Az újságíró, aki megölte a tévémacit

Obersovszky Péter Öljétek meg tévémacit! című könyvével lerántotta a leplet médiában dolgozó kollégáiról. A második kiadás megjelenése után beszélgettünk a szerzővel.

– Olvasva a könyvét, azt éreztem már az első pillanatban, hogy dühből született az írás. Aztán meg azt, hogy bizonyos részeket csak a szakma érthet belőle. Újságírói pályafutására a Klubrádiónál pontot tett. Vége. Nincs hová menni az írott és elektronikus sajtóban, mert már mindenhol volt, és mindenhonnan viharosan távozott.
– Még a könyv megjelenése után is kaptam tévés ajánlatot. Mindig van hová menni.

Obersovszky Péter aktatáskájában számos kézirat lapul. A Ponty kiadó több új könyv megjelentetésére készül. Olyan is akad köztük, amelynek igencsak sikerszaga van.


– A könyv megírása után mégis érezhette, ez a búcsú a televízióktól és rádióktól is.
– Persze.
– Sikerült felkavarnia a média állóvizét. Meglehetősen kíméletlenül ír néhány egykori kollégájáról. Az érintettek nem jelentkeztek, nem hívták fel?
– Egy részük felhívott és gratulált, a másik részük nem, ők megsértődtek. Na de akinek valami van a füle mögött, az jobb, ha hallgat, nem? És ők hallgatnak.
– Azt írta meg, amit tapasztalt a különböző munkahelyein, különös tekintettel a TV2-re.
– Pontosan. A csatornánál dolgozó újságírók zöme ahhoz a nemzedékhez tartozik, amelyet annak idején tömegével csábítottak el a köztévétől.
Az ő tündöklésük és bukásuk is szerepel a könyvben.
– Gondolt rá, hogy ekkora sikere lesz?
– Nem.
– Mire számított?
– Balhéra.
– Senki nem perelte be eddig?
– Senki. Nem akarok belemászni senkinek az arcába. Rájuk bízom. Csak olyan történeteket írtam le, amelyeknek a tanúja voltam.

– Miért döntött a könyv megírása mellett? Miért kellett a szennyest kiteregetni?
– Csalódnom kellett a saját szakmámban. Csalni, hazudni, információt kiszolgáltatni lehet, és ennek nálunk nincs következménye. Ha kiderül, akkor sem. Mindent lehet. Pedig elvileg vannak erkölcsi szabályok a mi szakmánkban is. Szerintem ezeket be kell tartani. Ha Amerikában kiderül valakiről, hogy hazudott, csalt, meghamisított egy anyagot, azt eltávolítják a pályáról. Nálunk elképesztő állapotok uralkodnak. Nekem kell magyarázkodnom? Ilyenformán a gyilkosoknak nem kell semmit mondaniuk, majd magyarázkodnak az áldozatok.
– Mindenhol balhézott, beolvasott mindenkinek, mielőtt eljött, mint a könyvében?
– Nem. Felálltam, és csak annyit mondtam, hogy csók! Akkor válok összeférhetetlenné, de vállalom is, ha a butaság falába ütközöm. Ilyenkor azonnal otthagyom a helyet.
– A könyvnek minden szava igaz?
– Amit leírtam, az igaz. Nagyon sokan faggattak, hogy miért nem írtam meg ezt meg azt is. Mert nem voltam ott, feleltem. Mindezek ellenére biztos vagyok benne, hogy az újságíró-társadalom 80–90 százaléka ma is tisztességes.

– A politikusokat sem kímélte?
– Őket még kevésbé. Úgy éreztem, minden pártról egyforma súllyal írtam. Ennek ellenére fel tudok állítani rangsort, melyik bírta legjobban és melyik nem tűrte a kritikát.
– Most mégis átnyergelt a könyvüzletre. Úgy érzi, ebben pénz is van?
– Az utóbbi tíz évben csak két könyvből adtak el több mint hatvanezer darabot. Az egyik a Terézanyu, a másik Árpa Attila könyve. A Sorstalanságból két év alatt fogyott el kétszázötvenezer. A könyvszakmában azt mondják, ami tízezer példányban elkel, az ma már komoly siker. Az én könyvemből háromezer ment el két nap alatt.
– Tehát bulváríró lett?
– Magyarországon a bulvárnak egy nagyon fontos kategóriája hiányzik, a politikai bulvár. Nyugaton van társasági és politikai bulvár. A kettő nagyon erősen elkülönül egymástól.
– Nálunk nehezen élhetne meg egy tisztán politikai bulvárlap.
– Persze. Külföldön a politikusok kerítésének legutolsó vasáról is kiderítenék, honnan van, mennyibe került. Minden ügyön vagy kilenc lesifotós dolgozik. Ehhez a típusú újsághoz ez kell. De Magyarországon nem fizetik meg, hogy egy újságíró vagy fotós napokat, heteket foglalkozzon egy üggyel. Semmi bajom a bulvárral, csak legyen igazi.

