Fesztivál

2023.04.26. 06:58

Újra együtt ünnepel észak és dél - ma kezdődik a Komáromi Napok

Négy év kihagyás után április 26-tól újra együtt ünnepel Észak- és Dél-Komárom. A régi idők egyik legnagyobb tavaszköszöntő fesztiválja, a Komáromi Napok május 1-ig tart majd, és összességében csaknem 200 programon vehetnek részt a helyiek és azok, akik ellátogatnak városaikba, a Duna jobb-, illetve bal partjára.

K. D.

Nagy várakozás előzi meg az ideit. Hosszú kihagyás után lesz újra Komáromi Napok

Forrás: Komárom/Facebook

Április 26-án, szerdán 10 órától a tavalyelőtt átadott Csillagerőd ad otthont a két város közös, ünnepi testületi ülésének. Itt találnak majd gazdára a városi elismerések, a díszpolgári cím, a Pro Urbe díjak és a polgármesteri elismerések.

A déli oldalon az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt esemény csütörtökön a Brigetio Öröksége Látogatóközpont átadása lesz, péntektől a város lakói, illetve a turisták is megtekinthetik kiállításaikat. A házigazdák úgy fogalmaztak, az interaktív, innovatív, élményalapú kiállítás összekapcsolja Komárom római kori múltját a jelen elvárásaival. A látogatóközpont az egykori mezőgazdasági kombinát épületében kapott helyet, és mintegy másfél milliárd forintot fordítottak a munkálatokra.

A Komáromi Napok hat napja alatt kiállítások nyílnak, érdekes előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők, több sportrendezvényen vehetnek részt, a helyi tehetséges fiatalok, civil szervezetek, csoportok pedig bemutatkozási lehetőséget kapnak. Pénteken Sági Szilárd gasztrokibic közreműködésével bemutatják a Jókai-palacsintát

A Brigetio Öröksége Látogatóközpontban péntektől várják az érdeklődőket
A Brigetio Öröksége Látogatóközpontban péntektől várják az érdeklődőket
Fotó: Körtvélyfáy Dina / Forrás:  24 Óra

Ezúttal is érdekesnek ígérkezik a vasárnapi Veterán autó- és motorkerékpár kiállítás, hétfőn pedig a Komárno-Komárom Nemzetközi Utcai Futóverseny, amelyet immáron 47. alkalommal rendeznek meg és amelyen 5,5, illetve 10 kilométeres távokra lehet nevezni. A rajt ezúttal az észak-komáromi sportcsarnoknál lesz, a cél pedig új helyszínen, a dél-komáromi városháza előtt, a Szabadság téren. Érdemes tudni azt is, hogy a verseny idején a két országot összekötő közúti Erzsébet híd egyik forgalmi sávját 10-11.30 óráig a futók részére lezárják.

A Duna mindkét partján ismert előadók is fellépnek. A déli oldalon például színpadra áll a Bon-Bon, a Hooligans, a Republic, várják Deák Bill Gyulát, Delhusa Gjont, Vastag Tamást, Tolvai Renit, Koós Rékát, Gáspár Lacit és Csonka Andrást is. Északon Pápai Joci és az Első Emelet koncertje kelti majd a hangulatot. Ezek a rendezvények díjmentesek lesznek.

A Komáromi Napok programját kiegészíti az ErődFeszt, amely azonban már belépős rendezvény. Csütörtökön, az úgynevezett 0. napon a Tankcsapda és Majka ad koncertet, pénteken a Walmar és az R-GO, szombaton a Neoton Família és Demjén Ferenc, míg vasárnap Manuel és Rúzsa Magdi lép fel.

A két város közös ünnepét május 1-jén 23 órakor fényjáték zárja az Első Emelet együttes koncertjét követően.

Ötlet, négy év kihagyás

A Komáromi Napok ötlete Bojsza Jánostól származik. Az egykori önkormányzati képviselő javasolta: az 1849-es április 26-ai komáromi csatára – az egyesített hazai haderők sikerrel tartóztatták fel a sokszoros túlerőben harcoló császári csapatok ostromát – emlékezve legyen ez a nap Komárom város napja.
1992-től minden évben április 26.–május 1. között együtt ünnepelnek mintegy kétszáz programon a Duna jobb és bal partján élő komáromiak. 2020-ban és 2021-ben a koronavírus-járvány miatt elmaradt a rendezvény, tavaly az észak-komáromiak egy-egy programot megtartottak, míg a dél-komáromiak csak az ErődFesztet hirdették meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában