Szabadságharc

2024.04.25. 20:04

Történész konferencia Komáromban: erről tanácskoztak a szakemberek

Újrakezdés címmel szervezték meg a hagyományos történész konferenciát. Az érdeklődők izgalmas előadásokat hallhattak az 1848/49-es szabadságharc komáromi eseményeiről.

Körtvélyfáy Dina

A történész konferencia már 1992-ben helyet kapott a programsorozat eseményei közt, és azóta is minden Komáromi Napok alkalmával megrendezték. Első alkalommal adott helyet azonban a rendezvénynek a Brigetio Öröksége Látogatóközpont.

A történész konferencián Négyesi Lajos is előadást tartott
A történész konferencián Négyesi Lajos is előadást tartott
Fotó: Körtvélyfáy Dina / Forrás:  24 Óra

Molnár Attila polgármester azt hangsúlyozta, a kultúrának nagyon fontos szerepe van az életünkben. Ezért is tartották fontosnak a látogatóközpont létrehozását, mert az egyik legfontosabb dolog, hogy tudjuk, kik vagyunk, honnan jöttünk, ehhez pedig a történelmünk ismerete rendkívül lényeges.

A konferencia levezető elnöke, Kiss Vendel történész, a Tatabányai Múzeum igazgatóhelyettese  elmondta, 1849. április 26-án volt az a csata, amelynek eredményeképp Komárom felszabadult a császári ostromgyűrű alól. 1992-ben emellett Klapka György halálának századik évfordulójára is emlékeztek. Az elmúlt évek során több mint kétszáz előadás hangzott el a konferencia keretében, minden évben új információkat adva át a közönségnek.

A történész konferencián a kialakítandó emlékhelyekről is esett szó

Négyesi Lajos hadtörténész kezdte az előadások sorát, aki a komáromi csaták helyszínén kialakítandó emlékhelyek koncepciójáról beszélt. Hangsúlyozta, a csataterek évszázadokkal később nem látszanak, Herkálypusztán is szántóföldek, erdőfoltok fedik a győztes ütközet helyszínét.

Elmondta, Herkálypuszta mellett található a lótemető, ami egy blokáderőd volt 1849-ben. Nehezen felismerhető, mert egy erdőfoltban található. A terület a Solum Rt. tulajdona, amelyet meg kellene vásárolni és kivonni a termelésből, illetve az út oda egy családi birtokon keresztül vezet, így nem egyszerű az emlékhely kialakítása.

Előadást tartott még: Kedves Gyula, Kemény Krisztián, Csikány Tamás, Hajagos József, Hermann Róbert, Bona Gábor és Zakar Péter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában