Állatvilág

2024.04.28. 14:19

Meggyűrűzték a szívvel-lélekkel készített madárodúk fiatal lakóit

Nagy kedvvel, elhivatottan készítették az otthonokat, melybe aztán sorban be is költöztek a lakók. A kihelyezett madárodúk jó részében már kikeltek a fiókák, melyek közül néhányat a közelmúltban meg is gyűrűztek.

Walczer Patrik

Mint arról lapunk is beszámolt Dávid Balázs esztergomi gátőr fiatalkora óta természetszerető és tisztelő embernek vallja magát. Mindennapi feladatai mellett az élővilág megismerésére is rengeteg energiát fordít, mi több a madarak téli etetése is rutinná vált az életében. Tavaly ősszel jó barátjával, Takács Norberttel kitalálták, hogy közösen a Magyar Madártani Egyesület (MME) útmutatásai alapján madárodúkat fognak készíteni.

Nagy kedvvel, elhivatottan készítették az otthonokat, melybe aztán sorban be is költöztek a lakók. A kihelyezett madárodúk jó részében már kikeltek a fiókák, melyek közül néhányat a közelmúltban meg is gyűrűztek.
Gyűrű került a madárodúk fiatal lakóira Leányváron.
Fotó: W.P. / Forrás: 24 Óra

A hobbijuk olyannyira a szenvedélyükké vált, hogy immár 206 darab madárotthonnál tartanak, melyek közül többet intézményeknek adományoztak, de van jó néhány példány, melyeket ők helyeztek ki esztergomi közterületekre. Került még madárodú Leányvárra, Mogyorósbányára és Pilismarótra is.

Mivel általánosságban véve odvas fák hiányában a településeken nehezen találnak megfelelő fészkelőhelyet az egyes madárfajok, így kiemelten fontos az odúk kihelyezése. Dávid Balázs és Takács Norbert közös kezdeményezésük kezdete óta folyamatosan ellenőrzik, hogy hol leltek otthonra barát-, kék- és széncinegék, vagy netán más fajok egyedei. Örömmel tapasztalták, hogy a 206 madárotthon felében van bármiféle madártevékenység.

– Még korábban az odúkészítésről meséltem Vizkert Andrásnak, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága természetvédelmi őrének, aki elmondta, hogy bizonyos feltételekkel van lehetőség madárgyűrűzésre. Így jött az ötlete annak, hogy ha találunk már elég fejlett fiókákat, akkor mindenképpen értesítem őt és megbeszéljük, hogy mikor lehet gyűrűzni – mondta.

Meggyűrűzték a madárodúk lakóit

A napokban Dávid Balázs, Takács Norbert, Vizkert András, Reizer Kata, az Esztergom Madárakol Természetvédelmi Egyesület társalapítója is felkereste a leányvári óvoda udvarán, illetve a sportpályánál lévő odúkat, melyekben széncinege és mezei veréb fiókák keltek ki. Az ellenőrzés során Mezei Ferenc, Leányvár falugondnoka is a segítségükre volt.

– Azért is gondoltunk korábban arra, hogy iskolák és óvodák udvarára is kerüljenek madárotthonok, hogy egy kicsit hassunk a fiatalok szemléletmódjára. Ha pedig ők is részt vesznek a madárgyűrűzésben, akkor már más véleménnyel lesznek a természetvédelem fontosságáról is – mondta Dávid Balázs.

Leányvár után Mogyorósbányán is megtekintették a széncinege fiókákat és nagy eredménynek tartja, hogy Esztergomban kikelt barátcinegével is találkoztak, ugyanis ennek a fajnak az egyedei ritkán fészkelnek mesterséges odúkban.

Fecskefészkek
Dávid Balázs elmondta, hogy folyamatosan kapják a visszajelzéseket az ősz óta gyártott és a téli időszakban a különböző helyekre felszerelt odúk kapcsán. Például az Esztergomi Honvéd Utcai Óvoda udvarán lévő madárotthonok mindegyikében van élet, de az esztergomi közterületeken lévő madárlakásokban is láttak szép számmal fiókákat, fészkeket és tojásokat. Takács Norberttel újabban egy másik projektbe is belekezdtek, a Magyar Madártani Egyesület instrukciói alapján füsti- és molnárfecske fészkek készítésével is foglalkoznak, melyeket szintén magánszemélyeknek, illetve intézményeknek szeretnének majd ajándékozni. Szeretnék, ha a fészkek minél megfelelőbb helyekre kerülhetnének ki és bíznak benne, hogy az újabb közös projektjük eredményeként hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy a fecskeállomány gyarapodásnak induljon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában