Mérföldkő

2023.05.24. 20:33

Suhajda Szilárdért aggódik mindenki: lassan fél napja nem tudni, merre jár a Himalajában

Suhajda Szilárdról az utolsó hivatalos információ még szerda kora délelőtt érkezett, 24 órája mászhat 8000 méteres magasságban.

Kemma.hu

Suhajda Szilárd történelmet írhat a Himalájában

Forrás: Suhajda Szilárd/Facebook

Suhajda Szilárd több mint egy napja vágott neki, hogy oxigénpalack nélkül meghódítsa a Mount Everestet, azonban az elmúlt órákban nem érkezett új hír a volt esztergomi főiskolásról.

Volt esztergomi diáktársai is nyomon követik, mi van Szilárddal, Facebook-oldalán pedig csak úgy sorjáznak az az aggodalmaskodó, reménykedő kommentek. Van, aki szerint sötétben már valószínűleg nem a műholdas telefonnal tölti az idejét. Volt, aki arra is emlékeztetett, hogy nagy a forgalom a csúcsnál, így eleve több időt vesz igénybe a világ legmagasabb pontjának meghódítása és a lejutás onnan.

Ahogy arról a Világgazdaság is írt, egyáltalán nem lehet tudni, mi történik jelenleg a 41 éves expedíciós mászóval, de egy biztos: magyar idő szerint kedden 17 óra 20 perckor, nepáli idő szerint 21 óra 5 perckor indította meg a csúcstámadását. Vagyis most már jóval túl van a 24 órás mászáson. Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk, az utolsó hivatalos információ magyar idő szerint szerda 10 óra 10 perckor érkezett róla, akkor – mint azt a Facebook-oldalán olvashattuk – a volt esztergomi főiskolás 8700 méteres magasságból jelentkezett be műholdas telefonon. Ennek is már több mint nyolc órája.

Azóta nyilvánosan elérhető hivatalos kommunikáció nem történt. Pedig úgy becsülték, hogy onnantól számítva három-négy órába telhet, mire felér a világ legmagasabb pontjára. Hogy ez időközben sikerült-e, és már esetleg visszafelé tart, nem világos.

Számos oka lehet a csendnek, a technikai hiba sem kizárt.

Lehetséges, hogy a mászás elhúzódik – a hegyen iszonyú forgalom van, naponta ötvennél is többen próbálkoznak –, és Suhajda Szilárd még most is a csúcs felé igyekszik. Egy valószínűsíthető: a magyar hegymászó élete legnehezebb napját éli. A Mount Everesten délután fél 5 után ismét besötétedik, a hőmérséklet akár mínusz 40 fok körül is alakulhat. Nem beszélve a szélről, az esetleges hóviharról (sajnos, erről is érkeztek ma hírek) és arról, hogy ilyen magasságban ennyi időt eltölteni rendkívül embert próbáló.

Ráadásul a magyar sportoló palackozott oxigén és teherhordó segítsége nélkül támadja a hegycsúcsot.

Ezzel ő lehet minden idők első magyar hegymászója, aki így ér fel. Suhajda Szilárd kiváló fizikai és mentális állapotban van, ha valaki bírja a hosszan tartó extrém mászásokat, az éppen ő. Egy ország várja lélegzet-visszafojtva a friss híreket róla. De fontos észben tartani azt az ősi igazságot is, hogy akár jó hír is lehet, hogy nem érkezik hír.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában