kitüntetés

2021.03.15. 18:19

Széchenyi-díjat kapott Esztergom örökmozgó professzora, Prokopp Mária

A nyolcvanéves kora fölött is aktív Prokopp Mária a nemzeti ünnep alkalmából kapta meg a Széchenyi-díjat.

Kemma.hu

Prokopp Mária fogadja a köszöntéseket és gratulációkat a könyvbemutatón

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

Széchenyi-díjat kapott a nemzeti ünnep alkalmából dr. Prokopp Mária művészettörténész, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritája Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályafutása során az egyetemes és a magyar művészettörténet területén folytatott kiemelkedő színvonalú munkája, mély hivatástudatát megfellebbezhetetlen szakmai tudással ötvöző, könyvek, publikációk és ismeretterjesztő előadások sorát felvonultató életműve elismeréseként.

Prokopp Máriát 2020-ban, a magyar kultúra napja alkalmából a Magyar Kultúra Lovagja címmel ismerték el. A szakember az elismerést január 18-án szombaton Budapesten, a Stefánia Palota színháztermében veheti át, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány jóvoltából. Korábban már több elismerésben is részesült. 2016-ban Esztergom díszpolgárává is megválasztották.

Az országos jelentőségű és európai hírű, esztergomi tudós életéről könyv is készült: a Perpetuum mobile című (örökmozgó – a szerk.) kötetet 2020 októberében mutatták be. Mint akkor elhangzott: a könyv a Magyar Tudósok-sorozat része, melyben többek között Vízy E. Szilveszter agykutató, Náray-Szabó Gábor kémikus és Freund Tamás neurobiológus neve szerepelt.

2019 tavaszán az öökmozgó tudós tiszteletére konferenciát is szerveztek Esztergomban, 80. születésnapja alkalmából. Itt kiemelték Prokopp Mária energikusságát, nélkülözhetetlen, értékőrző tevékenységét, Esztergomhoz és a magyar művészettörténethez fűződő rendkívül erős viszonyát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában