Fotó: tata.hu

Mesterlövész, fenyegetés, adok-kapok: közjátékokkal kezdődött a tatai testületi ülés

Feszült pillanatok nyitották meg a tatai képviselő-testület szerdai ülésének napirendi pontjait, ugyanis több, a járványveszély alatt levélben meg- és kitárgyalt kérdés és ellentét került ismét a felszínre, megspékelve egy friss, rossz szájízű internetes kommenttel, majd egy meglepő szavazási eredménnyel.

Ahhoz, hogy a történteket pontosan érthessük, idézzük fel: az ellenzéki pártok támogatásával dr. Popovics Judit egyéni körzetből, képviselőként jutott be a grémiumba (és két ellenzéki képviselővel frakciót is alakítottak). Az elmúlt időszakban többször fejezte ki tiltakozását például a tatai szállodaépítés helyszínével kapcsolatban, ez ügyben nyilvános tévévitára is sor került Michl József (Fidesz-KDNP) polgármester és az MSZP-DK-Jobbik-Momentum támogatásával mandátumot nyert képviselő között.

A tervezett szállodaépítés kapcsán, mivel az Avalon nagyobb beépíthetőséget szeretne az Eötvös gimnázium alatti területre, a polgármester olyan határozatot hozott áprilisban, a covid-vészhelyzet idején, amelyben meghatározták, hogyan és mi alapján dönthet majd Tata képviselő-testülete a szabályozási terv esetleges módosításáról, hogy milyen tanulmányokat kell készíttetnie a beruházónak, milyen szakhatóságokkal kell együttműködnie és követelményeiknek megfelelnie. A lakossági fórumok és a tanulmányok, vélemények után dönthet majd a testület, hogy megváltoztatja-e a terület beépíthetőségét a beruházó kérésének megfelelően.

Az a bizonyos levél

Mióta a szállodaépítés terve napvilágot látott, 13 ezres ellenzői közösség alakult a Facebookon, sokan figyelik az Öreg-tó környékét, több találkozót is tartottak itt, és egy avalonos szemétszedés is az érdeklődés középpontjába került. Dr. Popovics Judit előterjesztést nyújtott be az imént idézett polgármesteri határozat visszavonására, valamint levelet írt a képviselőknek, hogy ne szavazzák meg a besorolás módosítását a területen, hozzátéve, hogy „a felelősség, természetesen a büntetőjogi felelősség is az öné… ha nem a város érdekeit képviseli, a felelősségre vonást nem fogja elkerülni. Az övezeti besorolás megváltoztatásával megsértik esküjüket, mert az nem a város érdekét szolgálja, és nem lesz maradásuk a városban, mert a tataiak több mint 80%-a ellenzi az óriásszálló építését.” Michl József polgármester szerint ez fenyegetés. Ezen előzmények után értünk el a szerdai, koronavírus utáni első nyilvános testületi ülésre.

Mesterlövésszel kell polgármestert váltani?

Rigó Balázs, főállású, testületen kívüli, főállású alpolgármester napirend előtti felszólalását azzal kezdte, hogy mivel dr. Popovics Judit csak a képviselőknek írt „fenyegető levelet”, csak őket „tisztelte meg ezzel”, talán még ő tud a legobjektívebb lenni, bár hozzátette, nehéz objektívnek és elfogulatlannak maradni.

– Nyugodt, békés kisvárosban nőhettem fel, és reméltem, nem kell aggódnom magam és a leendő gyermekeim élettért vagy bárkinek aggódnia, mert más a véleménye. Ebben egy hónapban és különösen a tegnapi napon megrendültem – utalt egy Facebookos kommentre, amelyet meg is mutatott. Mint fogalmazott, olyan csoportban jelent meg a hozzászólás, amelyet dr. Popovics Judit tanácsadója moderál, és pont egy olyan poszt alá érkezett a komment, amely szerint mesterlövésszel lehet polgármestert leváltani, amit a moderátor rakott ki a csoportba:

Az ominózus kommentfolyam (Fotó: Facebook)

– Hogy juthattunk ide 2020-ban? – kérdezte Rigó Balázs, majd áttért a képviselő asszony előbb említett levelére, jelezve, hogy a lelkiismereti szabadság elvitathatlan joga mindenkinek – Megértem, hogy Popovics Juditra hatnak a politikai közösségének mintái, de meddig hajlandó elmenni az uszításban és a gyűlöletkeltésben? Mi a végcél? Az, amiről a posztja alatt kommentelő személy írt? Hogy a gyanú árnyéka se vetüljön önre, vonja vissza fenyegetéseit!

A momentumos képviselő, dr. Popovics Judit megfenyegette Tata képviselőit! Miután jeleztem neki a televíziós…

Közzétette: Michl József – 2020. július 6., hétfő

Dr, Popovics Judit válaszában kitért rá, hogy nem kíván fenyegetni senkit, de felhívta a képviselők figyelmét arra, hogy ne pártkatonaként döntsenek, hanem Tata polgárainak érdekeit védjék. A nekik írt levelet nem vonta vissza, de hozzátette: ha valaki úgy érzi, hogy megsértette, attól elnézést kér, de „azokat kell képviselni, akik minket megszavaztak”. Felidézte még, hogy a tévévita után helyreigazítást kért és kapott az MSZP-s Gerébi Ákos is, és hogy az Avalon-sajtótájékoztatón Michl József úgy fogalmazott, hogy az ellenzéki képviselők hecckampányt indítottak, ami „nem csak hozzájuk nem méltó, hanem Tatához sem”. Popovics Judit kérte, hogy ha a polgármester legközelebb nyilatkozik, gondoljanak az emberek ezekre a dolgokra is.

3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény elkövetésével vádolt meg a tatai polgárok adófizető…

Közzétette: Dr. Popovics Judit – 2020. július 6., hétfő

Folytatásként Rigó Balázs jegyzetéből „vett kölcsön” riposztjához egy 2018-as idézetet a városvezető: minden jelölt és mindenki egyetért abban, hogy a helyi szervezeteinket helyi ügyekre kell felépítenünk a következő egy évben, sok kis helyi nolimpiára lesz szükség…a mozgalmi alapok, mozgalmi attitűd, az akcionizmus központi eleme lesz a politikánknak.

– Fekete-Győr András az önök pártjának a vezetője mondta ezt. Ön nem független képviselő, ha ön azt állítja, hogy független, mondja meg, hogy mitől független. A Momentum oldalán ott van képviselőként, ha rádióriporter mutatja be a Momentum képviselőjeként, akkor nem tiltakozik, itt meg igen – szólt a replika.

A nagy fehér zsák és a levélírás

Ezután a szintén ellenzéki Gyűrűs Károly kapott szót, aki először is kiemelte, hogy ők, ellenzéki képviselők nehéz helyzetben vannak, nincsenek alkalmazottaik, ezért van szükség arra, hogy a kérdéseikre választ kapjanak. Itt jött elő az a néhány héttel ezelőtti levélváltás, amelyben dr. Popovics Judit azt tudakolta a polgármestertől, hogy milyen jogosítványa, engedélye volt annak az autónak, ami az avalonos szemétszedőket kísérte, kértek-e engedélyt a szemétszedésre, és hogy mi lett azzal a fehér zsákkal, amit láttak az út mentén otthagyva az akció után.

A polgármester pikírt stílusban jegyezte meg válaszlevelében, hogy tudomása szerint a gépjárműveknek nincs jogosítványa, és hiányos helymegjelölés miatt nem tudja, mi lett a nagy fehér zsákkal.

Közzétette: Dr. Popovics Judit – 2020. június 19., péntek

A testületi ülésen, amikor ez szóba került, Michl József először felsóhajtott, hogy a jövőben „jó lenne ezt a kis reggeli indítót nélkülözni”.

– Popovics Judit valóban sok levelet ír, megpróbáltam például azzal se foglalkozni, hogy meg se tudja címezni a levelet. Akár képzést is csinálunk, szívesen segítünk, de például ez a téma is, ami a levélben felmerült, a természetvédelmi területen lévő autóval kapcsolatban, hatósági kérdés, semmi közöm hozzá, jegyzői feladat. Azt a nehézséget nem szeretném magamra venni, hogy én tanítsam meg önöket képviselőnek lenni, de segítünk szívesen. Fel is hívhatott volna, de fontosabb volt a Facebook, hogy itt a nagy fehér zsák eltűnt, jogosítvány nélkül mászkálnak autók – folytatta, majd Esterházy-t idézett: egy bizonyos szint felett nem megyünk egy bizonyos szint alá.

– Kénytelen voltam egy humoros választ írni, mert nem tudtam ezzel a levéllel mit kezdeni. Fussanak egy-két kört, kinek mit kell írni, hogyan kell megfogalmazni. Szívesen szervezek egy tanfolyamot, amin ezeket átbeszélgetik az adott kollégákkal – nyomatékosított a polgármester.

Leszavazták a saját előterjesztésüket

Ezt követően a Fidesz-KDNP-s Kovács Attila javasolta, hogy mivel az első napirend és a 21. témája azonos, utóbbit ne tárgyalják. Az első napirend a veszélyhelyzet alatti időszak tatai történéseit foglalta össze, a 21. pedig az ominózus, áprilisi önkormányzati határozatot szándékozott visszavonatni. Benyújtói dr. Popovics Judit és Gyűrűs Károly ellenzéki képviselők voltak. A szavazáson 11 igennel és egy nemmel levették a napirendről a javaslatot. A két benyújtó is igennel szavazott, nemmel egyedül az MSZP-s Gerébi Ákos.

Dr. Popovics Judit az ülésen még bejelentette: fellebbeznek a Helyi Választási Bizottság döntése ellen, amely mind a négy népszavazási javaslatukat elutasította.

Hozzászólások

SZPONZORÁLT TARTALOM
Újra akcióban Kajla: az országjáró vizsla természetjárásra hívja a családokat
beruházás Kemma.hu
Komáromban gyártott elektromos buszokkal járnak a pécsiek
Konfliktusok / 2 órája
Frank Füredi: a kultúrharc az emberiség civilizációs vívmányait támadja
A modernkori társadalmak egyre inkább eltávolodnak hagyományaiktól, történelmi örökségüktől – mondta a szociológus.
Gyász
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Botka László 82 éves korában csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. augusztus 6-án, csütörtökön, 10 órakor lesz a szőnyi katolikus temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk búcsúztatásán megjelennek, ravatalára a kegyelet virágait helyezik és fájdalmunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Pihen a kéz, mely értünk dolgozott, Számunkra Te sosem leszel halott, Örökké élni fogsz, mint a csillagok." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett Édesanyánk Bunkhardt Ferencné Krupánszki Mária életének 82. évében elhunyt. Temetése 2020. augusztus 6-án, csütörtökön, 17 órakor lesz a baji temetőben a katolikus egyház szertartása szerint. Gyermekei
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Veöreös László 78 éves korában csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. augusztus 3-án, hétfőn, 11 órakor lesz a komáromi temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk búcsúztatásán megjelennek, ravatalára a kegyelet virágait helyezik és fájdalmunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájdalommal tudatom mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Aleksza Györgyné 78 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. augusztus 3-án, hétfőn, 16 órakor lesz a környei temetőben római katolikus szertartás szerint. Ezúton mondok köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és mély gyászomban őszinte szívvel osztoznak. Szerető lánya
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Schäffer Györgyné Mangult Teréz "a Teri néni" életének 88. évében csendesen elhunyt. Hamvasztási utáni búcsúztatása 2020. augusztus 4-én, kedden, 15 órakor lesz Tatán, az Almási úti temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek, a ravatalra koszorút, virágot helyeznek és gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Bereznai Miklós életének 84. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. július 31-én (pénteken) 15 órakor lesz Tatán, az Almási úti temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek, a ravatalra koszorút, virágot helyeznek és fájdalmunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
"Nőnek az árnyak, s ahogy fogynak az esték, Úgy fáj egyre jobban, hogy minden csak emlék. A Te szíved nem fáj, de a miénk vérzik, Mert a fájdalmat csak az élők érzik." Fájó szívvel emlékezünk a felejthetetlen Bolya Lajos halálának 10. évfordulóján. A gyászoló család
Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Tóth Tamás 2020. július 11-én életének 68. évében türelemmel viselt, hosszan tartó betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása és a hamvak elhelyezése 2020. július 31-én, pénteken, 14 órakor lesz Tatabányán, az újtelepi temető új ravatalozójában. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Nagy József "Motyesz" életének 84. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. július 30-án, csütörtökön, 15 óra 30 perckor lesz a koppánymonostori temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk búcsúztatásán megjelennek, ravatalára a kegyelet virágait helyezik és fájdalmunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Bugyi László 59 éves korában csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. július 29-én, szerdán, 11 órakor lesz Tatabányán, az újtelepi temető új ravatalozójában. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik felejthetetlen szerettünk búcsúztatásán megjelennek, ravatalára a kegyelet virágait helyezik és fájdalmunkban együttérző szívvel osztoznak. A gyászoló család
"Egy könnycsepp a szemünkben Érted él, Egy gyertya az asztalon Érted ég. Egy fénykép, mely őrzi emléked, S egy út, mely elvitte az életed. A bánat, a fájdalom örökre megmarad. Mindig velünk leszel, az idő bárhogy is halad. " Jelinek Árpád halálának 15. évfordulóján fájó szívvel emlékeznek Rád szeretteid!
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy özv. Beigelbeck Ferencné Schmidtmayer Ilona életének 89. évében 2020. április 8-án elhunyt. Temetésére április 21-én, a járványhelyzet miatt csak a legszűkebb családi körben kerülhetett sor. Engesztelő gyászmiséjére szeretettel várjuk mindazokat, akik ismerték és szerették, hogy végső búcsút vehessünk tőle, emlékezzünk rá, imádkozzunk érte. A szertartás 2020. július 26-án, vasárnap, 11 óra 30 perckor lesz az agostyáni római katolikus templomban. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Bekéné Patolcs Ilona tanítónő 59 éves korában türelemmel viselt betegség után, csendesen elhunyt. Temetése 2020. július 25-én, szombaton, 13 órakor lesz Kocson, a református temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek és gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
"Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek, Hiába szállnak árnyak, álmok, évek.” (Juhász Gyula) Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Orbán Józsefné Schvetz Ildikó életének 69. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. július 27. napján, hétfőn, 14 órakor lesz Tatabányán, az újtelepi temető régi ravatalozójában. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik felejthetetlen szerettünket utolsó útjára elkísérik, ravatalára a kegyelet virágait helyezik és gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Bóta Józsefné Majer Etelka, Környe, szentgyörgypusztai lakos 59 éves korában súlyos betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. július 27-én, hétfőn, 15 órakor lesz Tatán, a Környei úti temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk búcsúztatásán megjelennek, sírjára koszorút, virágot helyeznek és mély gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Kiss Gyuláné Irénke, felsőgallai lakos 89 éves korában hosszan tartó betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. július 25-én, szombaton, 10 órakor lesz Tatabányán, az újtelepi temető új ravatalozójában. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Mészáros Pál életének 70. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. július 24-én, pénteken, 11 órakor lesz a komáromi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Rózsás Tibor taxis életének 74. évében hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. július 24-én, pénteken, 10 órakor lesz a vértesszőlősi temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Jankó László szárligeti lakos 69 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése 2020. július 24-én, pénteken, 12 óra 30 perckor lesz Tatabányán, az újtelepi temető új ravatalozójában. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunkat utolsó útjára elkísérik és gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
"Elcsitul a szív, mely értünk dobogott, Pihen a kéz, mely értünk dolgozott, Számunkra Te sosem leszel halott, Örökké élni fogsz, mint a csillagok." Mély fájdalommal és megtört szívvel, de Isten akaratában megnyugodva tudósítunk a minket ért súlyos veszteségről Laub Józsefné Brautigam Ilona 2020. július 14-én bekövetkezett haláláról. Életének 85. évében távozott el tőlünk, életünkben pótolhatatlan, fájó űrt hagyva maga után. Szerető gondoskodására, szívjóságára mindig emlékezni fogunk. 2020. július 24-én, pénteken, 15 órakor helyezzük örök nyugalomra az agostyáni temetőben a katolikus egyház szertartása szerint. Egyben mindenkinek szívből köszönjük a részvétnyilvánítást, az együttérzést, a megemlékezés virágait. A gyászoló család
Totálkár / 4 órája
Elloptak és összetörtek egy autóbuszt Fejérben
tragédia / 5 órája
Több ezer sebesültje és már több tucat halottja van a bejrúti robbanásnak (videó)
Augusztus 20. / 5 órája
Kormányszóvivő: rendkívüli alkalmakkor mérettetik meg minden nemzet
Dunakanyar Napijegy / 5 órája
Újabb remek lehetőséghez jutnak a magyar családok
Royal Family / 6 órája
Közös fotóval köszöntötte Meghan hercegnét II. Erzsébet
Jó tudni! / 7 órája
Megváltozik a háztartási gépek energiacímkéje