Mount Everest

2023.05.25. 18:39

Suhajda Szilárd élete a tét a Himalájában: a felesége szerint ez már mentőakció

Suhajda Szilárd felesége szerint most már a férje élete a tét a Himalájában. Mint ismert, Suhajda Szilárd külső segítség és oxigénpalack nélkül vágott neki a Mount Everest megmászásának. Másfél napja nincs hír róla.

Kemma.hu

Suhajda Szilárdról másfél napja nem tudni semmit. Felesége szerint most már az élete a tét

Forrás: Suhajda Szilárd/Facebook

Már az élete a tét, ez már mentőakció, nem keresés − erről beszélt a Tényeknek Legindi Tímea, Suhajda Szilárd felesége. Mint ismert, a volt esztergomi főiskolás magyar idő szerint kedd este, majd' 48 órája vágott neki a 7900 méter magasan fekvő négyes táborból, hogy meghódítsa a Föld legmagasabb pontját, a Mount Everestet. A Himalája  8848 méteres csúcsától mintegy 50 méterre nepáli idő szerint szerda este (magyra idő szerint délután) még jelzett a nyomkövetője. Azóta semmi jel

A riportban elhangzott: azt feltételezik, hogy Suhajda már nincs magánál, meg is sérülhetett. Az élete forog kockán. Legindi Tímea ezúttal is elmondta, hogy egy oxigénpalackos mászó látott egy alakot a négyes tábor felett, de hogy az Szilárd-e, valós volt-e az észlelés, még nem derült ki. Órákba telik ezt is kideríteni, ahogy a négyes tábor sátrait is átnézni. Serpák keresik, kutatják. A nyomkövetője kapcsán szóba került az is, hogy tízpercenként kellett volna frissítenie a helyadatokat, de már Szilárd eltűnése előtt is össze-vissza jeleket küldött. Mostanra pedig le is fagyhatott, tönkremehetett, azért nem küld már semmit se. 

Suhajda Szilárd felesége mindezek ellenére még bizakodik. Úgy gondolja, az utolsó nyomkövetős jel alapján, hogy mivel akkor 53 méterre volt a csúcstól a férje, hogy akkor már meg is csinálta a mászást. Viszont azóta ugye nem tudni, hol van. Felidézte: magyra idő szerint szerda délelőtt, amikor beszéltek, arról is egyeztettek, hogy vissza tud-e majd biztonságban térni a négyes táborba. Szilárd akkor többször is megerősítette, hogy igen, és hogy fizikailag jó állapotban van. 

Azóta eltelt egy teljes éjszaka, és újra besötétedett a hegyen. A csúcs közelében vannak olyan szakaszok, amelyeken lényegében lehetetlen, hogy az azóta felért mászók ne látták volna a magyar extrémsportolót. A nyomkövetők megbízhatatlanságáról egyébként Klein Dávid is beszélt. Ő és Szilárd évekig másztak együtt. Kollár László hegymászó a Heol.hu-nak arról beszélt, hogy nagyon reméli, hogy valami kommunikációs hiba történhetett, a másik lehetőség ugyanis a végzetes tragédia...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában