Alkotások

2022.06.28. 07:43

A Bányász Képzőművész Kör 75 éves munkásságából nyílt kiállítás a Puskinban

Vibráló, nyári színekben úszó kiállítást nyitottak meg a Puskin Művelődési Házban, a Bánhidai kisGalériában.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Sugár Gabi

A Bányász Képzőművész Kör Szabadiskola kiállításán hét alkotó munkái tekinthetőek meg. Vankó Éva, a művelődési ház vezetője köszöntötte a látogatókat, majd Varga Benedek ajánlotta az alkotásokat a nézők figyelmébe. A fennállásának idén 75. évfordulóját ünneplő Bányász Képzőművész Kör vezetője a kamarakiállítás kapcsán elmondta: nem volt könnyű választani a háromnegyedszázada létező alkotókör munkáiból. Két szempontot vett végül figyelembe: az egyik az alkotó képzeletbeli tagsági évszáma, a másik a szakkör mindennapi életében betöltött aktivitása, szerepvállalása volt.

– Ha focis hasonlattal élnék azt mondanám: a Bányász Képzőművész Kör valami olyasmi, mint egy jó amatőr focicsapat, ahol baráti a hangulat, sok a közös program, időnként viszont néhányan eligazolnak magasabb osztályokba, vagy a profi ligába. Viszont azok sincsenek haza zavarva, akik nem izzadnak meg minden alkalommal.

Forrás: Sugár Gabi / 24 Óra

Varga Benedek a várossal egyidős művészeti csoport múltjának jelentősebb állomásait is felidézte. Elhangzott: a Bányász Képzőművészeti Szabadiskola 1947 óta teljesíti kulturális misszióját. Több mint 70 éve a Jászai Mari Színház és Népház keretein belül működik. A közösség tagjai Komárom-Esztergom megyében, ezen belül Tatabányán és vonzáskörzetében a képzőművészet iránt érdeklődő, műkedvelő vagy profi alkotók. Tagság minden korosztályt képvisel. 

Forrás: Sugár Gabi / 24 Óra

A csoport célja, hogy hosszú távon segítse a városban a kiművelt emberfők formálását és lehetőséget nyújtson azoknak, akik úgy gondolják a kultúra ezen ágát művelnék és értenék. A kör munkáját története során többször elismerték: 1998-ban MSZOSZ Díjat, 2002- ben a Tatabánya Kultúrájáért Díjat, 2005-ben Csokonai Vitéz Mihály Közösségi Díjat, 2007-ben pedig Megyei Príma Díjat kapott, s bekerültek a Tatabányai Helyi Értéktárba is. A csoportban a mai napig több mint kilencszázan alkottak, közülük későbbi hivatásával 47 képzőművész, 10 iparművész, 27 rajztanár, 21 dekoratőr, 6 fotós és 2 művészettörténész öregbítette a kör hírnevét. Olyan neves művészek vezették, mint Luzsicza Lajos, Krajcsirovits Henrik és Rochlitz György.

Forrás: Sugár Gabi / 24 Óra

– Azt gondolom nem csak múltunk van, hanem jelenünk és jövőnk is. Változunk és fejlődünk, túléltük a covid-hullámokat, vesztettünk embereket, barátokat, de képesek vagyunk a megújulásra – mondta Varga Benedek. A mostani kiállításon Szám János, Rochlitz György, Szabóné Mákos Margit, Török Viktória, Ködmönné Janka Erzsébet, Bocsó Rozália, Keményné Pongó Anna alkotásait tekinthetik meg augusztus 23-ig a művelődési ház nyitvatartási idejében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában