Nincs tovább

2023.05.27. 14:30

Szertefoszlott minden remény: drámai bejelentést tettek Suhajda Szilárdról

Suhajda Szilárdot nem találták meg a keresésére küldött serpák a Mount Everesten.

Kemma.hu

Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat a Mount Everesten, a keresést befejezték − ezt a drámai bejelentést tette a magyar mászó kommunikációs stábja szombaton kora délután. Mint írták, a legjobb nepáli hegyivezetőkből összeállított keresőcsapat emberfeletti munkája ellenére sem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten. Órákon át kutattak a Hillary-lépcső bővebb területén, ahol a hegymászót utoljára életben látták. A serpák 8750 méter és a 8848 méteres csúcs között többször fel-alá másztak és keresték Szilárd nyomát, mindhiába. Az eltelt időt, időjárási és terepviszonyokat figyelembe véve semmilyen további esélye nincs annak, hogy a hegymászót életben találják, ezért a földi keresést befejezték. Jelenleg a keresésben részt vevő serpák biztonságos visszatérése a hazai háttércsapat prioritása. 

 

Ahogy arról már beszámoltunk, március végén hatalmas fába vágta fejszéjét az egykori esztergomi főiskolás, Suhajda Szilárd. A hegymászó ugyanis oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítsége nélkül, egyedül, tisztán, palack nélkül szerette volna meghódítani Földünk legmagasabb pontját, a Mount Everestet.

Ez magyar embernek még soha nem sikerült. A Kína és Nepál határvonalán található "világvégére" április elején érkezett meg Suhajda, amit először egy laza 5833 méteres mászás követett edzésként, majd az alaptábor elfoglalása, amelyre április 18-án került sor.

Ezután jött az expedíció első szakasza, az akklimatizációs körök teljesítése. Mindet sikeresen teljesítette a hegymászó. A csúcstámadást május 21-én kezdhette meg, hiszen ekkor nyílt a tökéletes időjárási viszony erre a történelmi tettre. És ahogy a nagy hajrá előtt nyilatkozta:

Mindenkiért mászok most.

Közben idehaza a rengeteg ember mellett természetesen felesége is lélegzetvisszafojtva várta a végeredményt (valamint tartotta a frontot). Később aztán baljós hírek jöttek az expedíció felől. Szilárd a Mount Everestre magyar idő szerint kedden indult el, szerda este viszont már több mint 24 órája volt 8000 méteres magasság fölött a Himalájában, hogy elérje a 8848 méteres csúcsot, és mivel utoljára szerda délelőtt kommunikált a magyar mászó a családjával, az emberek elkezdtek aggódni. Mint később kiderült, okkal. Majd' másfél nap telt el, mire újabb hír érkezett Szilárdról. És az sem volt bíztató. Sőt. Hamar kiderült, itt legjobb esetben is mentőakcióról lehet szó. Több mint két éjszakát töltött a halálzónában, mire nepáli idő szerint péntek hajnalban a serpák elindultak érte. És most, a legfrissebb bejelentés szerint, már hiába...

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában