Összefoglaló

2024.03.26. 06:50

Minden, amit a halálos rallybalesetről tudni lehet

Az alábbiakban összegyűjtöttük minden, az Esztergom-Nyerges Rallyn március 24-én történt tömegszerencsétlenséggel kapcsolatban megjelent cikkünket. A baleset aznap négy halálos áldozatot követelt, ám később ötre emelkedett az áldozatok száma: elhunyt a súlyosan megsérült kislány is. Két néző életveszélyes, öt súlyos, egy pedig könnyű sérülést szenvedett a legsúlyosabb magyarországi rallybalesetben.

Kemma.hu

Mint ismert, tömegszerencsétlenség történt az Esztergom-Nyerges Rallyn március 24-én, vasárnap 12 óra 20 perc körül. Az egyik versenyautó Lábatlan és Bajót között megcsúszott és az út menti füves területre sodródva a nézők közé csapódott. Öt ember meghalt, két néző életveszélyes, öt súlyos, egy pedig könnyű sérülést szenvedett. A baleset miatt azonnal félbeszakították az Esztergom-Nyerges Rallyt.

A Kemma.hu-nak egy szemtanú mesélte el a történteket. Az is kiderült, melyik autóról van szó.

Helyszíni fotókat is közöltünk a balesetről, valamint több, nézők által készített videót is bemutattunk, felhívva a figyelmet arra, hogy a felvételek megrázóak lehetnek, így azokat mindenki csak saját felelősségére tekintse meg.

A police.hu tájékoztatása szerint a baleset a nézők elől elzárt területen következett be, az érdeklődőket tábla is figyelmeztette arra, hogy tiltott helyen tartózkodva figyelik a futamot. A baleset miatt a rendőrség ismeretlen tettes ellen indított eljárást. 

Bár a baleset nyomait nem sokkal később már nem lehet fellelni az 1126-os út Lábatlan és Bajót közötti szakaszán, narancssárga szaggatott vonalak jelölik annak a versenyautónak a haladási irányát, mely megcsúszott és a nézők közé csapódott.

Később napvilágot látott az információ, hogy az Esztergom-Nyerges Rally szervezőjét korábban fogházbüntetésre ítélték. A Világgazdaság szerint Bognár Gábor a Telexnek megerősítette, hogy a 2013-as halálos versenybaleset után jogerősen felfüggesztett fogházbüntetésre ítélték. Ugyanakkor azt is elmondta az utóbbi lapnak, hogy nem volt eltiltva a versenyszervezéstől, így a hétvégi, végül tragédiával záruló 11. Esztergom–Nyerges Rally versenyt is ő szervezte.

Közben Szujó Zoltán, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke azonnali belső vizsgálatot rendelt el, és úgy fogalmazott, hogy alapjaiban kell újragondolni a hazai rallyversenyek megrendezését. 

A tragédia utáni napokban sorra kerültek elő szemtanúk, akik elmesélték, mit láttak, tapasztaltak a helyszínen, hogyan csapódott az emberek közé a versenyautó. Volt, aki úgy fogalmazott, hogy egy véletlennek köszönheti a testi épségét, vagy akár az életét.

Március 26-án aztán, két nappal a hétvégi szerencsétlenség után, ötre emelkedett a halálos áldozatok száma. Elhunyt az Esztergom–Nyerges Rally egyik életveszélyes sérültje, egy kislány is.

Kiderült, hogy a 11 éves kislány a rallyn résztvevő édesapját szerette volna lefotózni verseny közben, ezért álltak az anyukájával azon a helyen, ahol az autó végül kisodródott és a nézők közé csapódott. A kislány édesanyja már a helyszínen életét veszítette, míg őt életveszélyes állapotban vitték kórházba, de két nappal később ő is belehalt sérüléseibe.

A sors furcsa fintora, hogy a vasárnapi balesettől számítva napra pontosan negyven évvel ezelőtt is tömegszerencsétlenség történt egy rallyversenyen, akkor Visegrádnál 4 halálos áldozat mellett 14 súlyos sérültet kellett menteni.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában