Teljes az Egység az Ideas zenekarnál

Komárom-Esztergom megye egyik legrégebb óta létező szimfo-metal zenekara, a tatabányai Ideas hosszú kihagyást követően jelentkezett új lemezzel idén nyáron. Az Egység/Oneness címet kapott hetedik Ideas albumról (is) beszélgettünk a csapat dobosával, Békési Lászlóval.

– Mi történt veletek az előző album óta eltelt hat évben?
– Egy tagcserékkel tarkított hosszú, átmeneti időszakon vagyunk túl. Visszatért a zenekarba Torma Mihály basszusgitáros, ő a családi okok miatt távozó Schlick Attilát váltotta, valamint nyolc év után én is visszaültem az Ideas dobszékére, Takács „Szaki” Tamás cimborám helyére, aki egy külföldi állás miatt nem tudta tovább vállalni a zenélést. Így aztán közel kerültünk a zenekar eredeti felállásához, főleg, hogy ismét velünk dolgozik Hambi (Hamburger Ferenc billentyűs) is.

– Minek a következménye az a sok tagcsere, amin az alakulása óta átesett az együttes?
– A zenekar idén októberben lesz 23 éves, így sokat változott az életünk ilyen hosszú idő alatt. Még tinédzserek voltunk, mikor elkezdtük közös munkát, mára pedig felnőtt, családos emberek alkotják a zenekart. Nyilván ez a dolog együtt járt azzal is, hogy a volt tagok közül néhányan elköltöztek, máshol kezdtek új életet, vagy már eleve távolabb éltek tőlünk. Viszont a zenekar alapjai szilárdak voltak az idők során, főként Tibcsynek (Preil Tibor gitáros) köszönhetően, és most ezt igyekszünk tovább erősíteni.

– Hogyan látod, mennyit változott a zenekar stílusa az évek alatt, akár a tagcserék miatt, akár azoktól függetlenül?
– Az Ideas mindig is emocionális zenét játszott, ezt tekinthetjük állandó kiindulási alapnak mind a zenét, mind a szövegeket illetően. A zenekar korai időszakában egy keményebb férfi- és egy dallamos női ének kontrasztjával dolgoztunk, mára viszont Anita (Kun Anita énekes) jóvoltából egy letisztult női ének áll önállóan a zene élén. Viszont az új lemezen Krisztiánnak (Seres Krisztián gitáros) köszönhetően néhány dalban újra lehet hallani férfi éneket is.

– Beszéljünk akkor az új lemezről, mely a HammerWorld magazin mellékleteként jelenik meg, de külön is kapható lesz a Nail Records gondozásában. A csendesebb évek után mennyire áll most mögöttetek a kiadótok?
– Elég komplex tárgyalást folytattunk a kiadóval az új lemez kapcsán, és azt kell mondjam, továbbra is minden támogatást megkapunk tőlük. Végigvettük pontról-pontra a lemezmegjelenési időszak terveit, beszéltünk konkrétan a lemez gyártásáról (ide értve az angol és magyar nyelvű kiadást, valamint a darabszámot is), az albumhoz készítendő szöveges videókról és klipekről, a pólómintákról, a koncertszervezésről… Tényleg maximálisan mögöttünk állnak, és ez nagyon sokat számít. Ezúton is köszönjük a segítségüket, különösen Dr. Hartmann Kristófét!

– Mióta dolgoztok a Nail-lel?
– A 2003-as – sorban harmadik – New Dreams’ Cradle album volt az első közös munkánk, és az előbb elmondottak alapján kijelenthető, hogy a nehezebb időszakaink ellenére továbbra is támogatást nyújtanak nekünk. Debütáló albumunk, a Maze (Portrait of our Race) 1998-ban jelent meg a Peron Music Alapítvány gondozásában, a második, Journey Around A Soul címűt pedig a Nephilim Records kiadó adta ki 2000-ben. Elmondható tehát, hogy a zenekar majdnem egész pályafutása során kiadói támogatást élvezett, ami azért nagy dolog.

Színpadon is remek teljesítményt nyújt az öttagú csapat
Forrás: Ideas

 

– Nehezen állt össze az új, Egység/Oneness címet viselő lemez anyaga?
– A dalok alapjai hamar elkészültek, inkább azok alakítgatása vett igénybe több időt. A zenei alapok elkészülte után jött az ének, illetve billentyűk kidolgozása, javítgatása. Ez szintén időbe telt, mivel Anita Keszthelyen, Hambi pedig Angliában él. Az egészet kicsit bonyolította még, hogy Hambi a lemez készítése közben csatlakozott a munkához, és az elődjei billentyűivel is egybe kellett gyúrni az anyagot. Egyébként a billentyűk mellett a dobokat is önállóan rögzítettük a lemezhez, majd ezután a többiek a szolnoki Denevér Stúdióban, játszották fel a gitárokat és a basszust, Anita pedig felénekelte a dalokat. A keverés és a mastering szintén a Denevérben zajlott.

– Mennyire vagytok elégedettek a lemezzel?
– Erős anyag született, erőteljes hangzással. Ha pontoznom kellene, én tízből kilenc pontot simán adnék rá, de csak azért, hogy mégse én mondjak rá tízet. (mosolyog) Úgy érzem, nagyon jót tett nekünk Hambi újbóli jelenléte. Játékával vált ismét teljessé az Ideas zenéje és annak hangulata. Bár összességében most egy gitárcentrikusabb anyag született, reményeink szerint az ezek után készülő dalainkban majd ismét jobban előtérbe fognak kerülni a hangulatos billentyűtémák is.

– A lemez címéhez hasonlóan a csapatban is egység van?
– Törekszünk rá, igen. Az egység elmélyítésében sokat jelentene, ha mindannyian egymás közelében élhetnénk, de azért nem panaszkodunk. Nincsenek személyes vagy megoldhatatlan gondjaink. Ha valami probléma vagy feladat merül fel, azt igyekszünk a leghamarabb megbeszélni, illetve megoldani.

– Mik a terveitek az elkövetkező időszakra?
– Eddig a lemez megjelenésének végső munkálatai kötötték le az energiáinkat, így sok konkrétumot még nem tudok evvel kapcsolatban mondani. Az biztos, hogy a lemezhez fognak érkezni újabb videóink, illetve lesznek lemezbemutató koncertjeink is. Abban egyeztünk meg a kiadóval, hogy a nagyobb koncertekre fogunk koncentrálni, egy lesz ezek közül majd a szeptember 2-án, Budapesten, a Barba Negra Track-ben megrendezésre kerülő Rock On! Fest is. Ezen kívül szeretnénk majd hazai pályán is fellépni, de ha lesznek konkrétumok, mindenképp informálni fogjuk a közönséget.

Kommentek

Legolvasottabb

1
Kis híján két áldozata lett a tatai, halálos gyalogosgázolásnak – Friss infók
2
Halálos gázolás történt Tata legforgalmasabb zebrájánál – Helyszíni fotók
3
Súlyos baleset: akkora erővel csapódott be a kamion, hogy kirepült a buszból a sofőr
4
Halálos baleset Agostyán és Tardos között
5
Tatabányai kettős gyilkosság: beismerte szörnyű tettét a 15 éves fiú – Videó, fotó!
támadások
Sokkal véresebb merényletre készültek a barcelonai terroristák
Bajnokok Ligája / 1 órája
A Maribor búcsúztatta Korhutékat
A Korhut Mihállyal felálló Hapoel Beer-Seva 1-0-ra kikapott a Maribor vendégeként a labdarúgó Bajnokok Ligája utolsó selejtezőkörének visszavágóján.
Gyász
"Míg velünk voltál, Boldog volt az élet, De a Teremtő elszólított Téged. Ezt feledni nem lehet, Mert boldogság nélkül nincsen élet, Mi örökké szeretünk Téged." Fájó szívvel emlékezünk Angyal Józsefné Rácz Eszter halálának 5. évfordulóján. Szerető férjed és családod
3 órája
Elhunyt a német film nagyasszonya, Margot Hielscher
szuper sztárgázsi / 4 órája
A Ted sztárja lett a leggazdagabb a Forbes szerint
beruházás / 4 órája
Új gyárcsarnok épül az ipari parkban
Petrik József
adomány / 4 órája
Egymillió dollárral szállt be George Clooney a gyűlölet elleni harcba
extra kényeztetés / 5 órája
Szép kacsóra vágyik? Íme a kézenfekvő megoldás
két keréken / 5 órája
Hamarosan elkészül a kerékpárút Kesztölc és Dorog között
Kovács Csilla