Cifra Palota

2022.09.02. 11:32

Kinyílott a Tulipános Ház: képeken a kulisszatitkok, amikkel hétvégén várja a látogatókat (képek)

Bányásznapelőtt tartották meg a Tulipános Ház turisztikai célú felújításának projektzáró rendezvényét. Az ünnep a hagyományokhoz híven megemlékezésekkel, koszorúzásokkal és a vízbányákban dolgozók köszöntésével indult.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

A bányásznapi hétvége előtt szervezték meg tatabányán a Tulipános Ház turisztikai célú felújításának projektzáró rendezvényét. A délutáni program az épület bemutatásával indult.

Pál Gabriella, a Tatabányai Múzeum igazgatója kalauzolta végig a ház háziasszonyával, John Katalinnal az érdeklődőket. Sok érdekesség hangzott el. Az épület és környezetének teljes rekonstrukciója mellett már a többségében korhű berendezési tárgyakat, bútorokat, eszközöket is megtekinthették. Az erkélyen közben zenés verseket hallhattak a Kadarka Társulat tolmácsolásában, majd a nagyteremben az ünnepélyes projektzárón a digitális zongorát is bemutatták, megszólaltatták. 

Szücsné Posztovics Ilona polgármester köszöntőjében jelentette be, hogy Salgótarjánban, a 72. Bányásznap országos központi ünnepségén a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének elnökétől Rabi Ferenctől átvehette az Ezüst Bányászgyűrű kitüntetést.

 – Az elismerés nem csak nekem szól, úgy értékelem, hogy a város minden bányászati hagyományőrzésért tenni akaró és tevő tatabányai munkáját értékeli – hangsúlyozta a polgármester, majd hozzátette: ez a kitüntetés különösen fontos számára, hiszen bányászcsaládból származik:

Bányásznak lenni rangot jelentett, tisztelet övezte munkájukat, hiszen mindenki tudta, hogy értük és általuk teremtődött meg ez a város. Minden bányász egy olyan közösséghez tartozott, amelyben tudhatta, hogy szükség esetén számíthat a másikra.

A projektzáró gyermekprogramokkal, majd filmvetítéssel zárult. Az utolsó dal című 1941-ben tatabányai helyszíneken forgatott alkotást lehetett megtekinteni. A hétvégén tárt kapukkal várják az érdeklődőket a Tulipános Házban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában