Viharkár

2023.08.08. 14:00

Gyökerestől kicsavart fák, megrongálódott tető: pusztított a hétvégi vihar vármegyénkben

A sok csapadék miatt felázott talaj és az erős szél következtében kidőlt fák, leszakadó ágak miatt több helyen kellett beavatkozniuk a vármegye tűzoltóinak. Hétfő délig összesen tizenhét alkalommal riasztották a hivatásos önkormányzati és önkéntes tűzoltókat.

Kemma.hu

Csaknem 25 méter magas nyárfa fordult ki gyökerestül Oroszlányban, az Asztalos János utcában

Forrás: oroszlany.hu

A Komárom-Esztergom vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint 8 méter magas fűzfa hasadt ketté Táton, az Ifjúság úton augusztus 5-én, szombat reggel. A kettétört fa a gépjármű-, és gyalogosforgalmat akadályozta, veszélyeztette. A helyszínre riasztott nyergesújfalui hivatásos tűzoltók motoros láncfűrésszel és kézi erővel a veszélyeztetést megszüntették.

Másnap, a vasárnap hajnali órákban Nyergesújfalun nyolc méter magas akácfa személygépkocsira dőlt. A gépjárműben a baleset idején senki nem ült. A tűzoltók láncfűrész segítségével távolították el a teljes útzárat képző fát. Sárisápon határában másfél méter átmérőjű fa dőlt az úttestre, a Dág felé vezető útszakaszt elzárva. A helyszínen a bajnai hivatásos és a település önkéntes tűzoltói avatkoztak be, és szüntették meg a fogalmi akadályt. Ugyancsak fa okozott problémát Oroszlányban is. Csaknem 25 méter magas nyárfa fordult ki gyökerestül az Asztalos János utcában. A fa a közelben álló villanyoszlopot kettétörte, az eset után a villanyvezetékek veszélyes magasságban az ágak közé szorulva lógtak. A helyszínre riasztott oroszlányi önkormányzati tűzoltók az áramszolgáltatóval együttműködve megtisztította a vezetékeket a fennakadt ágaktól.  

Vármegyénk székhelyén is akadt tennivaló. Augusztus 7-én, hétfőn riasztották a Tatabányai 4x4 Terepjárós, Polgári Védelmi és Önkéntes Tűzoltó Egyesületet. A Bárdos lakóparkban az egyik garázs tetejét megbontotta a szél, a Gál István lakótelepen pedig az egyik játszótérre zuhant egy nagyobb ág.

Szintén a hét elején tette közzé facebook oldalán a Tatai Városgazda Nonprofit Kft., hogy a hétvége szeles időjárás következtében az Öreg-tó és a Cseke egyes szakaszain fák dőltek ki, ágak szakadtak le. A munkatársak megkezdték a károk és a veszélyhelyzet felmérését és elhárítását, melyhez idő kell. Az önkormányzat égisze alá tartozó cég a munkálatok befejezéséig a lakosság és a környéken élők türelmét kéri.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, mintegy másfél méter átmérőjű fa dőlt az útra és képzett forgalmi akadályt augusztus 6-án, vasárnap délután az 1121-es út Sárisáp és dági elágazás közötti szakaszán. A helyszínen a bajnai hivatásos és a sárisápi önkéntes tűzoltók avatkoztak be.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában