Visszaemlékezés

2024.05.26. 20:04

Suhajda Szilárd: az ember, aki a hegyre ment fel és a mennybe zuhant

A magyar hegymászósport és mondhatni az egész ország megrendtült egy éve, ezekben a napokban. Suhajda Szilárdnak akkor veszett nyoma a Mount Everesten. Rá emlékezünk most.

Szűr Annamária

Egy éve, ezeknek a napokban, órákban egy emberről beszélt szinte az egész ország és egy hegyet emlegetett. Az ember Suhajda Szilárd volt. A hegy a Himalája. És annak csúcsa, a Mount Everest. A volt esztergomi főiskolás oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítsége nélkül, egyedül, tisztán, palack nélkül szerette volna meghódítani Földünk legmagasabb pontját. Végül nyoma veszett, teste pedig örökre a magasban marad. A Kemma.hu szinte a kezdetektől nyomon követte Szilárd mászásait, ahogy az utolsó expedíciót is. Ezt idézzük most fel, kiegészítve korábbi írásainkkal, videóinkkal, tisztelegve az ember előtt, aki a hegyre ment fel, de sajnos a mennybe zuhant.

A magyar hegymászósport és modnhatni az egész ország megrendtült egy éve, ezekben a napokban. Suhajda Szilárdnak akkor veszett nyoma a Mount Everesten. Rá emlékezünk most.
Suhajda Szilárd 2019-ben, a világ második legmagasabb csúcsán, amit első magyarként mászott meg
Forrás: Beküldött/Archív

Suhajda Szilárd az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt. 

  • 2014-ben a 8051 méteres Broad Peaket.
  • 2019-ben első és máig egyetlen magyarként a 8611 méteres K2-t, innen videót is kaptunk tőle.
  • 2022-ben pedig a 8516 méteres Lhocét mászta meg pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül.
  •  2023-ban, a Mount Everesten a nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal Suhajda Szilárd lett az a mászó, aki legmagasabbra jutott palack és serpák nélkül.

10 éve, miután meghódította a világ 12. legmagasabb pontját, elárulta nekünk: amikor elhatározta, hogy tanító szeretnék lenni, már egyértelmű volt, hogy Esztergomot választja, hiszen ez a Pilis kapuja és nagyon tetszett neki a környék. Akkoriban már túrázott, ahogy a főiskola alatt is. Itt kezdett el dolgozni. Angolt tanítottam és osztályfőnök volt az egyik helyi általános iskolában. Kirándulásokat, túrákat is szervezett persze a gyerekeknek. Még főiskolásként, skóciai ösztöndíjasként aztán beleszeretett a hegyekbe.

A jó kedélyű, hosszú hajú fiatalembert egyébként nagyon szerették a főiskolán is. Zenekarával koncerteket is adott, a programszervezésből (például gólyatáboréból) is kivette a részét. Pozitív kisugárzása, hozzáállása, kedélyes természete, nyílt szíve miatt népszerű alakja volt mind a Vitéz János Római Katolikus Tanítóképző Főiskolának, mind a kollégiumának.

Érdekesség: Szilárd a tatabányai via ferrata megépítésében is segédkezett, 

Március 23. - Az utolsó  indulás

Suhajda Szilárd tavaly ezen a napon utazott ki Nepálba, ahol az első két hétben előakklimatizálódott. Az alaptábor elérése után három akklimatizációs kört teljesített a hegyen. Érintette a Mount Everest Genfi-sarkantyú nevezetű pontját is, amely 7900 méteres magasságban található. 

Május 20. - Szilárd elhagyta az alaptábort

Szilárd elindult a Mount Everest alaptáborából. A terv az volt, hogy május 24-én feljusson Földünk legmagasabb pontjára. Ez volt a tervezett útvonala:

Akkor úgy fogalmazott, úgy érzi felkészült, és mindenkiért mászik majd...

Május 22.

Szilárd elérte a hármas tábort, amely 7200 méteren fekszik.

Május 23. - A csúcstámadás kezdete

A volt esztergomi főiskolás magyar idő szerint este 21 óra körül vágott neki a Mount Everestnek a négyes táborból, hogy tiszta eszközökkel, első magyarként elérje a 8848 méter magas csúcsot. Szilárd az utolsó videóüzenetét még valamivel alacsonyabbról küldte, két nappal korábban. Ebben foglalta össze, hogy készül fejben, lélekben a csúcsra...

Május 24. - Az első aggasztó hírek

Ben Ferrer, a Seven Summit Climbs csapatának tagjaként május 24-én reggel fél nyolckor tért vissza az Everest csúcsáról, ekkor találkozott egy hegymászóval, aki egyedül ült a hóban. Ferrer lefotózta a férfit, akiről kiderült, hogy Suhajda Szilárd volt. Néhány szót váltottak is. Ez volt a valóban utolsó kép, ami Szilárdról készült. Május 24-én délelőtt Szilárd műholdas telefonon jelentkezett be. Akkor 8700 méteres magasságnál tartott. Akkor úgy számoltak, 3-4 órányira lehet a csúcstól, amit már így is kicsit későn fog elérni. Este mi már arról írtunk, hogy fél napja nem tudni, hol van Szilárd.