– Mi lett volna Magyarországon Clintonnal a Lewinsky-ügy után?
– Semmi. Nem szeretem, amikor bármelyik másik országhoz hasonlítjuk magunkat. Fábry Sándor mondta, lehúzódik Leányfalura az ország ostoba angolmániája miatt. Magyarország csak Ausztriával hasonlítható össze. Nekünk az az elérhető. Nem hasonlíthatjuk Amerikát, Angliát, Németországot, Franciaországot hozzánk. Aki mással vet össze bennünket, az visszaélést követ el.
 – Első kötete volt az Öljétek meg tévémacit! Vannak egyéb tervei is a könyvszakmában?
– Májusban saját könyvkiadóm gondozásában megjelenik az újabb könyvem, amelyet két évig írtam. Talán az is polgárpukkasztó könyv. Egy olyan nőről szól, akit gyerekkorában prostitúcióra kényszerítettek, aztán nyugatra került emberkereskedők „jóvoltából”, ma pedig az olasz felső tízezer tagja.
– A férje ismeri a múltját?
– Igen.
– És azokban a körökben is tudnak róla, ahol mozog?
– Nem, csak a férje.

– Tegyük fel, ismét tévézne. Mit tudna még megmutatni
a nézőknek?
– Olyan tényfeltáró műsort, amely végre a valódi problémákkal foglalkozik. A televíziókból, rádiókból valamiféle okból kiveszett ez a műfaj. Ezt szeretném feléleszteni a készülő riport-könyveimmel.
 – Hogyan találja meg a történeteket?
– Vannak megtörtént esetek, ezeket gyűjtöm. Az újságírást sem hagytam ott. Sajnos eluralkodott a szakmában a lustaság, a felszínesség és a butaság. Ebből én nem kérek, mert többre tartom magam. Nincs már bátorság az újságírásban: hogyha balról kapom a zsét, akkor jobbra rúgok, ha jobbról kapom, akkor balra.

Obersovszky Péter

Született: Budapest, 1960. február 17.
Iskola: tanárképző
Munkahelyek: Magyar Rádió, Magyar Televízió, TV2, Info Rádió, Klubrádió
Hobbi: a napóleoni hadsereg összeállítása másfél milliméteres kiskatonákból
Étel: káposztás tészta
Ország: Olaszország
Könyv: Truman Capote: Más hangok, más szobák
Állat: szálkásszőrű tacskó
Szín: fekete
Sport: futball, a Barcelona

Tévémaci halott (részlet)

„Ezt a könyvet a harag szülte. A harag általában nem jó tanácsadó, nekem viszont nem tanácsra van szükségem. A harag azoknak szól, akik odáig juttatták a szakmámat, ahol most van. Vagy ha tetszik, annak, hogy az igényes magyar újságírás a legközelebbi jövőben meg fog szűnni. Én azt állítom, hogy ez nem sorscsapás, nem kapitalista törvényszerűség, hanem sokak elemi üzleti és politikai érdeke. Ezért írtam úgy ezt a könyvet, ahogy jött. Nem érdekelt, mit gondolnak azok, akikről szól, hogyan vélekednek róla egykori tanáraim, az sem érdekelt, mit szólnak a barátaim. Nem érdekes mindez egy országban, ahol cenzúra van.” OBERSOVSZKY PÉTER

