Időjárás

2024.02.07. 06:50

2023 a nagy viharok éve volt – vármegyénkben is rengetegszer csapott le az ítéletidő

Míg a 2022-es esztendő a történelmi aszály éve volt, addig 2023 a heves viharokról vált emlékezetessé. Komárom-Esztergom vármegyében is rengetegszer csapott le nagy erővel az ítéletidő.

Kemma.hu

Villámlás Komárom felett

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

A HungaroMet beszámolója szerint ez a fordulat már az év elején megmutatkozott az intenzívvé váló ciklontevékenység tekintetében. Mint írják, a ciklonok okozta szélviharok a tavaszi hidegbetörésekkel együtt már az év első felében jelentős károkat okoztak az infrastruktúrában és a mezőgazdaságban. 

A nyári félévben tovább folytatódott a szélsőséges időjárás, egymást követték a zivatarrendszerek pusztító széllel, jégesőkkel. A nyári zivatarszezon augusztus 5-én ért a tetőfokára, de még november 6-án is kialakult egy kisebb szupercella a Balatonnál. Az őszi intenzív, sokfelé viharkárokat okozó ciklonok sorát december elején tapadó havas helyzet zárta, fennakadásokat okozva az áramellátásban.

Vármegyénk viharesetei

2023 február elején például harmadfokú, piros meteorológiai riasztás volt érvényben az ország több vármegyéjében, köztük Komárom-Esztergomban is. Ilyen esetben a legerősebb széllökések akár a 110 kilométer/órát is elérhetik. 

A szélsőséges időjárásnak pedig meg is lett az eredménye: rengeteg fa dőlt ki többek között Tatabányán is. Az akkori károk a 200 millió forintos határt is elérték, az egyik legnagyobb kár pedig szintén Tatabányához volt köthető.

Tatán is éreztette az akkori vihar az erejét, ahol egy buszmegállót is felborított az erős szél.

Májusban is hatalmas vihar érte el vármegyénket, ekkor azonban az esetek zömében a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadékkal összefüggésben avatkoztak be az egységek. Több helyszínen a felgyülemlett víz eltávolítását szivattyúkkal végezték a tűzoltók, a kidőlt fák okozta forgalmi akadályokat motoros láncfűrésszel számolták fel. Több helyszínre az útpályáról árokba csúszott gépjárművek miatt vonultak, az ilyen eseteknél csörlő segítségével vontatták az útra az elakadt gépjárműveket a beavatkozást végző egységek.

Júliusban több szélsőséges időjárási viszony okozott nehézségeket Komárom-Esztergomban. Tatabányán autókra szakadó faágak, Komáromban, a Vállalkozók útján egy raktárépület tetejére esett nagyméretű faágak, Dorogon a Pataksor utca burkolatára dőlő húsz méteres fa, Dunaalmáson pedig a Szőlősor utcában a villanyvezetékbe akadó méretes faág miatt vonultak a térség tűzoltói mentéshez.

Augusztusban sem maradtunk viharok nélkül. A hónap elején gyökerestül csavarta ki, és rongált meg háztetőket a nagy erejű szél, a hónap végén pedig igazi villámshow-ban volt részünk, amikor olyan durva felhőszakadással érkezett a vihar, hogy bokáig ért a víz, és egyes helyeken új tavak is születtek.

És ha már villámshow: az akkor megyénk felett átrobogó vihart több videó is sikeresen megörökítette, amin jól látható,hogy folyamatos fényár és pokoli égzengés kísérte az ítéletidőt.

Októberben végén Tatabányára jégesővel, Oroszlányra pedig villámokkal csapott le vihar. Ekkor ugyan néhány kidőlt fától eltekintve komoly károkkal nem járt az időjárási viszony, de látványos képek és videók készültek az akkori égboltról.

Összességében elmondható, hogy 2023 egy nagyon mozgalmas, viharokban gazdag esztendő volt. A Magyar Biztosítók Szövetsége által kiadott közleményből az is kiderült, hogy évtizedek óta nem keletkeztek ilyen nagy összegű viharkárok, mint 2023 során. Az év első hónapjaiban a legtöbb káreseményt a ciklonok hátoldalán kialakuló szélviharok okozták. Nyáron és ősszel az időjárási frontok előterében, illetve hidegfrontokhoz kapcsolódóan alakultak ki nagy számban zivatarok. 

A leghevesebb viharok általában a forgó zivatarokhoz (szupercella), illetve a szervezett zivatarrendszerekhez kapcsolódtak, és ezek a lakosságtól kezdve az áramszolgáltatókig többször jelentős anyagi károkat okoztak. A konvektív szezon lecsengését követően ősz végén, illetve decemberben már ónos esős, illetve tapadó havas helyzetek is előfordultak, amelyek szintén káreseményekkel jártak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!