A csúcstól körülbelül 50 méterre, a Hillary-lépcsnőnél még felfelé irányuló mozgást jelzett a mászó nyomkövetője. És bár az 50 méter laikusként akár kevésnek is tűnhet, oxigénhiányos környezetben és állapotban bizony órák kemény munkája kell fel-, majd le is jutni, legalább a négyes táborba, hát még onnan még lejjebb. 

Price Márton Péter magyar hegymászó egyéként május 13-án találkozott Suhajda Szilárddal a hegyen. Sokáig úgy hitte a világ, hogy az az utolsó fotó a mászóról.

Május 25. - A mentőexpedíció megszervezése

Szilárdot látta egy másik expedíció, a csúcstól körülbelül 50 méterre. Erről magyar idő szerint 25-én délelőtt kaptak információit a hazai háttércsapat tagjai. A volt esztergomi főiskolás ekkor már a második éjszakáján is túl volt a hegyen. Az őt a Hillary-lépcsőnél észlelő csapat a ruházata alapján egyértelműen beazonosította. Életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta. Először holttestnek nézték a magyar mászót. Videón mutatjuk a helyszínt:

Már az élete a tét, ez már mentőakció, nem keresés − erről beszélt a Tényeknek Legindi Tímea, Suhajda Szilárd felesége, még ugyanezen a napon. Eddigre két serpa már elkezdte átkutatni a sátrakat a Himalája 7900 méter magasan fekvő 4-es táborában, hátha a nyomára bukkannak. 

Május 26. - A világ legjobbjai indultak Suhajda Szilárdért

Nepáli idő szerint péntek hajnalban (magyar szerint pénteken reggel-délelőtt) indult el érte a mentőcsapat. A világ legjobb serpái vágtak neki a Mount Everestnek. Köztük volt a téli K2-t elsőként megmászó Gelje Sherpa is. Simone Moro, neves olasz hegymászó és helikopter-pilóta a gépével Katmanduból egyenesen a 2-es táborba vitte őket, majd egy felderítő repülésre indult, hogy átvizsgálja a hegy déli oldalát, kizárva annak esélyét, hogy Szilárd közben lezuhant.

A három serpa 26-án nepáli idő szerint délelőtt 10 órakor indult el a 6400 méteren lévő 2-es táborból. Tapasztaltságukról is árulkodik, hogy rendkívül gyorsan, mindössze 7 óra alatt érték el a 7950 méteren lévő 4-es tábort.

Május 27. - A keresés befejezése

Szomorú bejelentést tett a hazai stáb: nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat a Mount Everesten, a keresést befejezték. A legjobb serpákból összeállított, rutinos keresőcsapat hosszú órákon át kutatott a Mount Evesest halálzónájában lévő Hillary-lépcső kibővített területén, ott, ahol a mászót utoljára életben látták. A serpák többször fel-alá másztak a 8750 méter és a 8848 méteres csúcs között, Szilárd nyomai után kutatva.

Május 28. - A holmijai egy részét lehozták

Mikel serpát, a Suhajda után küldött csapat egyik tagja a Világgazdaságnak május 28-án azt mondta, hogy minden tőlük telhetőt, de nem találták meg Szilárd holttestét. Rábukkantak viszont a sátrára a 4-es táborban, körülbelül 7950 méteren. Ott sisakokat, kesztyűt és gyógyszereket is találtak, azokat lehozták. Megerősítette, hogy Suhajda Szilárd biztosan nem él, és kifejezte őszinte sajnálatát.

Hogy mi történhetett ott fent Szilárddal, a mondhatni célegyenesben, a Hillary-lépcső környékén? Legindi Tímea szerint „Szilárd ott volt egy nagyon kitett, omlékony helyen, és egyszerűen lecsúszott. És olyan irányba csúszott le, amely nem az útvonal része, ezért sosem fogják megtalálni. Valószínűleg beesett egy hasadékba, és ezért nem látszik helikopterről sem.” Minderről, ahogy a beol.hu is írta, a Csisztu Sport Castban nyilatkozott a közelmúltban.

Május 31. - Csendes megemlézezés Suhajdára

Csendes megemlékezést szerveztek Suhajda Szilárd tiszteletére a fővárosban, a Szemlőhegyi-barlangnál a csendes főhajtást. Barátok, a szerettei, volt esztergomi iskolatársak, valamint a felesége, Legindi Tímea is lerótta itt kegyeletét. De ott volt Sterczer Hilda, Erőss Zsolt özvegye, valamint Száraz Dénes színész is, aki 2017-ben elkísérhette Klein Dávidot és Suhajda Szilárdot a Mount Everest 5300 méteres magasságban lévő alaptáborába.

Ősi erő lengte körbe Suhajda Szilárdot

– Leírhatatlanul szerette őket, mindig ilyen családról álmodott. A barátai és a szerettei részéről minden támogatást megkapott a mászáshoz, jobb feleséget, hátteret nem is kívánhatott volna magának. Egyszerre volt komoly és humoros, mindig bivalyerősnek mutatta magát és a végsőkig küzdött az álmaiért. Ősi erő lengte körbe, ami azokra is átragadt, akik mellette álltak. 

Bárcsak mindenkinek lehetne egy ilyen barátja, mint amilyen ő volt nekem, s marad örökre! 

mesélte Szilárd egyik főiskolai barátja, Drávai Attila adott podcastinterjújában a Nool.hu-nak, milyen ember is volt a mászó, aki a nagy hegyre mászott fel, és zuhant a mennybe...

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában