Jegyzet - 2024.07.03.

2024.07.07. 06:33

Értékesebb-e Szoboszlai Jackl Viviennél, avagy amikor a sportsznobok értékelnek

Alma és körte összehasonlítása az, ahogy egyesek összehasonlítják a sportágakat. De lehet, kell-e a Muhari Esztereket, Szoboszlai Dominikokat, Hidvégi Hunorokat, Jackl Vivieneket egymáshoz mérni, a zsebükben turkálni?

Szűr Annamária

A kevésbé dicső futball Eb-s szereplést sokan a sikeres vizes, vívó és kajak-kenu kontinenstornákkal hasonlították össze. Az eredmény, illetve annak elemzése persze megmaradt az 1.0 szinten: Szoboszlai, Csoboth, Gulácsi és társai elmehetnek a sunyiba, semmit sem érnek és nem is érdemelnek, bezzeg az aranyhalmozó úszók, kajakozók, vívók kevesebb pénzt kapnak, stb. Akik Rossi legényeit és úgy általában a magyar focit szidták, önmagukat valamiféle piedesztálra állították, mert ők bezzeg tudják, mi az igazi sport. 

Alma és körte összehasonlítása az, ahogy egyesek összehasonlítják a sportágakat. De lehet, kell-e a Muhari Esztereket, Szoboszlai Dominikokat, Hidvégi Hunorokat, Jackl Vivieneket egymáshoz mérni, a zsebükben turkálni?
Szoboszlai Dominik az Eb-n 
Fotó: Gokhan Balci / Forrás: Anadolu via AFP

Mi magunk is írtunk a csodaúszó Jackl Vivienről, a kajakos Hidvégi Hunorról, a vívó Muhari Eszterékről. De akárhogy töröm a fejem, lelkes holland szurkolók nem ugráltak jobbra-balra a belgrádi medencéknél, skót dudások sem fújták a no Scotland, no party rigmust... ahogy a Maty-éren és Svájcban sem, bezzeg Németországban. 

Hogy miért érdekes ez? Mert jól mutatja, hogy a foci világszinten az egyik legnépszerűbb (tömeg)sport. És bár csúnya kimondani, de jobban is fizet.

Szoboszlai és Ronaldóék vezetnek

2023-ban a legjobban kereső sportolók listáját Ronaldo, Messi, Mbappé vezette, őket 3 kosárlabdázó, 2 golfozó és a teniszcsillag Roger Federer követte, a top 50-be úszó egyáltalán nem fért be például. A google keresési trendjeiben is rendre a focisták vezetik a rangsort. Ahogy az idei, magyar Forbes-listán is, amelyet Szoboszlai vezet, ahogy azt a Nemzeti Sport is írja. Pedig szerintem a reklámcégeknél dolgozóknak is vannak kedvenc úszóik, vívóik, stb... de belátják, hogy velük kevesebb embert érnek el. Mert a versenysport biznisz, nem pedig tetszik-nem tetszik kérdése. Ahogy egész mások a reklámbevételek az egyes sportközvetítéseken, és egészen más dimenizókban köttetnek igazolási szerződések is.

Ez nem azt jelenti, a többiek versenyeredményei kevesebbet érnek, dehogyis! Sőt! A pontszerző, érmes helyek bizony óriási sikerek. Csak többen kötődnek a futballhoz. Épp ezért azon meglepődni, hogy emberek többet beszélnek fociról, netán hírportálok többet írnak a foci Európa-bajnokságról, nem kell és nem szabad. Tömegsport és pont. Ami a japánoknak a szumó, az Egyesült Államokban a kosárlabda vagy az amerikai foci, az nekünk (és még a Föld számos országában) a labdarúgás. 

Az pedig, hogy a fanyalgók a focistákhoz mérik a többieket, jól is mutatja, hogy mennyire népszerűek: igazodási pontok azoknak is, akik sportsznobként lenézik őket vagy a sportágukat. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában