Himalája

2023.05.25. 09:20

Még mindig nincs hír Suhajda Szilárdról: serpák keresik, megszólalt Klein Dávid

Suhajda Szilárd másfél napja vágott neki a Mount Everest meghódításának. Serpák mentek elé, egy másik expedíció is nyitva tartja a szemét a halálzónában.

Kemma.hu

Suhajda Szilárdért aggódik mindenki

Forrás: Suhajda Szilárd/Faebook

A legfrissebb hírek szerint két serpa elkezdte átkutatni a sátrakat a Himalája 7900 méter magasan fekvő 4-es táborában, hátha Suhajda Szilárd nyomára bukkannak. A volt esztergomi főiskolás másfél napja (magyar idő szerint kedd este 21 óra körül) vágott neki a Mount Everestnek, hogy tiszta eszközökkel, első magyarként elérje a 8848 méter magas csúcsot, de lassan egy napja nem adott életjelet magáról és a jeladója is hektikusan küldött csak jeleket azóta. Nepáli idő szerint szerda 19:30 óta pedig lényegében egyáltalán nem. Ez bő négy órás időeltolódás, vagyis magyar idő szerint délután három óra óta nem tudni, merre járhat Szilárd.

Még éjszaka Szilárd Facebook-oldalán is megosztották Pintér László szakújságíró bejegyzését, amely szerint a csúcstól körülbelül 50 méterre, a Hillary-lépcsnőnél felfelé irányuló mozgást jelzett a mászó nyomkövetője. És bár az 50 méter laikusként akár kevésnek is tűnhet, oxigénhiányos környezetben és állapotban bizony órák kemény munkája kell fel-, majd le is jutni, legalább a négyes táborba, hát még onnan még lejjebb. 

A Rádió1-ben felesége, Legindi Tímea csütörtök reggel beszámolt arról, hogy két serpa keresi a magyar mászót a négyes táborban, minden sátrat megnéznek, nemcsak Szilárdét. Mínusz 30 fok körüli volt a hőérzet éjszaka a hegyen. Talán magyar idő szerint csütörtökön késő délelőtt lesznek újabb hírek. Emellett a közelmúltban oxigénpalackkal az Everestet megmászó Price Márton Péter kapcsolatba lépett egy másik csapattal, akik magyar idő szerint szerda este indultak a csúcsra, serpákkal. Ők is figyelnek, keresik Szilárdot a hírek szerint. 

Klein Dávid, Suhajda korábbi mászótársa a közösségi oldalán, életben tartva a reményt szerencsés lejutást kívánt a 41 éves extrémsportolónak. Kommentelői kérdésre kicsit elemezte is a jelenlegi helyzetet, kiemelve, hogy találgatni nem szeretne és nem is fog. Így leírta, hogy Szilárd sátra jellegzetes, így könnyen azonosítható. Arról is írt, hogy a Déli-nyereg és a csúcsú között van rögzített kötél, de fáradtan, éjszaka a hatalmas platón nem feltétlen találja meg egy mászó a sátrát még így is. Az utolsó, 8795 méteres nyomkövetős jelből azt viszont nem lehet megállapítani, hogy vajon felment előbb Szilárd, majd leindult, vagy egyből lefelé ment. 

Dávid azt is elárulta, hogy energiazselé, úgynevezett dex injekció és két liter folyadék szokott lenni korábbi társánál a mászásoknál. Kitért arra is, hogy nem tudhatja senki, mi történt odafent, azon kívül, hogy Szilárdra nagyon hosszú mászónap után kimerítő ereszkedés várt, és reményei szerint vár. A nyomkövetők megbízhatatlan működése előtte sem ismeretlen jelenség. Végül ismét a remény hangján szólt, abban bízva, hogy Szilárd épségben hazatér szeretteihez. 

Taheswas Guragai, a Seven Summit Treks vezetője a The Malayan Times-nak arról beszélt, hogy nepáli idő szerint csütörtök reggel (nálunk kora hajnal) kedvezőtlenek voltak az időjárási viszonyok a kereséhez a térségben. Megerősítette, hogy a Hillary-lépcsőtől érkezett az utolsó nyomkövetős jel Szilárdtól. Ők egyébként az alaptábori szolgáltatásokat nyújtották a magyar mászónak. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában