Komáromi Napok

2024.04.26. 16:45

Rangos elismeréseket adtak át az ünnepi testületi ülésen

A hagyományoknak megfelelően együtt ülésezett Észak- és Dél-Komárom testülete a Komáromi Napok nyitányaként. Az eseményen rangos kitüntetéseket adtak át.

Körtvélyfáy Dina

A Komáromi Napok alkalmából olyan rangos díjakat adnak át azoknak, akik sokat tettek a két Komáromért. Először Keszegh Béla, Észak-Komárom polgármestere köszöntötte a jelenlévőket, aki ezúttal házigazdája volt az eseménynek. Ezt követően a dél-komáromi díjazottak következtek.

Rangos elismerések találtak gazdára a közös testületi ülésen
Rangos elismerések találtak gazdára a közös testületi ülésen
Fotó: Körtvélyfáy Dina / Forrás: 24 Óra

Posztumusz díszpolgári címet érdemelt ki Zatykó János, Komárom korábbi polgármestere, az MSZP egykori országgyűlési képviselője. Több mint 10 éves polgármesteri tevékenysége során komoly eredmény volt az árvízvédelmi töltés terveinek elkészítése, az ipari park kialakítása, valamint, hogy elkészült a körforgalom a város déli kapujánál, és megépült az elkerülő út nyugati szakasza. A két Komárom közötti új Duna híd terveinek előkészítése, a kórház felújítása, a központi laboratórium, a monostori óvoda és bölcsőde építése is ekkor zajlott. Tudta és hirdette, hogy a városnak olyan programok kellenek, amelyek a város lakóit szellemi és lelki értelemben is közel viszik egymáshoz, segítik és erősítik a Komáromi identitást, a Duna mindkét partján. Az elismerést lánya, Zatykó Gabriella vette át.

Díszpolgár lett Hornig Rudolfné is, a város korábbi alpolgármestere. 2006-ban került be Komárom város képviselő testületébe és lett Komárom város alpolgármestere 2006-2014-ig. Ez időszak alatt számos beruházás valósult meg, mint az Arany 17 Rendezvényközpont vagy a Jókai mozi felújítása. 2009-ben a fedett lőtér fejlesztése indult el, ami azóta több olimpikonnak és fiatal lövésznek ad otthont. Részt vett a Kombinát épületének megvásárlásában és a Brigetio Öröksége Látogatóközpont terveinek előkészítésben. A volt Raksped területe megvásárlásnak előkészítésével a mai Generációk Háza megvalósulásához járult hozzá. Tagja és aktív résztvevője a Szőnyi Alkotókörnek, akikkel számos kiállítást valósítottak meg.

Komárom Városáért Emlékérmet vehetett át Számadó Emese, a Komáromi Klapka György Múzeum igazgatója, az Őszirózsa Nyugdíjas Klub, Horváth István, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Komáromi Csoportjának vezetője, dr. Szakál Imre Ignác, a Komáromi Selye János Kórház orvosigazgatója és Nagy Attila Ákos református lelkész.

Polgármesteri díjat kapott a Komáromi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, Keller Tiborné és a Brigetio Kerékpáros Sportegyesület.

Rangos díjak északon is

Az északi oldalon az alábbi elismerések találtak gazdára. Díszpolgár lett Miroslav Jaška, a helyi kórház igazgatója, Pro Urbe díjat kapott Holczhei Árpád, a Selye János Gimnázium nyugalmazott tanára és Ľudovít Gallovich, a helyi Dunaj folklóregyüttes volt művészeti vezetője és koreográfusa. Idén az In memoriam Pro Urbe díjat is kiosztották, amelyet Alapy Gáspárnak, az egyesített Komárom első polgármesterének ítélték oda. A méltatásban elhangzott, Alapy volt az egyetlen városvezető, aki felemelte hangját a zsidótörvények és a deportálások ellen. Később a nyilasok zsidópártolás vádjával letartóztatták, majd elhurcolták. Dachauban, vagy még az odavezető úton életét vesztette. Az elismerést unokája vette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában