Szavazás

2023.02.06. 18:02

Ők lehetnek az Év Emberei!

Olvasóink dönthetik el, hogy kik kapják a megtisztelő díjat a jelöltek közül. Legyen szó közéletről, kultúráról, tudományról, nagyszerű teljesítményekben bővelkedik szűkebb pátriánk. Íme a jelöltek!

Kemma.hu

Ahogy már megírtuk: a 24 Óra és a Kemma.hu keresi 2022 Év emberét.

Szücs Attila
Szücs Attila
Fotós: Bazánth Ivola

Szücs Attila, a Magyar Református Jövőért Alapítvány kuratóriumi elnöke, a komáromi székhelyű Eurotrade Kft. tulajdonos-ügyvezetője. Az üzleti sikerek mellett számos civil kezdeményezés, közösségépítő projekt szervezője, támogatója. Presbiterként nagy szerepe volt a dadi tornacsarnok megvalósításában. Közéleti szerepvállalásai közül az egyik legkiemelkedőbb mégis az, hogy megvásárolta Görgényi István hagyatékát, amelyet nagy elhivatottsággal gondoz, és számos fontos kiállítást szervezett az 1956-os forradalomra és szabadságharc fontos festőművészének.

Mecsei Ilona
Mecsei Ilona
Forrás:  24 Óra

Mecsei Ilona, a Tatabányai Járási Egyesített Szociális Intézmények tavaly nyugdíjba vonult igazgatója a helyi szociális ellátó rendszer kiemelkedő pályát felmutató képviselője. A 45 évnyi szolgálat után nyugdíjba vonult szakember a csecsemőotthonban kezdett dolgozni, majd az ESZI igazgatójaként, az elmúlt tíz évben már a Szent Teréz Idősek Otthonából irányította a járási szociális ellátórendszer összes intézményét. Mecsei Ilona a számos jótékonysági és közösségépítő programot szervező Mosolygós Gyermekekért Alapítvány elnöke is, akik tavaly ünnepelték húszéves fennállásukat.

dr. Nágl Katalin
dr. Nágl Katalin
Forrás: beküldött

Dr. Nágl Katalin, a bánhidai gyermekkörzet kiváló háziorvosa méltán vehette át tavaly a Bánhidáért Emlékérmet. Csaknem negyven esztendeje van a pályán, több generáció ifjait gyógyította. A csecsemő és gyermekorvosi tanulmányai után iskolaorvos és ifjúságvédelmi, valamint pszichoterápiás végzettséget is szerzett. Utóbbi révén ma is olyan szemlélettel dolgozik, hogy nem csak a kis páciensei szervi, hanem lelki bajait is kezeli. A hagyományok ápolása fontos része az életének. Tagja a környei német nemzetiségi dalkörnek, a tarjániakkal és a baji, valamint az agostyáni énekkarral is színpadra lép.

Dr. Prokopp Mária
Dr. Prokopp Mária
Forrás:  24 Óra

Dr. Prokopp Mária művészettörténész országos jelentőségű és európai hírű, esztergomi tudós, akinek hiánypótló kötete jelent meg tavaly szeretett városáról „Új kutatások Esztergom megyei jogú város építészeti értékeiről” címmel. A Széchenyi-díjas szerző ezúttal mint szerkesztő hozott létre egy összefoglaló tanulmánykötetet, amelyben számos helyi tudós, értelmiségi foglalja össze a római kortól egészen a 20. század végéig tartó időszakot. A mély hivatástudatát megfellebbezhetetlen szakmai tudással ötvöző, könyvek, publikációk és ismeretterjesztő előadások sorát felvonultató esztergomi díszpolgár méltán a Magyar Kultúra Lovagja, akinek önéletrajzi kötete három éve Perpetuum mobile címmel jelent meg.

Honosiné Máhr Ágnes
Honosiné Máhr Ágnes
Forrás: beküldött

Honosiné Máhr Ágnes, a tatabányai Ho-Máhr Trans Kft. ügyvezetője, az egyik legtöbbet adományozó és segítő tatabányai közösség tagja. Tavaly is oroszlánrészt vállalt annak megszervezéséből, hogy a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató gondozásában élő és nevelkedő fiatalokat minél többen segítsék, valamint abból, hogy összesen 25 millió forint értékű adomány indulhatott útnak Környéről márciusban a háború sújtotta Ukrajna felé. Decemberben két barátnőjével azt vállalták fel, hogy a Tatabányán, illetve környékén igazi mélyszegénységben élő embernek teszik szebbé a karácsonyát. Személyesen is ott voltak az adományok átadásakor.

Körösladányi Zsombor
Körösladányi Zsombor
Forrás: beküldött

Körösladányi Zsombor, a Tatabányai 4x4 Terepjárós, Polgári Védelmi és Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke. A csapat legfőbb célja az, hogy segítséget nyújtsanak embertársaiknak, legyen szó eltűnt személyekről, balesetről vagy akár tűzesetről. Munkájukat előbbi esetben két kutya is segíti, a négylábúakat pedig rendszeresen képzik, tanítják. Egy éve ők nyerték el az Év Önkéntes Szervezete címet. Körösladányi Zsombor még 2014-ben csatlakozott a terepjárósokhoz és utána lett a csapat vezetője. Akkor még tizenhatan voltak a segítők, most már több mint a duplájára emelkedett a létszám és minden eltűnésnél, nagyobb balesetnél, nehéz sorsú embereket megsegítő gyűjtési akciónál feltűnnek.

dr. Kassai-Farkas Ákos
dr. Kassai-Farkas Ákos
Forrás: beküldött

Dr. Kassai-Farkas Ákos közel 40 éve éve gyógyít. Jelenleg a kisbéri Batthyány Kázmér Szakkórház Pszichiátriai Rehabilitációs Osztályát vezeti. Tavaly a Semmelweis-napon díjazták kitüntetéssel magas szintű munkáját. Dr. Kassai-Farkas Ákos az egyik kezdeményezője annak az egyedülálló rehabilitációs módszernek, amelynek köszönhetően a nagy lovas múltra visszatekintő település kórházában lovasterápiával gyógyulhatnak a betegek. A sikeres munka alapját pszichiátriai, neurológiai, addiktológiai és rehabilitációs szakvizsgái, valamint széleskörű pszichoterápiás praxisa jelenti. A gyógyítás mellett fontosnak tartja az oktatást is. Az ELTE címzetes egyetemi docense előadásainak és közleményeinek száma eléri a 350-et.

Számadó Emese
Számadó Emese
Fotós: Havran Zoltán

Számadó Emese régész, a komáromi Klapka György Múzeum igazgatója, akinek munkáját tavaly Megyéért szakmai díjjal ismerték el. Nemrég nagy sikert aratott egy kötet társszerzőjeként, amelyben az Aranycsapat nagyszerű balszélsőjének, Czibor Zoltánnak az életét dolgozta fel. A tudomány kategóriában Príma Díjas múzeumigazgató 1993 óta vezeti a Komáromi Múzeumbarát Kört és azóta szervezi és irányítja a szőnyi ásatásokat Borhy László akadémikussal. Ő rendezte be a Czibor-emlékszobát, életre hívta a Komáromi mesterségek sorozatot Nyikus Anna népi iparművésszel. A Selye kórházban látványos kiállítást rendezett a helyi gyűjtőkkel az egykori kastély történetéről és társzerzőkkel egy tanulmánykötetet is összeállított. A római kori kőtár, a tengerészeti gyűjtemény át-, és berendezése is az ő nevéhez köthető.

Németh Róbert
Németh Róbert
Fotós: Németh-Mészáros Bálint / Forrás: Magyar Rendőrség/ Facebook

Németh Róbert rendőr főtörzsőrmestert sokan csak az életmentő körzeti megbízottként ismerik. A Tatai Rendőrkapitányság rendőre ugyanis mentőápoló és Police Medic oktató is, azaz pontosan tudja mit kell tenni a mentésnél és egy sérült ellátásánál is. Ezt már többször bizonyította, tavaly ő sietett annak a biciklisnek is a segítségére, aki közlekedési balesetet szenvedett Tatán, az Ady Endre úton. Díszegyenruhában végezte az idős férfi szakszerű ellátását, hiszen éppen aznap tüntették ki a rendőrnapi ünnepségen. Németh Róbert régebben egy vasúti balesetnél és egy Kocs és Dad közötti közúti balesetnél is jókor volt jó helyen ahhoz, hogy segíthessen. Tagja volt annak a kis csapatnak is, akik rátaláltak és megmentettek egy súlyosan sérült eltűnt nőt a tatai Öreg-tónál.

Zádoriné Csordás Valéria
Zádoriné Csordás Valéria
Forrás: beküldött

Zádoriné Csordás Valéria a Tiszta Szívvel az Állatokért Alapítvány vezetője. Missziója az állatok gyógyítása, befogadása, adománygyűjtések és akciók megszervezése. Csapatának tagjai főállású munkájuk mellett végzik az állatvédő tevékenységet. Mentett állatokat helyeznek el új gazdáiknál, felvilágosító kampányokat szerveznek a felelős állattartásra nevelés jegyében. Ezért elindították a tavaly nagy sikerrel futó „Fiatalokkal a felelős állattartásért” nevű programot, amelynek keretében óvodákba és iskolákba járnak állatvédelmi foglalkozásokat tartani. Zádoriné Csordás Valéria és csapata készített egy kiadványt is a felelős állattartásról a diákok számára. Jövőbeni nagy tervük egy állatotthon megnyitása és üzemeltetése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában