Hallgassa élőben!
Fotó: tata.hu

Mesterlövész, fenyegetés, adok-kapok: közjátékokkal kezdődött a tatai testületi ülés

Feszült pillanatok nyitották meg a tatai képviselő-testület szerdai ülésének napirendi pontjait, ugyanis több, a járványveszély alatt levélben meg- és kitárgyalt kérdés és ellentét került ismét a felszínre, megspékelve egy friss, rossz szájízű internetes kommenttel, majd egy meglepő szavazási eredménnyel.

Ahhoz, hogy a történteket pontosan érthessük, idézzük fel: az ellenzéki pártok támogatásával dr. Popovics Judit egyéni körzetből, képviselőként jutott be a grémiumba (és két ellenzéki képviselővel frakciót is alakítottak). Az elmúlt időszakban többször fejezte ki tiltakozását például a tatai szállodaépítés helyszínével kapcsolatban, ez ügyben nyilvános tévévitára is sor került Michl József (Fidesz-KDNP) polgármester és az MSZP-DK-Jobbik-Momentum támogatásával mandátumot nyert képviselő között.

A tervezett szállodaépítés kapcsán, mivel az Avalon nagyobb beépíthetőséget szeretne az Eötvös gimnázium alatti területre, a polgármester olyan határozatot hozott áprilisban, a covid-vészhelyzet idején, amelyben meghatározták, hogyan és mi alapján dönthet majd Tata képviselő-testülete a szabályozási terv esetleges módosításáról, hogy milyen tanulmányokat kell készíttetnie a beruházónak, milyen szakhatóságokkal kell együttműködnie és követelményeiknek megfelelnie. A lakossági fórumok és a tanulmányok, vélemények után dönthet majd a testület, hogy megváltoztatja-e a terület beépíthetőségét a beruházó kérésének megfelelően.

Az a bizonyos levél

Mióta a szállodaépítés terve napvilágot látott, 13 ezres ellenzői közösség alakult a Facebookon, sokan figyelik az Öreg-tó környékét, több találkozót is tartottak itt, és egy avalonos szemétszedés is az érdeklődés középpontjába került. Dr. Popovics Judit előterjesztést nyújtott be az imént idézett polgármesteri határozat visszavonására, valamint levelet írt a képviselőknek, hogy ne szavazzák meg a besorolás módosítását a területen, hozzátéve, hogy „a felelősség, természetesen a büntetőjogi felelősség is az öné… ha nem a város érdekeit képviseli, a felelősségre vonást nem fogja elkerülni. Az övezeti besorolás megváltoztatásával megsértik esküjüket, mert az nem a város érdekét szolgálja, és nem lesz maradásuk a városban, mert a tataiak több mint 80%-a ellenzi az óriásszálló építését.” Michl József polgármester szerint ez fenyegetés. Ezen előzmények után értünk el a szerdai, koronavírus utáni első nyilvános testületi ülésre.

Mesterlövésszel kell polgármestert váltani?

Rigó Balázs, főállású, testületen kívüli, főállású alpolgármester napirend előtti felszólalását azzal kezdte, hogy mivel dr. Popovics Judit csak a képviselőknek írt „fenyegető levelet”, csak őket „tisztelte meg ezzel”, talán még ő tud a legobjektívebb lenni, bár hozzátette, nehéz objektívnek és elfogulatlannak maradni.

– Nyugodt, békés kisvárosban nőhettem fel, és reméltem, nem kell aggódnom magam és a leendő gyermekeim élettért vagy bárkinek aggódnia, mert más a véleménye. Ebben egy hónapban és különösen a tegnapi napon megrendültem – utalt egy Facebookos kommentre, amelyet meg is mutatott. Mint fogalmazott, olyan csoportban jelent meg a hozzászólás, amelyet dr. Popovics Judit tanácsadója moderál, és pont egy olyan poszt alá érkezett a komment, amely szerint mesterlövésszel lehet polgármestert leváltani, amit a moderátor rakott ki a csoportba:

Az ominózus kommentfolyam (Fotó: Facebook)

– Hogy juthattunk ide 2020-ban? – kérdezte Rigó Balázs, majd áttért a képviselő asszony előbb említett levelére, jelezve, hogy a lelkiismereti szabadság elvitathatlan joga mindenkinek – Megértem, hogy Popovics Juditra hatnak a politikai közösségének mintái, de meddig hajlandó elmenni az uszításban és a gyűlöletkeltésben? Mi a végcél? Az, amiről a posztja alatt kommentelő személy írt? Hogy a gyanú árnyéka se vetüljön önre, vonja vissza fenyegetéseit!

A momentumos képviselő, dr. Popovics Judit megfenyegette Tata képviselőit! Miután jeleztem neki a televíziós…

Közzétette: Michl József – 2020. július 6., hétfő

Dr, Popovics Judit válaszában kitért rá, hogy nem kíván fenyegetni senkit, de felhívta a képviselők figyelmét arra, hogy ne pártkatonaként döntsenek, hanem Tata polgárainak érdekeit védjék. A nekik írt levelet nem vonta vissza, de hozzátette: ha valaki úgy érzi, hogy megsértette, attól elnézést kér, de „azokat kell képviselni, akik minket megszavaztak”. Felidézte még, hogy a tévévita után helyreigazítást kért és kapott az MSZP-s Gerébi Ákos is, és hogy az Avalon-sajtótájékoztatón Michl József úgy fogalmazott, hogy az ellenzéki képviselők hecckampányt indítottak, ami „nem csak hozzájuk nem méltó, hanem Tatához sem”. Popovics Judit kérte, hogy ha a polgármester legközelebb nyilatkozik, gondoljanak az emberek ezekre a dolgokra is.

3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény elkövetésével vádolt meg a tatai polgárok adófizető…

Közzétette: Dr. Popovics Judit – 2020. július 6., hétfő

Folytatásként Rigó Balázs jegyzetéből „vett kölcsön” riposztjához egy 2018-as idézetet a városvezető: minden jelölt és mindenki egyetért abban, hogy a helyi szervezeteinket helyi ügyekre kell felépítenünk a következő egy évben, sok kis helyi nolimpiára lesz szükség…a mozgalmi alapok, mozgalmi attitűd, az akcionizmus központi eleme lesz a politikánknak.

– Fekete-Győr András az önök pártjának a vezetője mondta ezt. Ön nem független képviselő, ha ön azt állítja, hogy független, mondja meg, hogy mitől független. A Momentum oldalán ott van képviselőként, ha rádióriporter mutatja be a Momentum képviselőjeként, akkor nem tiltakozik, itt meg igen – szólt a replika.

A nagy fehér zsák és a levélírás

Ezután a szintén ellenzéki Gyűrűs Károly kapott szót, aki először is kiemelte, hogy ők, ellenzéki képviselők nehéz helyzetben vannak, nincsenek alkalmazottaik, ezért van szükség arra, hogy a kérdéseikre választ kapjanak. Itt jött elő az a néhány héttel ezelőtti levélváltás, amelyben dr. Popovics Judit azt tudakolta a polgármestertől, hogy milyen jogosítványa, engedélye volt annak az autónak, ami az avalonos szemétszedőket kísérte, kértek-e engedélyt a szemétszedésre, és hogy mi lett azzal a fehér zsákkal, amit láttak az út mentén otthagyva az akció után.

A polgármester pikírt stílusban jegyezte meg válaszlevelében, hogy tudomása szerint a gépjárműveknek nincs jogosítványa, és hiányos helymegjelölés miatt nem tudja, mi lett a nagy fehér zsákkal.

Közzétette: Dr. Popovics Judit – 2020. június 19., péntek

A testületi ülésen, amikor ez szóba került, Michl József először felsóhajtott, hogy a jövőben „jó lenne ezt a kis reggeli indítót nélkülözni”.

– Popovics Judit valóban sok levelet ír, megpróbáltam például azzal se foglalkozni, hogy meg se tudja címezni a levelet. Akár képzést is csinálunk, szívesen segítünk, de például ez a téma is, ami a levélben felmerült, a természetvédelmi területen lévő autóval kapcsolatban, hatósági kérdés, semmi közöm hozzá, jegyzői feladat. Azt a nehézséget nem szeretném magamra venni, hogy én tanítsam meg önöket képviselőnek lenni, de segítünk szívesen. Fel is hívhatott volna, de fontosabb volt a Facebook, hogy itt a nagy fehér zsák eltűnt, jogosítvány nélkül mászkálnak autók – folytatta, majd Esterházy-t idézett: egy bizonyos szint felett nem megyünk egy bizonyos szint alá.

– Kénytelen voltam egy humoros választ írni, mert nem tudtam ezzel a levéllel mit kezdeni. Fussanak egy-két kört, kinek mit kell írni, hogyan kell megfogalmazni. Szívesen szervezek egy tanfolyamot, amin ezeket átbeszélgetik az adott kollégákkal – nyomatékosított a polgármester.

Leszavazták a saját előterjesztésüket

Ezt követően a Fidesz-KDNP-s Kovács Attila javasolta, hogy mivel az első napirend és a 21. témája azonos, utóbbit ne tárgyalják. Az első napirend a veszélyhelyzet alatti időszak tatai történéseit foglalta össze, a 21. pedig az ominózus, áprilisi önkormányzati határozatot szándékozott visszavonatni. Benyújtói dr. Popovics Judit és Gyűrűs Károly ellenzéki képviselők voltak. A szavazáson 11 igennel és egy nemmel levették a napirendről a javaslatot. A két benyújtó is igennel szavazott, nemmel egyedül az MSZP-s Gerébi Ákos.

Dr. Popovics Judit az ülésen még bejelentette: fellebbeznek a Helyi Választási Bizottság döntése ellen, amely mind a négy népszavazási javaslatukat elutasította.

Hozzászólások

változó arányok
Egyre kevesebben fizetnek készpénzzel
egyetértés / 4 órája
Uniós vezetők: fenn kell tartani a korlátozásokat a vírusmutációk visszaszorítása érdekében
A kormányfők szerint rendkívül fontos a koronavírustesztek eredményeinek kölcsönös elismerése, továbbá az oltási kampányok felgyorsítása.
Gyász
"Bár nekünk, emberi lényeknek fizikai korlátaink vannak, szellemünk szabadon bejárhatja az egész világmindenséget." (Stephen Hawking) Fájó szívvel tudatjuk, hogy Pongrácz Lajos 2021. január 8. napján, életének 81. évében elhunyt. A hamvasztás utáni búcsúztatását 2021. január 25. napján, 12 órakor Tatabányán, az újtelepi temetőben (új ravatalozó) tartjuk. Kérjük, hogy kegyeletüket egy szál virággal róják le! Drága emléke szívünkben örökké él!
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szűcs Sándor a Vértes Volán nyugdíjasa 86 éves korában csendesen elhunyt. Temetése 2021. január 23-án, szombaton, 15 órakor lesz a császári temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, aki utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Alapi Józsefné tatai lakos 84 éves korában elhunyt. Hamvait szűk családi körben helyeztük örök nyugalomra a gödöllői városi temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Kézi Gyuláné (Piroska) 89 éves korában csendesen elhunyt. Temetése 2021. január 21-én, csütörtökön, 14 órakor lesz Tatabányán, az újtelepi temető régi ravatalozójánál. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Lautenbach Izabella a Sorona Bt. és a Díszdoboz Manufaktúra Kft. volt ügyvezetője 68 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. január 22-én, pénteken, 15 órakor lesz Tatán, a Környei úti temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk búcsúztatásán megjelennek, sírjára koszorút, virágot helyeznek, s mély gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Zámbó Lászlóné Varga Brigitta életének 93. évében elhunyt. Temetése 2021. január 20-án, szerdán, 13 órakor lesz a szőnyi katolikus temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik felejthetetlen halottunkat utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Káhn Jánosné Riesz Mária 73 éves korában csendesen elhunyt. Temetése 2021. január 20-án, szerdán, 15 órakor lesz a tarjáni temetőben. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Gelbmann Attila a tatai Güntner Kft. volt dolgozója életének 47. évében türelemmel viselt, hosszú betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. január 21-én, csütörtökön, 13 órakor lesz a baji temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk búcsúztatásán megjelennek, sírjára koszorút, virágot helyeznek, s mély gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Moravcsik János 63 éves korában elhunyt. Hamvait szűk családi körben helyezzük örök nyugalomra a kömlődi temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, hogy a szeretett édesanya, nagymama, dédnagymama, Gábor Jánosné Nagy Erzsébet életének 87. évében rövid szenvedés után elhunyt. Búcsúztatására szűk családi körben került sor. Emléke örökre velünk marad. A gyászoló család
Megtört szívvel tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk Novotny Lajosné Varga Mária mindenki dédikéje 87 éves korában súlyos betegség után csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. január 19-én, kedden, 14 órakor lesz Tatabányán, az újtelepi temetőben (sírnál, felső kapu). Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk búcsúztatásán megjelennek, sírjára koszorút, virágot helyeznek és gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Kutasi Ágnes súlyos betegség után 67 évesen, 2020. december 25-én elhunyt. 2021. január 15-én helyeztük őt örök nyugalomra a tatai Almási úti temetőben a római katolikus egyház szertartása szerint. Akik ismerték és szerették, gondoljanak rá meleg szívvel, gyújtsanak egy gyertyát, vagy mondjanak el egy fohászt az emlékére. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Bánhegyi Sándor 74 éves korában rövid betegség után elhunyt. Hamvait szűk családi körben helyeztük örök nyugalomra Tatán, az Almási úti temetőben. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Buzási Istvánné 94 éves korában elhunyt. Temetése 2021. január 19-én, kedden, 13 órakor lesz Tatán, a Környei úti temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen szerettünk búcsúztatásán megjelennek és gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Glász János 66 éves korában elhunyt. Temetése családi körben megtörtént Tatán, az Almási úti temetőben. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Neukum János a Szénbányák nyugalmazott polgárvédelmi törzsparancsnoka 83 éves korában hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. január 20-án, szerdán, 12 óra 30 perckor lesz Tatabányán, az újtelepi temetőben, a sírnál. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik felejthetetlen halottunkat utolsó útjára elkísérik és mély gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Joó József az egykori Jószerencsét MgTsz. gépkocsivezetője vértesszőlősi lakos 79 éves korában türelemmel viselt betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. január 20-án, szerdán, 10 órakor lesz a vértesszőlősi temetőben. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Király Gábor Endre az Almásfüzitői Timföldgyár nyugdíjasa 86 éves korában elhunyt. Temetése 2021. január 19-én, kedden, 15 órakor lesz a dunaalmási temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk búcsúztatásán megjelennek, sírjára koszorút, virágot helyeznek, és mély gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Bognár Ferencné Szinak Verona 85 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. január 18-án, hétfőn, 13 órakor lesz Tatán, az Almási úti temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek és fájdalmunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
"Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek, Hiába szállnak árnyak, álmok, évek. (Juhász Gyula) Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Koblencz László 65 éves korában súlyos betegség következtében elhunyt. Temetése 2021. január 18-án, hétfőn, 15 órakor lesz a baji temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik felejthetetlen halottunkat utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban együttérző szívvel osztoznak. A gyászoló család
ne fogyasszák el! / 5 órája
Szennyezett kétszersültet hívott vissza az IKEA
nem semmi látvány / 6 órája
Húha! Fegyverrel a kezében fotózták le Curtist és barátját
fejlesztés / 7 órája
Bemutatták a Színművészeti Egyetem új, naphegyi campusát
Micsoda alak! / 7 órája
Elképesztően szexi! Szinte meztelen ez a szupermodell – 18+
negyedik győzelem / 8 órája
Hatgólos magyar siker a brazilok ellen
tervek / 9 órája
Gabriela Spanic bármikor visszatérne hozzánk, mert egyszerűen imádta Magyarországot