4x4

2022.10.02. 07:00

Segíthetsz, ha elbújsz! Jelentkezőket várnak az életmentő tatabányai terepjárósok

A Tatabányai 4x4 Terepjárós, Polgári Védelmi és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai mindig tettre készek. Csapatukat két kutya, Elen és Buksi erősíti, akiket eltűnt személyek keresésére képeztek ki.

Szász Dalma Kitti

Forrás: 4x4/Facebook

A Tatabányai 4x4 Terepjárós, Polgári Védelmi és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai legutóbb a Turul-madárnál és a Szelim-barlangnál gyakorolták a gyors és hatékony keresést. Az önkéntesek most „elbújó” személyt keresnek, munkájukat nagyban segíthetik a jelentkezők.

Az egyesület legfőbb célja az, hogy segítséget nyújtsanak embertársaiknak, legyen szó eltűnt személyekről, balesetről vagy akár tűzesetről. Munkájukat előbbi esetben két kutya is segíti. A négylábúakat pedig rendszeresen képzik, tanítják. Legutóbb a Turul-madárnál és a Szelim-barlangnál tették próbára Elen, a német juhászkutya és Buksi, a labrador tudását. 

– Heti több alkalommal elmegyünk a járás különböző pontjaira gyakorolni. Fontos a rendszeresség, ugyanis nem engedhetjük meg magunknak, hogy kihagyjunk akár egy lehetőséget is. Kutyánik csak így lesznek mindig felkészültek és bevethetők. A helyszíneket folyamatosan váltogatjuk, mivel minden terepen jól, gyorsan és hatékonyan kell dolgozniuk. A kutyák dolgát sokszor szándékosan nehezítjük is: olyan helyszínt választunk, ahol a kapott szagminta mellett több száz másik is lehet – mondta az egyesület elnöke, Körösladányi Zsombor, hozzátéve, az útviszonyok jelentette akadály nem minden, hiszen sok múlik az időjáráson is.

Az ősz beköszöntével, az esős napokon nehezebb az ebek dolga. A csapadék könnyen és hamar elmoshatja a szagokat.

– Mostanáig csak a csapattagokat keresték a kutyák, azonban szeretnénk ismeretleneket is bevonni a gyakorlásba. Így tehát, ha valaki szívesen velünk tartana 1-1 ilyen alkalomra, szívesen fogadjuk a segítségét – fűzte hozzá Zsombor, kiemelve, hogy egy pár órás elfoglaltságról lenne szó, többnyire délutántól sötétedésig, noha előfordulhat olyan is, hogy éjszaka gyakorolnak.

A mentőkutyákról a mancsakezben.hu is beszámolt. Mint írták, sokféle meghatározás létezik rájuk, de egy biztos: jó kedvvel, jutalomért cserébe dolgoznak. Képzésük során pozitív megerősítéssel tanítják meg nekik, hogy a személy megtalálását hangos ugatással jelezzék. Hazánkban elsősorban erdőben eltűnt személyek gyors és hatékony felkutatására használják őket, de gázrobbanásnál, épületomlásnál szintén hatékony segítségei lehetnek a mentőcsapatoknak.

A korszerű technikai eszközök sem tudják megközelíteni a kutyák orrának lenyűgöző képességét, ha emberkereséséről van szó. A mentőkutyák különböző bevetési területen dolgozhatnak, például romkutatásnál. A leggyakrabban gázrobbanások és földrengések után alkalmazzák őket, és kétségkívül ez lehet az egyik legnehezebb feladat, ugyanis számos különböző szag és zavaró hatások nehezítik az ebek számára a keresést. Ilyen esetekben a kutyáknak önállóan kell átküzdeniük magukat az akár több méter magas romokon, hogy aztán jelezhessenek a vezetőjüknek.

A területkutatásnál sincs egyszerű dolguk, mivel több küldetés során, ahol embereket keresnek, hiányzik a kezdő nyom. Ebben az esetben a kutya jobbra-balra fut, emberi szagot keresve, mialatt a felvezetője a megadott keresési területen egyenes vonalban halad. Ezzel a technikával akár néhány csapat is meglehetősen nagy területet tud átfésülni rövid idő alatt.

A mentőkutya keresett személy által hátrahagyott nyomot követi a földön. Ebben az esetben a kezdőpont ismert. A mantrailing ennek a nyomkövetésnek egy speciális formája, amely egyre népszerűbb. A kutya itt egy konkrét személy szagát keresi a levegőben. A szagot úgy veszi fel, hogy a kezdőpontnál „megmutatják” neki az eltűnt személy egy személyes tárgyát. 

A vízi keresés megint más feladat: ha valakit fulladás fenyeget, egy speciálisan képzett kutya ki tudja húzni a bajba jutott személyt a vízből. Viszont, ha halottat keresnek, akkor a kutya eg, a vízen keresztül haladó csónakban ül és a felfelé szálló szagot jelzi. A mentőkutyák elsődleges feladata azért mégis az élő személyek keresése.

Szagminta után hosszas kilométerek - A közelmúltban az egyesület több eltűntszemélykeresésben is részt vett, amely végül sikerrel zárult. Legutóbb a Magyar Mentőkutyások Mentésirányítási Központja riasztása alapján Vértesboglárra siettek, ugyanis ott eltűnt egy 87 éves beteg hölgy. A néni megsegítésére összesen hat önkéntes és két kutya ment Tatabányáról. 

– A település határában álltunk, amikor Elen szagmintát vett, majd határozottan elindult egy bizonyos irányba, mi pedig követtük őt. Több mint három kilométert sétáltunk, de Elen élve megtalálta a szépkorút, aki, bár kissé kiszáradt, de a körülményekhez képest jó állapotban volt – elevenítette fel az elnök a legutóbbi keresésüket.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában