Búcsú

2023.05.28. 19:43

„Nem lehetsz többé...” – búcsúzik a világ Suhajda Szilárdtól, a család komoly döntést hozott

A hegymászó nem élhette túl az Everest-támadást, keresése a szombati napon befejeződött. Most édesapja és hegymászó társai búcsúznak tőle megható sorokkal, emlékekkel, az utolsó fényképpel.

Kemma.hu

A képet Május 13-án készítette róla Price Péter Márton, ahogyan lefelé tartva, elbúcsúztak egymástól

Forrás: Suhajda Szilárd/Facebook

Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk, a legjobb serpákból összeállított keresőcsapat emberfeletti munkája ellenére sem találta meg a volt esztergomi főiskolást, Suhajda Szilárdot a Mount Everesten. Órákon át kutattak a Hillary-lépcső bővebb területén, ahol a hegymászót utoljára életben látták, nepáli idő szerint csütörtökn reggel. A serpák 8750 méter és a 8848 méteres csúcs között többször fel-alá másztak és keresték a nyomát, mindhiába. Az eltelt időt, időjárási és terepviszonyokat figyelembe véve semmilyen további esélye nincs annak, hogy a hegymászót életben találják, ezért a földi keresést befejezték. Úgy tudjuk, a család kérésére, ha elő is kerül a test, akkor is a hegyen marad, nem hozatják le. Szomorú menetóként maradtak utána az utolsó fotók, beszámolók, édesapja és Sterczer Hilda, Erőss Zsolt 2013-ban elhunyt hegymászó özvegyének szavai.

A hegymászó beszámolója, aki utoljára látta Suhajda Szilárdot

A kanadai dokumentumfilmes Elia Saikaly palackkal, a kuvaiti Yousef Al Shatti oxigénpalack nélkül próbálta megmászni a Mount Everestet. Bár a csúcsmászás egyikőjüknek sem sikerült, útjuk során kétszer is látták Suhajdát nepáli idő szerint hajnali fél öt és délután kettő óra között. Saikaly elmondta, hogy Szilárdot mindkétszer 50-60 méterrel a Hillary-lépcső aljánál látták, de nem haladt sokkal előrébb ahhoz képest, ahonnan először észrevették. Twitter bejegyzéséből az is kiderült, milyennek tapasztalata Suhajda Szilárd állapotát az utolsó találkozókor fönt, a magasban:

– Láttam őt, amikor ereszkedtünk. Nyomkövetője a tarkójára volt szíjazva. Nagyon lassan mozgott, de nagyon határozott volt. Folyamatosan hátranéztem, miközben ereszkedtünk lefelé − írta. Az explorerwebnek pedig elmondta, hogy próbált is beszélni vele, eredménytelenül. 

Instagram-oldalán egy kommentben érzékletesen leírta a közös, utolsó pillanatokat is. Mint fogalmazott, leaglább tízszer visszanézett, miközben a többieknek segített lefele. A nap már ment lefele...

Bárcsak lenne fényképem. Apró figura volt a tájban... Drámai és mégis romantikus volt bizonyos értelemben, hiszem, elhitte, hogy sikerülni fog. Mit tehetne bárki? Annyira elszánt volt, és soha nem hagyta magát 

– fogalmazott, majd részvétét fejezte ki.

Szívszorító sorok a megtört édesapától

A földi keresés lezárását követően Suhajda Szilárd édesapja szívszorító Facebook-posztban búcsúzott a fiától:

Sziszikém!
Nincs szavam a nepáli hírekhez...
Ha igaz is, ami lehetetlennel ér fel, bennem mindig élsz, idézve a képeslapod hátulján írt záró üzenetedet;
Apa! Vigyázz az egészségedre és tudd: nagyon szeretlek! Szilárd - köszönöm és ez cseng állandóan a fejemben...
Apuci!
Én; A reményt adom fel utoljára...

Erőss Zsolt özvegye is megszólalt

Sterczer Hilda pontosan tudja, hogy mit él most át Suhajda Szilárd felesége, Legindi Tíme. Egyrészt Sterczer maga is hegymászó, ő is sokat mászott együtt a férjével, Erőss Zsolttal. Ráadásul ki ne tudná, hogy az Everest első magyar (oxigénpalackos) megmászója 2013-ban hasonló körülmények között halt meg a Kancsendzöngán. Sterczer megindító sorokkal válaszolta meg a napokban sokak által feltett „Minek ment oda?” kérdést. 

Mi is az élet? 
Suhajda Szilárd már nem jön haza a Mount Everestről, ezzel sok kérdést hagyva maga után.  Az egyik ismétlődő kérdés: Miért megy oda? E mögött valójában vád húzódik: Micsoda felelőtlenség! Meghalni egy hegyért! Álljunk meg itt egy pillanatra és gondoljunk bele: Mi itt élünk, vagy inkább mindennap meghalunk? Hajtunk a mókuskerékben, nap, mint nap, rohanuk, gürizünk, szaladunk, csináljuk, ami hasznos. Miközben észre se vesszük, hogy közben épp az Életünket veszítjük el. Napról, napra, és még csak nem is tudunk róla. Nem jut idő az egészségre, a családra, a kultúrára, a kedvelt hobbira, a barátokra, a közösségre,  önmagamra. Fizikailag ugyan élünk, de azt életet éljük, amit élni szeretnénk?  A hegymászó él. Igazán él. Tudja, mire hivatott, és ezt felvállalva mindennap valóságos életet él. Valós kihívásokkal szembesül, tisztában van a kockázattal és számol vele. Suhajda Szilárd halálával egy teljes életet élő emberrel lett kevesebb a világban.

 

Az utolsó fénykép

Mint ahogyan arról már korábban beszámoltunk, a képet a gödöllői születésű, de már Angliában élő, Price Márton Péter tette közzé Suhajda Szilárd közösségi oldalán az alatt a bejegyzés alatt, amiben a hegymászó csapata közölte, hogy a mentőcsapat feladta a keresést és nem találták meg Suhajda Szilárdot. Price magyar hegymászó május 13-án találkozott Suhajda Szilárddal a hegyen, a fotót ekkor készítette róla. Ő akkor oxigénpalackkal hódította meg a 8848 méter magas csúcsot, később, mikor Suhajdának nyoma veszett, expedíciókkal való kapcsolatfelvételben is segítette a hazai stábot.

Suhajda Szilárd posztja alatt azt a fotót tette közzé, amit akkor készített, amikor elbúcsúztak egymástól a hegyen. Suhajda Szilárd búcsúzóul integetett neki. Akkor még nem sejthette, hogy ez az utolsó kép, ami készül a zseniális magyar hegymászóról és nemcsak tőle búcsúzik...

Price Márton Péter fotója Suhajda Szilárdról, 2023 május 13-án a Mount Everesten.
Price Márton Péter fotója Suhajda Szilárdról, 2023 május 13-án a Mount Everesten
Forrás: Suhajda Szilárd/Facebook

Price ezekkel a sorokkal búcsúzott hegymászó társától: 

Isten veled, kedves Szilárd. Gyönyörű helyen pihensz mostmár. A képet május 13-án készítettem, ahogyan lefelé tartva, elbúcsúztál tőlem.

Megszólalt az egyik serpa is

Mikel serpát a Világgazdaság érte el. Ő egyike volt azoknak, akik Szilárd keresésére indultak a halálzónába. Mint mondta, mindent megtettek, minden tőlük telhetőt, de nem találták meg Szilárd holttestét. Rábukkantak viszont a sátrára a 4-es táborban, körülbelül 7950 méteren. Ott sisakokat, kesztyűt és gyógyszereket is találtak, azokat lehozták. Megerősítette, hogy Suhajda Szilárd biztosan nem él, és kifejezte őszinte sajnálatát.

A szövetség is gyászol

A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség az elnök, Kandrács Ildikó szavaival búcsúzott Szilárdtól. Mint fogalmazott, az idő talán a legsúlyosabb dimenzió, nekünk földi halandóknak létezésünkben. Az idő, amely mindent eldönt, de főleg életet és halált.

Életet, amelyet élhettél, és halált, amelyet választottál. Te egy olyan férfi voltál, aki szerénységével és alázatával mindig kitűnt a sorból. Sudár alkatod tekintélyparancsolóan tündökölt mindenhol.  Varázslatos poéta tehetséged magával ragadta még a tudatlant is, élménybeszámolóid olvasásakor.

− Élménybeszámolóid, melyek a hegyekről szóltak, létezésed bölcsőjéről és koporsójáról, ahol mindig otthon voltál és otthont is leltél az Örökkévalóságig.  Jelenünkben lehetetlen felfogni a felfoghatatlant…ebben az életben nem lehetsz többé férje Timinek, apja Somának, gyermeke szüleidnek, barát, hegymászó, példakép…és még mi minden nem lehetsz már soha többé. Búcsúzom Tőled mászóbarátként, az MHSSZ elnökeként, képviselve a magyar mászótársadalom fájdalmát és nem utolsó sorban, búcsúzom Tőled, mint az egyik legnagyobb tisztelőd…. − írta Kandrács Ildikó, aki azt is felidézte, hogy Suhajda meghódította a nyolcezresek birodalmában a Brod Peak-et, a Lhotset és ő állhatott első magyar emberként a K2 csúcsán. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában