Közélet

2016.03.17. 09:02

Rangos elismeréseket adtak át a királyvárosban

Dr. Prokopp Mária művészettörténész díszpolgári címet, Simon Tibor tanár Pro Urbe-díjat kapott az idei március 15-ei esztergomi ünnepségen.

K.L.

Évek óta tartó hagyomány, hogy tavaszi nemzeti ünnepünkön vehetik át a Duna menti város legmagasabb elismeréseit az arra méltóknak. Az idén a város szellemi és erkölcsi értékeinek gyarapításáért végzett kimagasló és elévülhetetlen érdemeiért, valamint Esztergom ismertségét is növelő országosan és nemzetközi szinten is nagyra becsült tudományos kutató- és pedagógiai munkásságának elismeréseként díszpolgári címet vehetett át Romanek Etelka polgármestertől dr. Prokopp Mária.



Esztergom legendás művészettörténésze, a középkor és a kora reneszánsz művészetének egyik legnagyobb hazai szakértője és kutatója, számos esztergomi kulturális szervezet kuratóriumának tagja. 1962–1968 között az esztergomi Balassa Bálint Múzeumban és Vármúzeumban dolgozott. 1969–1976 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Művészettörténeti tanszék tudományos munkatársa, 1977–1993 között tudományos főmunkatársa, 1993–2001 között egyetemi docense, majd 2001-től egyetemi tanára. 1976-tól a Magyar Tudományos Akadémia kandidátusa.

A királyváros kulturális, közoktatási és közéletében több évtizeden át végzett kimagasló tevékenysége, a településen a rendszerváltás zökkenőmentes levezénylése, valamint a Suzuki-gyár Esztergomba telepítésében való meghatározó szerepének elismeréseként a Pro Urbe-díjat Simon Tibor kapta.

A kitüntetések átadása mellett ugyancsak szívet melengető percek voltak az elismertek életútja és munkássága méltatásának, melyet Prokopp Mária esetében az egykori tanítvány Kontsek Ildikó, a Keresztény Múzeum igazgatója, Simon Tibor esetében pedig Meszes Balázs, az idegenforgalmi- és Kulturális Bizottság elnöke tett meg.

K.L. -->

Címkék#Esztergom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!