rehabilitáció
Neymar Brazíliában gyógyul tovább
sikeres belépő / 51 perce
Calvin Harris rögtön két díjat is bezsebelt a Brit Awardson
Két-két trófeával a skót DJ mellett a The 1975 pop-rock banda lett a díjátadó másik nagy győztese.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Lakicsné Fidrich Margit 77 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése 2019. február 25-én, hétfőn, 11 órakor lesz az oroszlányi temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunkat utolsó útjára elkísérik és gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Wernsdörfer Tamás a Máda-Plusz Kft. dolgozója életének 49. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2019. február 25-én, hétfőn, 14 órakor lesz Tatabányán, az újtelepi temető új ravatalozójában. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk búcsúztatásán megjelennek, ravatalára a kegyelet virágait helyezik és fájdalmunkban együttérző szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Medveczky Ottó életének 69. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. február 23-án, szombaton, 11 órakor lesz a komáromi temetőben. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Krisztián-Világos András a Tatabányai Szénbányák nyugdíjasa 75 éves korában hosszan tartó betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. február 22-én, pénteken, 11 órakor lesz a dorogi temetőben. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Klemán Ilona a volt oroszlányi cipőgyár dolgozója 64 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. február 22-én, pénteken, 13 óra 30 perckor lesz a vértessomlói temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Corpus Árpádné Zentai Eszter életének 87. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. február 22-én, pénteken, 13 órakor lesz a baji temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Zsigmond Vilmosné Huzl Ágnes 94 éves korában csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. február 23-án, szombaton, 13 órakor lesz a baji temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk búcsúztatásán megjelennek, sírjára koszorút, virágot helyeznek és mély gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Rák Antal volt motorversenyző 89 éves korában csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. február 22-én, pénteken, 10 órakor lesz Szárligeten, a régi temetőben. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Sill Ferenc Öcsi az Aknamélyítő Vállalat nyugdíjasa 84 éves korában elhunyt. Temetése 2019. február 21-én, csütörtökön, 15 órakor lesz a környei temetőben, a gyászmise a temetés előtt 14 óra 30 perckor kezdődik a római katolikus templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk temetésén megjelennek, sírjára a kegyelet virágait helyezik és fájdalmunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Brandl Csaba 55 éves korában váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. február 22-én, pénteken, 15 órakor lesz a vértessomlói temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk búcsúztatásán megjelennek ravatalára koszorút, virágot helyeznek és gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Csicsai Istvánné életének 75. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. február 21-én, csütörtökön, 15 órakor lesz Kocson, a római katolikus temetőben. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Török Lászlóné Bonfert Angéla a tatai Fényes Áruház volt dolgozója életének 82. évében váratlanul elhunyt. Temetése 2019. február 20-án, szerdán, 14 órakor lesz a baji temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek, a ravatalra koszorút, virágot helyeznek és gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Farkas Lászlóné Palviscsák Piroska, volt kocsi lakos életének 77. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. február 21-én, csütörtökön, 11 órakor lesz a kocsi római katolikus temetőben. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és tisztelték, hogy Szőcs István "Balhé" 77 éves korában csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. február 20-án, szerdán, 13 órakor lesz Tatán, a Környei úti temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen szerettünk búcsúztatásán megjelennek, ravatalára koszorút, virágot helyeznek és gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
"Szeretteim, én már elmegyek. Küzdöttem, de már nem lehet. A csend ölel át és a szeretet, Isten veletek!" Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Bánhegyi Lászlóné Ilka óvó néni életének 81. évében türelemmel viselt betegsége után elhunyt. Hamvasztási utáni búcsúztatása 2019. február 19-én, kedden, 11 órakor lesz Tatán, az Almási úti temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk búcsúztatásán megjelennek, ravatalára koszorút, virágot helyeznek és gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Vicha Péter életének 68. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. február 19-én, kedden, 13 órakor lesz a mocsai temetőben. A gyászoló család
"Csodálatos valóság voltál, s utolérhetetlen álom lettél!" Fájó szívvel emlékeznek Osvárt László halálának 7. évfordulóján Szerettei és barátai
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Őri Ferenc 80 éves korában türelemmel viselt, hosszan tartó betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. február 19-én, kedden, 10 órakor lesz Tatabányán, az újtelepi temetőben (régi ravatalozó). Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk búcsúztatásán megjelennek, ravatalára a kegyelet virágait helyezik, s fájdalmunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Márton Mártonné Geiszt Eleonóra 85 éves korában hosszan tartó betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. február 19-én, kedden, 13 órakor lesz a környei temetőben római katolikus szertartás szerint. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik felejthetetlen halottunkat utolsó útjára elkísérik és gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy id. Fülöp Ferenc 87 éves korában csendesen elhunyt. Temetése 2019. február 18-án, hétfőn, 15 órakor lesz a naszályi temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk búcsúztatásán megjelennek, ravatalára koszorút, virágot helyeznek és gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
rájöttek / 1 órája
Miért rövidíti meg az életünket a túl sok fehérje?
18 éve gyilkolt / 1 órája
Első fokon 13 évet kapott a Kesztölcön bujkáló feleséggyilkos
Kemma.hu
február 22-én / 2 órája
Először tartják meg a Magyar Korcsolyázás Napját
többet vásárolunk / 3 órája
Húsra, sörre és sajtra költöttünk a legtöbbet
nem adták fel / 3 órája
Három hónap után találták meg a tűzvészkor elveszett kutyát
sok a sérült / 4 órája
Hatalmas tűzvész pusztít Banglades fővárosában