Mount Everest

2023.05.26. 08:41

Videók a Himalája halálzónájából: itt ragadt két éjszakára Suhajda Szilárd

Elképzelni is nehéz, milyen hegyi viszonyok közt ragadt Suhajda Szilárd a Himalájában. Videókon mutatjuk, milyen a világ 8000 méter felett, a halálzónában, és mi vár azokra, akik nekivágnak a Mount Everestnek.

Kemma.hu

Suhajda Szilárdot a csúcs közelében találták meg. A fotó még korábban készült. Háttérben a Mount Everest, amit első magyarként akart oxigénpalack és egyéb segítség nélkül, tiszta eszközökkel megmászni

Forrás: Suhajda Szilárd/Facebook

Suhajda Szilárd hegymászóról másfél nap után csütörtök este érkeztek új hírek. Mint ismert, a hegymászó magyar idő szerint kedd este elindult a 7900 méteren fekvő négyes táborból, hogy egyedül, serpák és oxigénpalack nélkül első magyarként meghódítsa a Föld legmagasabb, 8848 méter magas pontját. Szerdán délelőtt (szintén magyar  idő szerint) még beszélt gyermeke édesanyjával, a feleségével, Legindi Tímeával. Szerda délután a csúcstól alig több mint 50 méterre jelzett utoljára a nyomkövetője. Azóta nem látta senki odafent, a hegyen se. Serpák indultak elé a négyes táborba, aztán este már arról szóltak a hírek, hogy mentőakcióról kell beszélni

Órákba telt, mire hazajutott a hír

Majd bejelentették, hogy megtalálták. A Hillary-lépcső alján, nagyjából ott, ahonnan utoljára a nyomkövetője jelzett. Agyödéma és fagyási sérülések jeleit mutatta, de nem volt olyan állapotbna, hogy lesegítsék őt a hegyről. Péntek reggel a TV2 reggeli műsorában Pintér László szakújságíró pontosította az információkat. Nepáli idő szerint csütörtök reggel találták meg a volt esztergomi főiskolást, és 10-12 óra telt el, mire ez a hír hazajutott. Az időeltolódás alapján ez magyar idő szerint a csütörtök délutánt jelenti egyébként. 

A világ legjobb serpáival dolgoznak most össze, hogy lehozzák a Himalájában két éjszakát eltöltő Suhajdát. De még bő fél nap lehet ez is annak a háromnak, aki nekivágott. Az esélyei pedig, ahogy az a Mokkában is elhangzott, nagyon-nagyon-nagyon kicsik, de családja, csapata a csodában bízik. 

Innen, és most nem csak hazánkra vagy a vármegyénkre gondolok, elképzelni is nehéz, milyen lehet ott fent a világ. Látunk meseszép fotókat kéklő égről és fehérlő hegycsúcsokról, halljuk a beszámolókból, hogy mennyire megviseli az emberi szervezetet a magaslati, oxigénben jóval szegényebb levegő. 

De azt, hogy mit jelent sötétben mászni, milyen érzés a vékony peremeken átküzdeni magukat a mászóknak, köztük Suhajda Szilárdnak is, kevés fogalmunk lehet. Éppen ezért gyűjtöttünk most össze néhány ilyen videót, amely megmutatja, milyenek is a viszonyok a Mount Everesten, vagy hogy miért mondják például szakértők azt, hogy a csúcs közelében vannak olyan pontok, ahol a többi mászónak kellett volna találkoznia a volt esztergomi főiskolással.

A négyes táborból a csúcsig

Szilárd már sötétben érhetett a csúcs közelébe. Lássuk, milyenek is a viszonyok sötétben és világosban:

A Hillary-lépcső

A Hillary-lépcső a csúcs közelében, ahol lényegében egy ember fér el egyszerre a nyomvonalon:

Tumultus a Himalája csúcsánál és onnan lefele. Akár be is ragadhatnak itt a mászók a tömegben:

Háromdimenziós vizualizáció a csúcsra vezető útról

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában