Bizonytalanság

2023.05.24. 21:57

Mi történhetett Suhajda Szilárddal a Himalájában? Rutinos mászó elemezte a lehetőségeket

Suhajda Szilárdért lényegében az egész ország aggódik, hiszen vagy fél napja nem adott életjelet magáról a Himalájából.

Kemma.hu

Egy ország aggódik Suhajda Szilárdért

Forrás: Suhajda Szilárd/Facebook

Mint írtuk, lényegében egy ország aggódik Suhajda Szilárdért, aki tisztán, vagyis oxigénpalack és serpák segítsége nélkül vágott neki a világ legmagasabb hegycsúcsának. A Mount Everestre magyar idő szerint kedden indult el, jelen állás szerint (szerda, 21:33) már több mint 24 órája van 8000 méteres magasság fölött a Himalájában, hogy elérje a 8848 méteres csúcsot. Utoljára szerda délelőtt kommunikált a magyar mászó a családjával, azóta nemigen tudni, mi van vele. A Hír Tv megszólaltatta Kollár Lászlót, a Magyarok a világ nyolcezresein elnevezésű expedíciósorozat ötletgazdáját Szilárd és általában a csúcsmászás esélyeivel, az ottani viszonyokkal, helyzettel kapcsolatban.

Kollár Lajos hegymászó a Hír Tv-nek beszélt arról, hogy nepáli idő szerint dél körül lehetett 8700 méter magasságában, ami bár csak 150-180 méter a csúcs, de ez nyilván nehéz szakasz. Ő már erről az időpontról is azt mondta,, hogy személy szerint kicsit késeinek érzi (nyilván az emberi szervezet terhelhetőségét is figyelembe véve - a szerk.), de nem tartotta lehetetlennek, hogy így is meglegyen a csúcs meghódítása.

Arról is beszélt, hogy a Mount Everest régiója mentés szempontjából kicsit jobb helyzetben van, mint a többi nyolcezres a Himalájában. Elképzelhető, hogy nincs térerő vagy nem működik a műholdas telefon például, és ezért nem jelentkezik Szilárd, de még van remény a sikerre. A legnagyobb siker pedig az lenne, ha a magyar mászó lejönne a hegyről épségben. Az esti viszonyokra is kitértek, hiszen közben rásötétedett a volt esztergomi főiskolásra. Kollár Lajos azt mondta, reggelre biztosan többet lehet majd tudni, de az, hogy nincs kapcsolat, azért nem megnyugtató. Ha sikerrel jrá, Suhajda Szilárd lehet az első magyar, aki meghódította a Föld legmagasabb pontját mindenféle segítség nélkül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában