Döntések

2024.04.26. 11:30

Terítéken az építményadó és kommunális adó Oroszlányban

Fontos döntések születtek az oroszlányi képviselők legutóbbi ülésén. A tavaly bevezetett lakossági adókat érintő téma is szóba került. A napirendek előtt több évtizedes szolgálatért tüntettek ki két tűzoltót.

Kemma.hu

Kitüntetések átadásával és egy perces néma főhajtással kezdődött az oroszlányi képviselők legutóbbi ülése. A lakossági adók is terítékre kerültek a bányászvárosban.

Lakossági adókról döntöttek Oroszlányban
Lakossági adókról döntöttek az oroszlányi képviselők, miután kitüntetéseket adtak át a tűzoltóknak
Fotó: oroszlany.hu / Forrás: Beküldött

Takács Károly Fidesz-KDNP-s polgármesterjelölt választási programjában is olvasható, hogy tavaly a lakosság terhére bevezetett gépjárműtárolók építményadóját és a magánszemélyek kommunális adóját is eltörölné megválasztása esetén és felébresztené az alvó Oroszlányt. Ezt most egyhangúan megszavazták az oroszlányi képviselők a legutóbbi testületi ülésen.

Mint azt az oroszlany.hu is megírta, az új adókra az elmúlt évek gazdasági válságidőszakában kiesett adóbevételek és a megnövekedett városi kiadások miatt volt szükség. A kiadások a többszörösére nőttek: az energiaárak drasztikus megemelése és az egekbe szökő infláció az önkormányzat esetében két év alatt 309 millió forinttal növelte meg a közüzemi kiadásokat, gyűrűződő hatása legszembetűnőbben a közétkeztetésnél és a beruházások, fejlesztések drágulásánál jelentkezett. A vállalati adóbevételek viszont ezzel párhuzamosan a gazdaság, főleg az autóipari válság miatt maradtak el a tervezettől.

Tavaly a 149 millió forintnyi többlet adóbevételt az önkormányzat mindezeknek megfelelően az energiaválság miatti rendkívüli helyzet enyhítésére használja fel. A közvilágítás fejlesztésére, az uszoda újra nyitására, térfigyelő kamerák telepítésére, parkolók, járdák építésére.

Idén az év elejére az energiaárak normalizálódása - a 19-szeres távhő költség után mára 4-szeres árat fizet az önkormányzat -, az árszínvonal kedvező alakulása, a koronavírus járványból való kilábalás pozitív hatást gyakorol a gazdasági környezetre. Az ipari szektor helyzete jelentős javulást, az iparűzési adó bevételek növekedést mutatnak. A pozitív változásoknak köszönhetően újra lehetőség nyílik a lakosság terheinek csökkentésére.

Ahogy a bevezetésnél elhangzott: addig van szükség a lakosság segítségére, amíg a helyzet nem javul. A számok azt mutatják, hogy már nem lesz szükség az extra teherviselésére, 2025-től nem kell adózniuk az oroszlányiaknak. Előzetes számítások alapján jövőre a lakosság számára ez 158 millió forint megtakarítást jelent majd.

Ezt követően a képviselők Településrendezési Tervvel kapcsolatos döntéseket hoztak, elfogadták a VOLÁNBUSZ Zrt. helyi szolgáltatására vonatkozó tavalyi beszámolóját, majd a menetrend szerinti, helyi járati közszolgáltatási szerződés keretében előfinanszírozásról határoztak.

A továbbiakban a közútfejlesztési és közterületi beruházásokról, önkormányzati ingatlanvagyonnal kapcsolatosan, illetve a Hunyadi Mátyás Általános Iskola főzőkonyha beruházásával kapcsolatosan döntött a grémium.

Módosították Oroszlány Város Óvodái alapító okiratát, elfogadták az önkormányzat tavalyi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásról szóló, valamint a 2023. évben végzett belső ellenőrzési tevékenység főbb megállapításairól szóló értékelést – írja a helyi honlap.

A lakossági adók után városi elismerésekről döntöttek

A jelenlévők az ülés kezdetén egy perces néma főhajtással adóztak a közelmúltban elhunyt Jugovics József egykori települési képviselő, díszpolgár emlékének. Ezután Lazók Zoltán polgármester és Szabó Imre helyi tűzoltóparancsnok két oroszlányi tűzoltónak adtak át elismerést. 70 éves tűzoltó szolgálatért Drächsler István az Önkormányzati Tűzoltóság Országos Szövetségének Kiskereszt tűzoltó tagozat arany fokozatát, míg 20 éves tűzoltó szolgálatért Bagány János az Önkormányzati Tűzoltóság Országos Szövetségének Érdemkereszt tűzoltó tagozat ezüst fokozatát vehette át az önkormányzat elismerése mellett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában