Történelmet írhat

2023.05.22. 12:47

7200 méternél jár Suhajda Szilárd - tiszta mászással megy neki a Mount Everestnek

Nem csak az ország, de a világ szeme van a volt esztergomi diákon ezekben a napokban. A hegymászó május 20-án megkezdte a csúcstámadást, hogy a tervek szerint május 24-én mesterséges oxigén és teherhordók alkalmazása nélkül érje el a Csomolungma 8848 méter magas csúcsát.

Kemma.hu

Suhajda Szilárd történelmet írhat a Himalájában

Forrás: Suhajda Szilárd/Facebook

Mint az az alpinista közösségi oldalán olvasható, Suhajda Szilárd május 22-én, hétfőn sikeresen elérte a hármas tábort, így az előtte álló éjszakát már 7200 méteren tölti. Nem sokat időzik itt, hiszen kedden már indul is tovább a négyes táborba, ami a csúcsmászás előtti utolsó táborhelyet jelenti

Suhajda Szilárd a Kyocera Everest Expedíció 2023 részeként tiszta másszással akarja elérni a csúcsot. Ez magyar állampolgárnak még nem sikerült. A Mount Everest palack nélküli megmászása világviszonylatban is kiemelkedő teljesítménynek számít: a sikeres mászások nagyjából 2 százaléka történik így, nem hiába emlegetik úgy, mintha olimpiai arannyal érne fel a hegy „tiszta megmászása”.

Mint arról korábban beszámoltunk, Szilárd március 23-án utazott Nepálba, ahol az első két hétben előakklimatizálódott, majd az alaptábor elérése után három akklimatizációs kört teljesített a hegyen. Ennek során érintette a Mount Everest Genfi-sarkantyú nevezetű pontját, amely 7900 méteres magasságban található. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában