MAI ÉVFORDULÓK
Február 6. ezen a napon
MAI ÉVFORDULÓK Február 6. ezen a napon
A magyar radarcsillagászat napja (14 éve)

Bay Zoltán és munkatársai 1946-os holdradarkísérletének emlékére, 2009. február 6-tól ünneplik.Bay Zoltán magyar fizikus és munkatársai 1946 januárjától, az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. laboratóriumában végeztek Hold-visszhang kisérleteket. A munka február 6-án hozott világraszóló eredményt. Azon a napon radarhullámokat küldtek a Holdra, és sikerült felfogniuk a visszaverődött jeleket. Ilyen módon Bay Zoltán az európai kontinensen elsőként Budapestről teremtett kapcsolatot a világűrrel.(John de Witt egy hónappal korábban, 1946. január 10-én, az Egyesült Államokban , Belmarban végzett hasonló kisérletet sokkal jobb technikai körülmények között.)Ettől a naptól számítják a magyar űrkutatás kezdetét.Bay Zoltán 1946. november 18-án, a Magyar Tudományos Akadémián székfoglaló előadást tartott a sikeres Hold-radar kisérletről "Mikrohullámok visszaverődése a Holdról" címmel.

14 éve
2009
Budapesten megszületett Gábor Zsazsa, Golden Globe-díjas magyar származású amerikai színésznő. (106 éve)

Eredeti neve: Gábor Sári. A Zsazsa Ltd. kozmetikai cég vezetője, Szellemes előadásmódjáról, számos házasságáról és filmjéről híres.  Karrierje kezdetén 1932-ben Bécsben operettdarabokban lépett fel. 1936-ban szépségkirálynő választáson Miss Magyarország volt. 1941-ben költözött az Amerikai Egyesült Államokba. 1952-ben John Huston "Moulin Rouge"-ában José Ferrer, 1953-ban Henri Verneuil "Az első számú közellenség"-ében Fernandel partnereként szerepelt világhíres filmekben. Magánélete nem volt mentes a botrányoktól. Kilenc házasságával, bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mint a legtöbb "igent" kimondó díva. Férjei többnyire dúsgazdagok vagy híresek voltak. Szerelmeiről és csalódásairól egyszer így nyilatkozott: "Soha nem tudtam meggyűlölni egyetlen férjemet sem annyira, hogy visszaadjam neki a tőle kapott gyémántokat". Művészetének elismerése, hogy egyike azon magyaroknak, akik csillagot kaptak a Hollywoodi hírességek sétányán.

106 éve
1917
Megszületett Ronald Reagan amerikai színész, az Egyesült Államok 40. elnöke (1981-89) (112 éve)

Teljes neve: Ronald Wilson Reagan. Máig az egyetlen színész, aki elnök lett. Ismert filmjei: Törvény és rend; A teknős hangja; A pokol konyhája; Hadifoglyok.

112 éve
1911
Megszületett Claudio Arrau León chilei zongorista, a XX. század egyik legnagyobb zongoristája. (120 éve)

Chilében született. Liszt tanítványától tanult zongorázni, Liszt óta élt legnagyobb tehetségnek tartották. Négyévesen emlékezetből visszajátszott darabokat, 5 évesen nyilvános koncerten Beethoven, Schumann, Mozart és Chopin műveit adta elő, nyolcévesen ösztöndíjat kapott a berlini Stern konzervatóriumba. Első szólókoncertjét 1914-ben adta, ekkor már el tudta játszani Liszt Transzcendens etűdjeit, amelyek a valaha írt legnehezebb zongoradarabok közé tartoznak. Pályafutása csúcsán évente több mint száz koncertet adott, 80 évesen is még hatvan-hetvenet, de még ekkor is járta a világot. Repertoárja rendkívül széles volt, Chopintől, Schumannon, Brahmson át Lisztig terjedt, mindenekelőtt azonban Beethoven zongoraműveink kiváló tolmácsolója volt. Németországban, az Egyesült Államokban és Chilében élt. Spanyol anyanyelve mellett beszélt angolul, olaszul, németül és franciául. A rendkívül széles érdeklődési körű ember volt az 1920-as években komolyan tanulmányozta a svájci pszichiáter Carl Gustav Jung munkásságát, kertészkedett érdekelte a tánc és a kutyatenyésztés, emellett szívesen csevegett az etruszk művészetről, Proust, Goethe és a kiváló angol tájfestő, Turner munkásságáról.

120 éve
1903
Megszületett Dési Huber István posztumusz Kossuth-díjas (1958) festő. (128 éve)

Autodidakta módon tanulta a festészetet. Szociális témájú képeiben erősen tükröződött marxista világnézete.

128 éve
1895
A Dalton fivérek elkövették első vonatrablásukat, 1,500 dollárt zsákmányoltak. (132 éve)

A Dalton-fivérek Kansas Cityben, egy fogadós gyermekeként látták meg a napvilágot, és eredetileg öten voltak: Bob, Emmett, Grat, Bill és a legidősebb testvér, Frank Dalton, aki Oklahoma államban marsallhelyettesként – vagyis a törvény embereként – szolgált. Frank a Coffeyville-i rablás után életben maradt Emmett visszaemlékezései szerint igen szigorúan bánt fivéreivel, ők pedig olyannyira tisztelték és szerették bátyjukat, hogy miután a férfi 1887-ben gyilkosság áldozata lett, – Bill kivételével – egy ideig maguk is a törvény szolgálatába álltak. A mondás úgy tartja, rablóból lesz a legjobb pandúr, ám a Daltonok példája alapján ez fordítva is megállja a helyét, ugyanis – elsősorban Bob nyomására – a fivérek idővel egyre több kétes ügybe keveredtek. A vádak szerint a testvérek többek között likőrt csempésztek az indiánok földjére, lovakat loptak – ez főbenjáró bűn volt –, Bob Daltont pedig még gyilkossággal is meggyanúsították. Bár Emmettet és Gratet a bíróság ártatlannak találta, a harmadik fivér szökése rájuk is rossz fényt vetett, így 1890-ban elveszítették állásukat. A Daltonok ezt követően átálltak a bűnözők oldalára, és néhány hónap alatt rettegett hírnévre tettek szert a Középnyugaton.

132 éve
1891
Megszületett Trefort Ágoston művelődéspolitikus, publicista, miniszter, az MTA elnöke. (206 éve)

Az 1848-as kormányban államtitkári tisztet töltött be, a szabadságharc leverése után egy ideig külföldön élt, majd hazatérte után visszavonult a politikai szerepléstől. A kiegyezés idején a Deák-párt tagja volt. 1872-től haláláig több kormányban is betöltötte a vallás- és közoktatásügyi miniszteri posztot, számos művelődéspolitikai intézkedést hozott a közép- és felsőfokú oktatás érdekében. Az 1879. évi népiskola-törvénnyel bevezette a magyar nyelv kötelező jellegű elemi iskolai oktatását. Érdemeket szerzett a magyar műemlékvédelemben, és a Zeneakadémia felállításában. Az  MTA tagja, később igazgatója, majd 1885-től 1888-ig elnöke volt.

206 éve
1817