75 évre tekintett vissza Tatabánya 2022-ben

Visszatekintő sorozatunkban ezúttal Tatabánya 2022-es évére tekintünk vissza, elsősorban a várossá nyilvánítás évfordulója kapcsán.

S.G

Tatabánya 1950-ben a Kőbányából fotózva, a cementgyár és a Mésztelep

Forrás: Fortepan

Tatabánya 2022-ben ünnepelte várossá nyilvánításának 75. évfordulóját. A jubileumra szervezett programokon sok szó esett a bányászat 125 éves múltjáról, a várossá nyilvánítás óta eltelt 75 esztendőről, valamint arról, hogy miért jó tatabányainak lenni, itt születni, felnőni, iskolába járni, majd a városban és a városért dolgozni.

Számtalan eseményt szerveztek a város különböző pontjain, s minden alkalommal bebizonyosodott: a négy elődtelepülés, Felsőgalla, Alsógalla, Bánhida és Tatabánya identitásának őrzése ma is kiemelt feladata az ott lakóknak és a város vezetésének.

Az elmúlt időszakban a bányászhagyomány őrzésének fontos állomása volt a Bányatiszti Kaszinó felújítása. A városiak turisztikai, közösségi, kulturális célokra használhatják a megújított tereket. A felújítással nemcsak eredeti szépségét kapta vissza az épület, hanem olyan látványosságot teremtettek a városban, amely jelentősen hozzájárul Tatabánya turisztikai potenciáljának erősítéséhez.

Tatabányán jelenleg az itt élők csaknem 25 százaléka szépkorú, s a 75 éves évforduló alkalmából a város köszöntötte az idén 75. születésnapjukat ünneplőket is.

A várossal egyidős a Bányász Képzőművész Kör, amely kiállításokkal mutatkozott be az idén. A Bányász Képzőművészeti Szabadiskola 1947 óta teljesíti kulturális misszióját. Több mint 70 éve a Jászai Mari Színház és Népház keretein belül működik. A közösség tagjai Komárom-Esztergom megyében, ezen belül Tatabányán és vonzáskörzetében a képzőművészet iránt érdeklődő, műkedvelő vagy profi alkotók. Tagság minden korosztályt képvisel.  

A csoport célja, hogy hosszú távon segítse a városban a kiművelt emberfők formálását és lehetőséget nyújtson azoknak, akik úgy gondolják a kultúra ezen ágát művelnék és értenék. A kör munkáját története során többször elismerték: 1998-ban MSZOSZ Díjat, 2002- ben a Tatabánya Kultúrájáért Díjat, 2005-ben Csokonai Vitéz Mihály Közösségi Díjat, 2007-ben pedig Megyei Príma Díjat kapott, s bekerültek a Tatabányai Helyi Értéktárba is. 

A csoportban a mai napig több mint kilencszázan alkottak, közülük későbbi hivatásával 47 képzőművész, 10 iparművész, 27 rajztanár, 21 dekoratőr, 6 fotós és 2 művészettörténész öregbítette a kör hírnevét. Olyan neves művészek vezették, mint Luzsicza Lajos, Krajcsirovits Henrik és Rochlitz György.

 


 


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában