Drámai

2023.06.03. 13:03

Előkerült a tényleg utolsó fotó Suhajdáról - kiderült, ki beszélt vele utoljára

Egy külföldi hegymászónak köszönhetően előkerült a tényleges utolsó kép az Everesten májusban tragikusan elhunyt Suhajda Szilárdról.

Kemma.hu

Suhajda Szilárd az Everest Balkon nevezetű helyszínén

Forrás: Explorersweb.com

Fotó: Ben Ferrer

A volt esztergomi főiskolás, Suhajda Szilárd eltűnése, majd tragédiája okán napok óta, világ- és országszerte mindenkit lázban tartott a hegymászó esete. Miért nem segített rajta senki a Mount Everesten? Miért vállalt egyáltalán ekkora kockázatot? Hogy vált a történelmi tettnek induló expedíció tragédiává? 

A közvélemény sokáig úgy hitte, hogy Price Márton Péter – aki május 3-án érkezett meg az Everest nepáli alaptáborába, 11 nappal később pedig oxigénpalack használatával érte el a csúcsot – készítette Suhajdáról az utolsó képet. Ám most egy újabb, drámaian erős és megrendítő kép bukkant fel róla az interneten, már a csúcshoz közel.

Mint ahogyan arról az Explorersweb.com-on található cikkben írnak, Ben Ferrer, a Seven Summit Climbs csapat tagja május 24-én reggel fél nyolckor tért vissza az Everest csúcsáról, amikor találkozott egy hegymászóval, aki a hegy Balkony nevű pihenőhelyén ült. Ez a hegymászó Suhajda Szilárd volt az, aki mint ismert, oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítsége nélkül, egyedül, tisztán, palack nélkül szerette volna meghódítani Földünk legmagasabb pontját, a Mount Everestet.

Ferrer a találkozás alkalmával készített is egy fotót róla. De akkor egy pillanatig nem gondolt arra, hogy ez lesz az utolsó kép, ami Szilárdról fennmarad az utókornak.

Suhajda Szilárd
Suhajda Szilárd az Everest Balkon nevezetű helyszínén, 8400 méteres magasságban, május 24-én. Ez a róla készült utolsó kép
Fotó: Ben Ferrer / Forrás: Explorersweb.com

Ferrer a találkozás részleteit is megosztotta:

– Megkérdezte a Balkony magasságát [ez 8400 méter]. Elég fáradtnak tűnt, így sajnos tévesen feltételeztem, hogy a csapatát tájékoztatja a visszafordulási pontról/magasságról. Köszöntem neki (már az alaptáborban is beszélgettünk), megkérdeztem, hogy van, amire csak annyit válaszolt, hogy jól.
– idézte fel Ferrer, aki ezután azt is megjegyezte a Explorerswebnek, hogy akkor napos és szélcsendes idő volt.

A csúcsmászáshoz valószínűleg aznap voltak a legjobb körülmények a szezonban. Meleg hőmérséklet, kevés ember a hegyen, felhők és szél nélkül.

Ahogyan arról beszámoltunk, később, valamivel magasabban, a Hillary-lépcsőnél is látták hegymászók Suhajdát. A kanadai dokumentumfilmes Elia Saikaly palackkal, a kuvaiti Yousef Al Shatti oxigénpalack nélkül próbálta megmászni a Mount Everestet. Bár a csúcsmászás egyikőjüknek sem sikerült, útjuk során kétszer is látták Suhajdát. Saikaly elmondta, hogy Szilárdot mindkétszer 50-60 méterrel a Hillary-lépcső aljánál látták, de nem haladt sokkal előrébb ahhoz képest, ahonnan először észrevették.

– Láttam őt, amikor ereszkedtünk. Nyomkövetője a tarkójára volt szíjazva. Nagyon lassan mozgott, de nagyon határozott volt. Folyamatosan hátranéztem, miközben ereszkedtünk lefelé − írta korábban egy Twitter-bejegyzésben a hegymászó.

A Mount Everesten a Balkony, ami kvázi egy pihenőhely is a mászóknak, 8400 méteres magasságban található, míg a Hillary-lépcső – ahol Suhajdát is utoljára életben látták – már a világ tetejének közelében, 8750 méteren fekszik. Eközött, és a 8848 méter magas csúcs között kutattak órákon át a serpák, akik többször fel-alá másztak és keresték Suhajda nyomát, mindhiába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában