Monostori erőd

2023.03.13. 07:51

Bevette a mozikat a legnagyobb huszárcsíny: Tatára jönnek a Hadik sztárjai

Csütörtökön érkezett meg a mozikba a Hadik című huszárfilm. Az alkotást vármegyei szemmel is érdemes figyelni, hiszen a komáromi Monostori erődben is forgatták.

K. D.

Hadik cimű film forgatásának egyik pillanata Trill Zsolttal Komáromban

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Bach Máté

A széles vászonra érkeznek a Berlint elfoglaló huszárok, akik Mária Terézia parancsára hajtják végre a történelem egyik legmerészebb hadicsínyét. A Trill Zsolt, Molnár Áron, Szabó Győző, Szalma Tamás és Horváth Lili főszereplésével forgatott nagyszabású játékfilm bővelkedik a csatajelenetekben, az akciódús pillanatokban. A film előképéül a népszerű Várkonyi-filmek, a filmtörténeti jelentőségű az Egri csillagok és A kőszívű ember fiai szolgálnak. A Hadik történelmi kalandfilm, amely az alkotók szerint egy, az elmúlt évtizedekben a magyar filmből hiányzó műfaji űrt kíván pótolni.

Az alkotás megtörtént eseményeket dolgoz fel, részleteiben is igyekszik megfelelni a történelmi hitelességnek. A jelmezek, a huszárhagyományok ábrázolására szakértők segítségét kérték, történészekkel is együtt dolgoztak. 

A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával a B&L gyártásában készült, producere dr. Nagy Endre, rendezője Szikora János színházi és filmrendező, technikai rendezője Dyga Zsombor. Az akciójeleneteinek megtervezésében a hollywoodi kaszkadőrszakértő, Steve Dent (Robin Hood, Az ember gyermeke, Amerika kapitány) és Gulyás Kiss Zoltán működött közre. A film operatőre Győri Márk volt.

Még a film forgatása idején a készítők sajtótájékoztatót is tartottak Komáromban. Akkor kiderült, a Monostori Erőd Berlinként szerepel majd a filmben. Dr. Nagy Endre, a film vezető producere ekkor azt mondta, az erődben minden adott, hogy látványos jelenetek készülhessenek. A helyszín a külföldi stábok előtt eddig is ismertnek számított. Hozzátette azt is, kevesen ismerik Hadik András személyét, pedig Budapesten szobra van a várban, sok hazai utcát neveztek el róla, Erdélyben pedig falvak őrzik a nevét. Szerettek volna egy olyan történelmi hőst a vászonra vinni, aki pozitív, kerek életutat járt be, Hadik András pedig épp ilyen volt.

Bár Hadik nevével nem találkozni a közoktatásban, a magyar hadtörténeti kutatók komolyan őrzik emlékét, a huszár levelezései megtalálhatóak a hadtörténeti múzeumban.

Szűkebb hazánkban a tatabányai Mi Mozinkban két délutáni vetítési időponttal látható jelenleg a Hadik, de Tatán is játsszák. Sőt, március 18-án közönségtalálkozó lesz az Est Moziban Trill Zsolttal, Szalma Tamással, Molnár Áronnal és a tatai származású zeneszerzővel, Gulya Róberttel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában