Everest Expedíció

2023.04.14. 13:55

5833 méteres csúcsot mászott meg edzésként az egykori esztergomi diák

A Mount Everest alaptábora felé indul a csúcsot meghódítani készülő Suhajda Szilárd.

Kemma.hu

Suhajda Szilárd egyre magasabbra tör

Forrás: Suhajda Szilárd/facebook

Ahogyan arról már beszámoltunk, a kiváló magyar hegymászó, Suhajda Szilárd első magyarként kísérli meg "tisztán", oxigénpalack használata nélkül meghódítani a Föld legmagasabb csúcsát, a Kína és Nepál határán található, 8848 méter magas Mount Everestet (Csomolungma). 

Az expedíció március 23-án indult, Szilárd jelenleg az előakklimatizációs időszakát tölti. Utolsó edzésnapján a nepáli Chukhung 5833 méteres csúcsán járt, majd elindul az Everest alaptábora felé – olvasható naplójában.

Szilárd folyamatosan írja a naplót az expedíciójáról. Legutóbb a harmadik napi, közösségi oldalára írt naplóbejegyzését közöltük, amikor egy igazi pihenőnapot tartott az Isten háta mögött.

Azóta viszont további napokról is beszámolt már. Április 10-i bejegyzéséből például kiderült, hogy egy gyors ereszkedéssel telt a napja. A helyi terepviszonyokat megszokta már, így bátran, szaporán, végig futótempóban szállt alá. Útja során több csoporttal is találkozott, akik mind csodálattal figyelték ereszkedését: vadul integettek botjaikkal, és nevetve kiáltoztak a szokatlan sebességet látva. Az egyik csapat mellett elsuhanva még a nevét is visszahallotta: egy másik magyarba futott bele. Erre mondják, hogy kicsi a világ.

Április 11-én pedig egy újabb pihenőnapot tartott. Az újonnan házba érkezőket figyelte. Húsz(!) amerikai hölgy alkot egy csapatot. Mint kiderül, nagyobb részük ráktúlélő, kisebb részük a betegségből kilábaltak hozzátartozói. Színes társaság, az egészen fiataloktól a nyugdíjas korosztályig. Az egyikükről kiderül, F.B.I. ügynökként dolgozott hosszú időn keresztül. 

Nem sokkal később egy népes indiai csoport vezetője pedig fel is ismerte őt: „Tudom ám, hogy ki vagy! Tavaly sokat beszélgettünk rólad!” – mondta neki. A festői tájat is megörökítette Szilárd:

Suhajda Szilárd, Everest, hegy, hegymászás, hegymászó
Útban a csúcs felé
Forrás: Suhajda Szilárd/Facebook

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában