Mentőakció

2023.05.26. 20:12

Holttestnek nézték először Suhajda Szilárdot az őt megtalálók

Újabb részletek láttak napvilágot arról, hogy miért nem segítettek Suhajda Szilárdnak az őt megtaláló mászók a Himalájában. Most a világ legjobb serpái tartanak felé.

Kemma.hu

Egyre fogy a remény, világklasszis serpák robognak Suhajda Szilárd felé a Himalájában

Forrás: Suhajda Szilárd/Faebook

Egyelőre nincsenek friss hírek a Mount Everest halálzónájában rekedt magyar mászóról, Suhajda Szilárdról, de a Tények péntek esti adásában újabb részletek derültek ki arról, hogyan találták meg, mik az esélyei, és hogy mi történhet a következő órákban a hegyen. Mint ismert, a volt esztergomi főiskolás kedd este indult neki, hogy oxigénpalack és serpák nélkül első magyarként elérje a Föld legmagasabb pontját, a 8848 méter magas Mount Everestet. A péntek esti hírek szerint a kijelölt mászó útvonaltól kicsit távolabb látta meg őt végül egy felfelé tartó csapat magyaridő szerint csütörtökön napközben, de az csak másodjára visszafelé lett egyértelmű, hogy életben is van. Akkor már két éjszakát töltött ott, ahol egy napot is alig lehet túlélni.

Klein Dávid, Szilárd korábbi mászótársa nem tud olyan esetről, hogy kettő, pláne három éjszakát valaki túltélt volna abban a magasságban, ahol Szilárd van. A hírek szerint szintkülönbségben körülbelül 50 méterre a Himalája csúcsától. Dávid információi szerint először sötétben, a csúcs felé haladva látták meg Szilárdot a másik csapat tajai. Nem volt rögzítve a kötélhez, valamivel az alatt volt. Azt hitték a sötétben először, hogy holttestet látnak, ezért nem vállalhattak kockázatot, hogy odaereszkedjenek hozzá. Lefele, már a nepáli napfelkelte után látták őt  újra, és ekkor vették észre, hogy életjeleket mutat. De beszélni nem tudott. Mint korábban írtuk, agyi ödéma és fagyási sérülések jeleit látták rajta. 

Klein szerint arra, hogy a nepáli idő szerint péntek reggel elindult serpák csodával határos módon még életben találják Szilárdot, az utolsó esély most van. Ha életben találják, adnak neki majd vizet és gyógyszereket, hogy valahogy lábra álljon. Dávid kitért arra is, hogy ha nincs az embernél saját kötél, rendkívül kockázatos lemászni valakihez, ráadásul úgy tudja, hogy a bajba került mászót megtaláló csapatnak is volt valamilyen problémája. 

Kollár László, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat ötletgazdája szerint két, pláne három nap a halálzónában már túlélhetetlen. Az időfaktor pedig itt élet-halál kérdés. Hiszen hiába sietnek fel a serpák, az is idő. Ő maga úgy vélekedett, hogy nagyon kicsi az esély arra, hogy Szilárd még életben legyen, lesz, mire odaérnek. Arra, hogy mire kaptak megbízást, ő maga nem tudta megmondani, az is elképzelhető, hogy a test lehozatalára is megkérték őket. 

Legindi Tímea, Szilárd felesége egyébként az expedíció kommunikációját is intézi. Most arról is beszélt, kicsit betekintést engedve az érzéseibe, hogy sportolóként mindig támogatta a párját, hiszen attól az az ember, akibe beleszeretett, amit csinál, soha nem akarta kalitkába zárni. Most viszont elérkezett az a pont, hogy ha úgy alakul, és újra menni akarna, akkor már nem tudná támogatni ezekben. 

Klein Dávid kiemelte: Szilárd sem úgy indult neki Budapestről, hogy orosz rulettet akar játszani a hegyen. Mint a korábbi mászótárs, barát fogalmazott, ő maga például soha nem érezte úgy, hogy a veszély, az azzal való hősies szembenézés megfűszerezné a mászásait. Maximalizálni a sikerességet, minimalizálva a tragédia lehetőségét
Klein szerint sem oroszrulettet akart játszani Szilárd. Dávidnak nem fűszerezi a veszély, a hősies szembenézés a halállal a mászást. Maximalizálni a sikerességet, minimalizálva a tragédia lehetőségét − neki inkább ez volt a mottója. 

A Világgazdaságnak azt mondta Pintér László szakújságíró, hogy a Szilárd után küldött serpák borzasztó gyorsak. Leszögezte, hogy az érkezés idejéről szóló becslésük nem publikus, arról pedig nem kívánnak részleteket közölni, hogy aktuálisan merre jár a mentőcsapat. Részletes információkat akkor fognak kiadni, amikor már lezárult a mentés. Ez akár egy vagy két nap is lehet még. 

− Tisztában vagyunk a nagy fokú érdeklődéssel, mindenkitől tisztelettel türelmet kérünk. Muszáj megérteni, hogy itt egy hosszabb misszióról van szó, ami sok órát vesz igénybe. Nem lehet három percenként leugrálni a hegyről – fogalmazott. Egyúttal jelezte azt is, hogy pénteken már szinte biztosan nem adnak ki hivatalos információt. Az viszont biztos, hogy a világ legjobb serpái indultak el Szilárdért. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában