Csillagos ötös

2024.03.21. 06:26

A Davis-kupa összecsapástól az olimpiai selejtezős mennybemenetelig

Nagyon sűrű időszakon van túl Tatabánya, ahol annyi kiemelkedő esemény volt pár héten belül, ami egy év alatt is soknak tűnne. Az olimpiai selejtezőn ráadásul új szuperhőse is lett a városnak.

Túri Csaba

A tatabányai közönség és a válogatott nagyon egymásra talált

Fotó: Flajsz Peter

Az év első negyedében Tatabányára figyelt az ország sportkedvelő része, azon belül is főként a kézilabdázás iránt rajongók. Másfél hónap alatt nem kevesebb mint négy különösen nagy volumenű sporteseményt bonyolítottak le a Tatabányai Multifunkcionális Csarnokban. A rangjukat is figyelembe véve, a helyiek és környékbeliek dörzsölhették a tenyerüket már előre. Utólag bátran és kicsit büszkén jelenthetjük ki: nem hiába várták, vártuk ezeket a hétvégéket.

Az olimpiai selejtezőn új szuperhőse lett Magyarországnak és Tatabányának Bartucz László személyében
Az olimpiai selejtezőn új szuperhőse lett Magyarországnak és Tatabányának Bartucz László személyében
Fotó: Flajsz Peter

Még február legelején Komárom-Esztergom vármegyeszékhelyén csapott össze a Davis-kupában a magyar és a német teniszválogatott, amelynek a végén sajnos nem mi örülhettünk. Bár a legnagyobb német teniszcsillag, Alexander Zverev pár nappal az első adogatás előtt mondta le a szereplését, az aréna így is színültig telt nézőkkel. A két napos eseményen egy gombostűt nem lehetett volna leejteni, annyian szerették volna látni élőben, hogy a magyar csapat legyőzi esélyesebb ellenfelét. A teniszezés azonban csak a bemelegítés volt, igazából ezután indult be a kézilabda nagyüzeme, hogy kevesebb mint egy hónap alatt a sportág női és férfi (világ)sztárjait lássa vendégül.

A kézilabda felvezetéseként a Magyarország-Svájc női felkészülési mérkőzésen a mieink ízelítőt adtak abból, mire számíthatunk tőlük majd az áprilisi olimpiai selejtező tornán. Parádés játékkal, végig magas hőfokon égve 12 gólos győzelemmel szolgálták ki a tatabányai közönséget, akik ekkor még nem töltötték tele a 2022-ben átadott sportlétesítményt.

A java még bőven hátra volt. A két legnagyobb, legjobban várt esemény még csak ezután következett. A hazai női kézilabdázás krémje a Török Bódog Magyar Kupa négyes döntője miatt Tatabányára volt hivatalos. Erősebb mezőny nem is jöhetett volna össze, a bajnokság első négy helyezettje, a Ferencváros, a Győr, a Debrecen és a Mosonmagyaróvár küzdhetett meg a trófeáért. Az már az elődöntők napján világossá vált, hogy azon a hétvégén fantasztikus hangulat fog uralkodni. Sorra érkeztek a győriek és a debreceniek, hogy kedvenceiknek a helyszínen szurkoljanak, de az esti meccs részvevőinek a drukkerei is már szivárogtak be a lelátóra. Végeredményében két nagyon kiélezett és drámai meccset láthatott a tatabányai közönség. Előbb a Győr jutott be a döntőbe hihetetlen izgalmak közepette, majd a fináléban szintén a Rába-parti együttes volt a főszereplő. Akkor már azonban nem ők jöttek ki vidámabban a párharcból. Hiába vezetett végig az ETO, a Ferencváros megfordította az állást és zsinórban harmadik alkalommal is a győrieket legyőzve hódították el a kupát. A két zöld-fehér együttes szurkolói kitettek magukért a hétvégén, az ő hangpárbajuktól zengett az aréna. 

Az olimpiai selejtező, amit sose felejt el Tatabánya

A legnagyobb dobás a következő hétvégén jött el. Arra már előzetesen is számítani lehetett, hogy a férfi kézilabda-válogatott olimpiai szereplését eldöntő minitornára óriási lesz az érdeklődés. A várakozások helytállóak voltak, ugyanis a március 15-e miatti hosszú hétvégén rendezett sportesemény kiemelt figyelmet kapott már nem csak országhatáron belülről, de Európa számos pontjából is. Magyarország mellett Norvégia, Portugália és Tunézia nemzeti csapata harcolt a nyári ötkarikás játékon való szereplésért. Az eredmény már mindenki számára ismert lehet, a magyar válogatott drámai körülmények között elért sikerétől volt hangos napokig a teljes magyar sajtó.

Vármegyénknek azonban még különlegesebb volt ez a torna, hiszen a korábbiaktól eltérően itt már nem csak a helyszín volt tatabányai, de több játékos is a város kézilabdacsapatában szerepel hétről hétre. Közülük Ancsin Gábor és Bartucz László kapta a legtöbb játékpercet, Pedro Rodrigueznek epizódszerep jutott, míg Krakovszki Bence nem léphetett pályára, hiába volt a keretnek a tagja. A legtöbb és talán legnagyobb szerep pedig a tatabányai közönségre hárult, akik olyan szintre emelték a szurkolást az utolsó, mindent eldöntő napon, amit nagyon nehéz lesz megugrani a jövőben. Ennek a cikknek az írója már számos sporteseményen részt vett, de olyat, hogy az utolsó tíz percben a lelátón helyet foglalók kivétel nélkül állva (és teli torokból) szurkoljanak, még nemigen látott. És akkor erre még rájött a mostanra már nem csak tatabányai, hanem országos kedvenccé előlépett Bartucz László teljesítménye. Aki látta őt a napokban a kézilabdapályán, az tudja, hogy túlzás nélkül leírhatjuk, védéseivel világklasszissá érett. Az pedig már a sport tökéletes dramaturgiája, hogy mindez abban a városban, ahol mindenki szereti őt és a magyar kézilabdázás egyik kiemelkedően fontos napján, mérkőzésén történt.

Bátran ki merjük jelenteni, hogy Tatabánya csillagos ötösre vizsgázott az elmúlt másfél hónapban. Büszke lehet mindenki arra a munkára, amit a szervezők elvégeztek, mert megmutatták, hogy a Turul-szobor óvó szárnyai alatt bármilyen, bármekkora sporteseményt meg lehet szervezni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában