Sára Ferenc nem népi fejként él a Gyimesekben

Sára Ferenc vezette a Kenderke autentikus tánctanításának gyimesi műhelyét a közelmúltban. Táncról, kultúráról, szokásokról és arról beszélgettünk: mi tartja kint évtizedek óta a csángók között a hagyományőrzőt?

Sára Ferenc nyers, de nem durva ember. Egyszerűen nem köntörfalaz. Szikáran, de pontosan, szeretettel, tisztelettel mesél és magyaráz a gyimesi hagyományokról éppúgy, mint a tánclépésekről. Amit és ahogy mond, annak súlya van. Évtizedek óta kint él Romániában, egészen pontosan a Gyimesekben, Setétpatakán, ahol igyekszik minél többet megőrizni a régiek kultúrájából.

– Az apám, szüleim pedagógusok voltak, elkezdtem táncolni Turán a táncegyüttesben, aztán fogtam magam, kimentem, ottmaradtam. Ennyi – foglalja össze igen röviden, hogyan is fedezte fel magának annak idején a néphagyományokat, néptáncot, majd Gyimest.
Ahogy fogalmaz, az a kultúra, amit kint tapasztalt annak idején, nem múlik el. Igaz, már ott is pörög a világ.

Névjegy

Sára Ferenc koreográfus, néptánc- és népzenekutató 1961-ben született Budapesten, gyermekkorát Turán töltötte. Először zenész lett, majd a Bartók táncegyüttesben táncolt, 1987-től a Kodály kamarában hivatásosként. Együttesvezetőként is tevékenykedett Budapesten, Debrecenben. A hetvenes évek végétől rendszeresen járt a Gyimesbe, nem volt olyan hónap, hogy ne utazott volna ki, végül a kilencvenes évek elején ki is költözött. 1995-1997. között a Hargita nemzeti székely népi együttes művészeti vezetője volt. 2005-ben a Mediawave Párhuzamos Kultúrákért díjat, 2014-ben Magyar Arany Érdemkeresztet vehetett át.

– De azért élnek még az öregek, akiknél nincs villany, kommunikáció ezzel a rohanó világgal. A mai fiataloknak fogalmuk nincs erről. Én is itt nőttem fel, jártam a világot is, vagyis ismerem a civizilált világot, de ismerem de a másikat is – magyarázza, mondataiban pedig a civilizált nem fokmérő, minőséget kifejező szó, csupán jelzője a XX-XXI. századnak. Hozzá is teszi, mintegy jelezve, tudjuk, hol van a helyünk: az, hogy mi itt beszélgetünk, azért van mert ők voltak és vannak ma is Gyimesben. Mint fogalmaz, ezt kell megérteni. És ezt próbálja ő is megmutatni a különböző tánctanításokon, találkozókon. Ahogy a tatai műhelymunka szóba került, kiemelte: „ügyeskék voltak a gyerekek.”

A Kenderkében Sára Ferenc, felesége és egyik lányuk

– Egy gyorstalpaló volt ez. Nem az volt a célom, hogy tanítsak – magyarázza, pedig igenis tanított. Csak nem pusztán táncot, hanem kultúrát, történelmet is. – Inkább egyfajta mézesmadzagot próbáltam elhúzni előttük. Ezért vetítettem képeket és filmet, mert szóban nem lehet mindent elmondani. Ha valaki később érdeklődni fog a gyimesi kultúra után, nyitottabb lesz erre a világra, esetleg a szüleit is ráveszi erre, az már mindenképpen jó – tette hozzá.

A műhelyben résztvevők többek között olyan felvételeket is láthattak, amelyben a gyimesiek járják a saját táncaikat. A hagyományos értelemben vett mulatság képei arról is árulkodtak, hogy a kis helyeken hogyan várták ki sorukat  az emberek és ahogy a hagyományőrző fogalmazott, arról is, hogy tánc közben minden megengedett, ami a mulatságot szolgálja, nem pedig elrontja azt.

A női-férfi szerepekről is beszélgettünk (gondoljunk csak arra, hogy a táncban a férfi vezet, vannak jellemzően férfi és női munkák, feladatok, közösségek), ez azonban nem egy avitt, hímsovinisztika világ. Ahogy mondta, ha ebben nem él benne az ember, nem fogja megérteni. Bele kell látni, meg kell tapasztalni, nyitottnak kell lenni rá.
– Nem azért nem engedte be az öreg például az öregasszonyt, mert udvariatlan volt, hanem mondjuk azért, mert olyan dolog volt, amihez esetleg nem is értett. A gyerekek mindenesetre még nyitottak, tiszták – utalt a mai generációra – gyerekek között vagyunk kint is, sőt, én voltam az első férfi óvodapedagógus itthon annak idején. A személyimben is az szerepelt: képesítés nélküli óvónő – idézte fel.

Nem tudtunk elmenni szó nélkül persze amellett sem, hogy manapság egyfajta divatja lett Erdélynek: sokan utaznak ki, hogy megnézzék maguknak a vidéket, világot. Ennek, pozitív oldalai mellett elgondolkodtató árnyoldalai is vannak, illetve van egy vissza–visszatérő magatartásforma, amelyet a kintiek nem szeretnek a kismagyarországiakban.

– Amikor kijönnek ide, az ötperces protokoll után jön az észosztás, hogy így kéne csinálni, úgy kéne csinálni. Mindent jobban tudnak mint a kintiek. Na ezt nem szeretik. Ezt egyébként sem nyugat-európaiakkal, sem tengerentúliakkal, sem ázsiaiakkal nem tapasztaltam még – fogalmazta meg kritikáját Sára Ferenc, aki hozzátette azt is: nem „népi fejként” él kint és jár tarisznyával, hanem éli a hétköznapokat.
– Ehhez hozzátartozik a fizikai munka, a mesterségek megtanulása. Hogy közhellyel éljek, megélek a jég hátán – hangsúlyozta és bevallotta, lélekben már a Gyimesekben járt. Hetven centi hó esett, 800 kilométer autózás után a lapátolás mellett az állatok is várták haza.

A Gyimesekről

A gyimesi csángók ősei a 17-18. században csiki székely és moldvai magyar falvakból vándoroltak ki. Három községük: Gyimesfelsőlok, Gyimesközéplok és Gyimesbükk (a történelmi Magyarország ezeréves határánál) a Tatros-folyó néhány száz méter széles, 30 kilométer hosszú fővölgyében és annak mellékágaiban, az úgynevezett „patakokban” szétszórt házcsoportokban helyezkedik el. Itt nem találhatók tömör falvak, csak tanyatelepek, ezek pedig „patakokra”, „patakvölgyekre” oszlanak (például Antalokpataka, Setét- vagy Sötétpataka). Gazdag népköltészettel és széles skálájú néptánc-hagyománnyal rendelkezik.

Hirdetés

Nyílt napra várják az érdeklődőket a Gyermelyi Zrt.-nél szeptember 28-án
Megnyitja kapuit az ország legnagyobb tésztagyára, hogy bemutassa az érdeklődőknek a népszerű Gyermelyi termékek készítésnek helyét és mikéntjét.
drasztikus
Nem reklámoznak többé e-cigarettát nagy médiacsoportok
van esély / 2 órája
A brit Brexit-miniszter szerint lehetséges a megállapodás
A delegációk jövő héten találkoznak technikai jellegű egyeztetések céljából.
Gyász
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Békésy Jánosné Prekó Anna volt Ságvári úti lakos 78 éves korában csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. szeptember 24-én, kedden, 11 órakor lesz Tatabányán, az újbánhidai temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk búcsúztatásán megjelennek, ravatalára virágot, koszorút helyeznek, s fájdalmunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Auer Antal a Felsőgallai Szénosztályozó nyugdíjasa 83 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. szeptember 24-én, kedden, 14 órakor lesz Tatabányán, az újtelepi temető régi ravatalozójában. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek és gyászunkban osztoznak. Kérjük, kegyeletüket egy szál fehér virággal róják le! A gyászoló család
"Életem hatvanhatodik évében, Köt engem a jó Isten kévébe, Betakarít régi rakott csűrébe, Vet helyemre más gabonát cserébe." Arany János: Sejtelem Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Harmath László Hamu 67 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. szeptember 24-én, kedden, 15 órakor lesz az agostyáni Emlékerdőben. Kérjük, hogy a búcsúztatáson a kegyeletüket egy szál fehér virággal róják le! Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek és fájdalmunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szőke Jánosné Horváth Klára a KOMTÁVHŐ volt dolgozója 87 éves korában elhunyt. Drága halottunk hamvait saját kérésére szűk családi körben helyezzük végső nyugalomra.
"Megpihent a dolgos jó apai szív, Áldás és hála övezi e sírt, Szerető férj voltál, drága édesapa Bánatos családodnak most az őrangyala." Fájó szívvel emlékezünk Pisla Ferenc halálának 5. évfordulóján. Szerető családja
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Tóth Dénes tatai lakos életének 87.évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. szeptember 25-én, szerdán, 15 órakor lesz Tatán, a Környei úti temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk búcsúztatásán megjelennek, sírjára koszorút, virágot helyeznek és mély gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Benis István 76 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. szeptember 23-án, hétfőn, 12 óra 30 perckor lesz Tatabányán, az újtelepi temető új ravatalozójában. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk búcsúztatásán megjelennek, ravatalára a kegyelet virágait helyezik és fájdalmunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szabó Károly a Tatabányai Bányák volt főenergetikusa életének 85. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. szeptember 23-án, hétfőn, 12 óra 30 perckor lesz Tatabányán, a bánhidai katolikus templomban. Hamvait szűk családi körben helyezzük végső nyugalomra. Kérjük csak egy szál virággal róják le kegyeletüket. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Kulcsár Zoltán életének 68. évében türelemmel viselt, hosszan tartó betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. szeptember 20-án, pénteken, 14 órakor lesz a komáromi temetőben. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Balogh Istvánné Bazsó Erzsébet 93 éves korában hosszú betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. szeptember 23-án, hétfőn, 13 órakor lesz a naszályi katolikus temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk búcsúztatásán megjelennek, sírjára koszorút, virágot helyeznek és mély gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Prohászka Béláné Marika néni volt pedagógus 86 éves korában váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. szeptember 20-án, pénteken, 10 órakor lesz Tatabányán, az újtelepi temető régi ravatalozójában. Gyászoló szerettei
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Nagy Ferencné Árva Mária 78 éves korában csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. szeptember 17-én (MA), 15 órakor lesz Tatán, a Környei úti temető ravatalozójában. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek, a ravatalra koszorút, virágot helyeznek és gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Gyöngyösi Elek életének 78. évében hosszú betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. szeptember 19-én, csütörtökön, 14 órakor lesz Tatabányán, a felsőgallai temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek, a ravatalra koszorút, virágot helyeznek és gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését! A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Sarus István (volt szőnyeggyári dolgozó) 63 éves korában rövid betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. szeptember 20-án, pénteken, 13 órakor lesz Tatán, az Almási úti temető ravatalozójában. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk búcsúztatásán megjelennek, ravatalára koszorút, virágot helyeznek és gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Antal István (Öcsi) 87 éves korában váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. szeptember 20-án, pénteken, 11 órakor lesz Tatán, az Almási úti temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk búcsúztatásán megjelennek, sírjára koszorút, virágot helyeznek és mély gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
"Megállt egy nemes szív, Mely értünk dobogott. S pihen két áldott kéz, Mely értünk dolgozott." Fájó szívvel tudatjuk, hogy édesanyánk, nagymamánk Kinhefner Józsefné 89 éves korában eltávozott közülünk. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. szeptember 19-én, csütörtökön, 11 órakor lesz Tatán, az Almási úti temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk búcsúztatásán megjelennek, sírjára koszorút, virágot helyeznek és mély gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
"Az emlékezéshez nem emlék, hanem szeretet kell, S akit szeretünk, azt nem felejtjük el. Köszönjük, hogy voltál nekünk, Nagyon fáj, hogy nem vagy velünk. Nélküled szomorú, üres a lakásunk, Most sem hisszük el, hogy hiába várunk." Fájó szívvel emlékezünk Hajdú Ernő halálának 13. évfordulóján. Szerető családja
"Légy csendességben, Isten, hogyha hív, szólít, Mint a pásztorhangú síp, Kellj fel, és indulj engedelmesen." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Baranyai Mihályné Anika türelemmel viselt betegség után elhunyt. Temetése 2019. szeptember 18-án, szerdán, 13 órakor lesz Tatabányán, az újtelepi temető régi ravatalozójában. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunkat utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Scheib József a Központi Műhely Üzem volt igazgatója életének 83. évében váratlanul elhunyt. Hamvait szűk családi körben helyeztük örök nyugalomra. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Lutring Istvánné Lipták llona 80 éves korában türelemmel viselt betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. szeptember 17-én, kedden, 11 órakor lesz Tatabányán, az újtelepi temető új ravatalozójában. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk búcsúztatásán megjelennek, ravatalára a kegyelet virágait helyezik és fájdalmunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
modellország / 3 órája
Giorgia Meloni: Magyarország megmutatja, hogyan lehet felemelt fővel európainak lenni
egy új korszak nyitánya / 3 órája
Kilencven éve mutatták be az első hangosfilmet hazánkban
beruházás / 3 órája
Befejeződött a komáromi Csillag erőd felújítása (videó)
Kemma.hu/MTI
sors / 4 órája
Elhunyt a holokauszt legidősebb osztrák túlélője
tündérszépek 2020 / 4 órája
Inspirálódj anyukád régi ruhatárából, mert újra hódít a retro
Kemma.hu
így már 40 van / 5 órája
Öt elemmel bővült a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzéke