Expedíció

2023.03.10. 20:00

Március végén indul olyat tenni Suhajda Szilárd, amire még magyar nem volt képes

Suhajda Szilárd a Föld 5 legmagasabb pontjából kettőt már meghódított, most arra készül, hogy az Everest csúcsát érje el palack nélkül.

Kemma.hu

Suhajda Szilárd március 23-án indul a hosszú expedícióra

Forrás: Facebook/Gobal Union

Ahogy arról már beszámoltunk, március végén hatalmas fába vágja fejszéjét az egykori esztergomi főiskolás, Suhajda Szilárd. A hegymászó nagy szenzációra készül, palack nélkül vág neki Földünk legmagasabb pontjának, az Everet meghódításának. Ez magyar embernek még soha nem sikerült.

A Global Union közösségi oldalán számolt be arról, hogy Szilárd március 23-án a Kyocera Everest Expedíció 2023 keretében nekivág a 8848 méteres Mount Everest csúcsának. 

Suhajda Szilárd a Föld 5 legmagasabb pontjából a K2 és a Lhoce csúcsait már meghódította. Ahogy korábban fogalmazott, egy ilyen expedícióra a hegymászó nem csak a tudását, hanem minden tapasztalatát viszi magával. Mint mondta, 7 ezer méteres magasság felett minden lassított felvétellé válik. Egy delíriumszerű, álomszerű állapotot kell elképzelni, mert nemcsak a test lassul le, hanem a gondolkodás is a palack nélküli mászás során.

A Beol.hu-nak a hegymászó elmondta, hogy utóbbi eredményei fényében úgy érzi, hogy készen áll a legnagyobb feadatra.
– Egy évtizednyi expedíciós tapasztalattal, megfelelő szakmai tudással és felkészültséggel, biztos háttérrel és különösen, hogy már kétszer is volt szerencsém 8500 méter fölött járni, reális képem van arról, mi vár rám odafent palack nélküli mászóként. A K2-höz képest az Everest magassága egy újabb dimenziót jelent, de hiszem, hogy jó esélyeim vannak – fejtette ki Szilárd.

A portál információi szerint a csúcsmászás a tavaszi himalájai szezon vége felé – az akklimatizációs időszakot követően –, jellemzően május második felében történhet meg. Szilárd hazaérkezése június első napjaiban várható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában