Friss hírek

2023.05.25. 21:37

Megtalálták Suhajda Szilárdot – itt a hír, amit mindenki várt a Himalájából

Friss hír jelent meg Suhajda Szilárdról.

Kemma.hu

Egy ország aggódik Suhajda Szilárdért

Forrás: Suhajda Szilárd/Facebook

Az oxigénpalack és minden egyéb segítség nélkül a Mount Everestnek nekivágó Suhajda Szilárd miatt napok óta aggódik az ország, hiszen magyar idő szerint utoljára szerda délelőtt adott életjelet magáról, miután nepáli idő szerint kedd este nekivágott a 8848 méteres csúcstámadásnak a 7900 méteren fekvő alaptáborból. A volt esztergomi főiskolás hazai háttércsapata magyar idő szerint május 25-én, csütörtök reggel értesült róla, hogy Szilárd körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában van. Az őt észlelő csapat elmondta: ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt. Amikor elhaladtak mellette életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta.

Szilárd Facebook-oldalán csütörtök este arról számoltak be, hogy az esti órákban megállapodtak a Szilárd alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel abban, hogy 26-án reggel megkísérelnek helikopterrel felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják Szilárdot. Ezzel egy időben három serpát elindítanak a magyar hegymászóért, akik optimális esetben már május 26-án, a késői órákban felérhetnek hozzá.

– A realitást nézve már nagyon kis esélye van annak, hogy Szilárdot életben találják abban a magasságban, azonban én teljes mértékig bízom Szilárdban és hiszek a csodákban – mondta Legindi Tímea az expedíció kommunikációs munkatársa, aki nem csak Szilárd egyszemélyes háttércsapatát alkotja, hanem a mindennapokban is szerető társa, felesége, gyermeke édesanyja. A magyar mászó felesége már csütörtök este arról beszélt, hogy immár Szilárd élete a tét.

Suhajda Szilárd a Föld 5 legmagasabb pontjából a K2 és a Lhoce csúcsait már meghódította. Előbbit első magyarként sikerült megtennie, oxigénpalack nélkül. Mint azt a most publikált Facebook-posztban felidézték, Szilárd hosszú távú projektjében, a „The Big Five” sorozatban a Föld öt legmagasabb pontját akarta meghódítani. Tisztán, oxigénpalack és magashegyi teherhordók alkalmazása nélkül, környezettudatos sportolóként. Ezekből kettő már sikerült, a harmadik, legmagasabb esetében pedig a remény még él...

Mint a posztban felidézték, a csúcsmászó kör a tervek szerint indult. Suhajda május 21-én elérte a 6400 méteren lévő 2-es tábort, majd 22-én a 7200 méteren lévő 3-as táborban éjszakázott. Innen május 23-án kora hajnalban mászott fel a 7950 méteren lévő 4-es táborba, ahol felállította egyszemélyes sátrát, és a késő délutánt hóolvasztással, folyadékpótlással töltötte. A csúcsra 23-án este, nepáli idő szerint 21:05-kor indult el, tökéletes időjárási körülmények között. Rajta kívül még több tucatnyi, pótlólagos oxigénnel mozgó, serpa hegyivezetők segítségére támaszkodó mászó mozgott a hegyen. A hegymászó GPS nyomkövetője a beállított tízperces intervallumok helyett csak szórványosan küldött jeleket, esetenként akár négy órán át nem érkezett friss pozíció-meghatározás. Műholdas telefonján azonban kétszer is bejelentkezett. 

Először nepáli idő szerint 24-én 8 órakor, az úgynevezett Balcony tetejéről, 8450 méterről hívta az itthoni háttércsapatot. Lassan, de stabilan haladt. Másodszor a Déli-csúcs lábától, 8630 méterről telefonált, nepáli idő szerint 13:30-kor. Itt elmondta, hogy fizikailag jól van, de a mászás nehéz, és hogy elég késő van. Ugyanakkor határozottan teljesíthetőnek tartotta a csúcs elérését és a 4-es táborba történő biztonságos visszatérést. Hangkapcsolatot ezután már nem tudtak vele létesíteni.

Négy órával később a nyomkövetője 8720 méterről küldött jelet. Az eltelt időből és a magasságból nem lehetett egyértelmű következtetést levonni Szilárd haladására, irányára vonatkozóan. A legközelebbi jel azonban két órával később, nepáli idő szerint 19:30-kor, még magasabbról, 8795 méterről érkezett. Ez a Hillary-lépcső magassága. A csúcs innen mindössze 53 méter szintkülönbségre, a mászó addigi mozgása alapján körülbelül másfél órányi mászásra volt. Ez volt az utolsó lokáció, a jeladó több pozíciót nem küldött. A műholdas jeladója alapján a legnagyobb elért magassága 8795 méter volt. 

Azt nem tudjuk, hogy Suhajda elérte-e a csúcsot, de azt egyértelműen kimondhatjuk, hogy ő az a hegymászó, aki „tiszta mászással” eddig a magyarok közül a legmagasabbra jutott a Mount Everesten. Teljesítménye ilyen értelemben egyedülálló

− emelték ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában