Kihívás

2023.03.24. 11:42

Elindult a Föld legmagasabb pontjára a volt esztergomi diák, Suhajda Szilárd

Suhajda Szilárd nagy fába vágta a fejszéjét, és olyanra készül, amivel még egy magyar sem próbálkozott.

Kemma.hu

Mint korábban beharangozta, a volt esztergomi diák, hegymászó, Suhajda Szilárd eltökélte: oxigénpalack használata nélkül mássza meg az 8848 méteres Mount Everest csúcsát. Szilárd március 23-án indult az expedícióra, amely a Kyocera Everest Expedíció 2023 nevet viseli, számolt be Szilárd Facebook-oldala. Magyar állampolgárnak ez ilyen módon – „tisztán” – még nem sikerült.

A csúcsmászásra a tavaszi himalájai szezon vége felé – az akklimatizációs időszakot követően –, jellemzően május második felében kerülhet sor. Szilárd hazaérkezése június első napjaiban várható.

Szilárd hosszútávú projektje, a The Big Five sorozatként ismert hegymászó feladata az, hogy elérje Földünk első öt legmagasabb hegycsúcsát, az eddigi stílust követve, „tisztán”, oxigénpalack és magashegyi teherhordók alkalmazása nélkül, környezettudatos sportolóként teljesítve a kihívást. A legnehezebbnek tartott  8611 méteres K2 és a 8516 méteres Lhoce már sikerült, előbbivel hazai sporttörténelmet is írt.

– Egy évtizednyi expedíciós tapasztalattal felvértezve – beleértve nehézségeket és sikereket is –, a Broad Peak, a K2 és a Lhoce palack nélküli megmászását követően úgy érzem, készen állok pályafutásom eddigi legnagyobb feladatára. Ha visszagondolok az elmúlt év munkával teli időszakára, jó esélyeim vannak a sikerre. Remélem, legalább akkora szerencsém lesz a körülményekkel odafent, mint tavaly a Lhocén! – mondta a hegymászó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában