Helló, Párizs

2024.03.17. 22:54

Őrület Tatabányán! Drámai meccs után jutott ki az olimpiára a férfi kézilabda-válogatott

A teltházas tatabányai csarnokban megtörtént a csoda. A magyar férfi kézilabda-válogatott győzelmi kényszerben lépett pályára Portugália ellen.

Túri Csaba

Ez a szív diadala volt. A magyar válogatott kijutott az olimpiára

Fotó: Flajsz Péter

A képlet roppant egyszerűvé vált vasárnap estére: ha a magyar kézilabda-válogatott megveri Portugáliát, kijutunk az olimpiára, minden más eredmény esetén a vendégek utazhatnak nyáron Párizsba. A tétnek megfelelően a szurkolók megtöltötték a Tatabányai Multifunkcionális Csarnok lelátóit, pokoli hangulatra volt kilátás.

A kézilabda-válogatott oszlopa, Imre Bence kilenc góljával a hátán cipelte a csapatot
A kézilabda-válogatott oszlopa, Imre Bence kilenc góljával a hátán cipelte a csapatot
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

A mérkőzés úgy indult, ahogy azt minden magyar szurkoló elképzelte és várta: nagy tempót diktálva estünk neki a portugáloknak, mintegy megmutatva az ellenfelünknek, hogy ezen a napon mire kell számítaniuk. A kapuban ezúttal is Mikler kezdett, aki szerette volna feledtetni a norvégok elleni mérkőzést, ahol egy védése sem volt. Bár ezúttal hatástalanítani tudott egy lövést, láthatóan nem élete formájában véd ezen a tornán. A szövetségi kapitány váltott is, beküldte a norvégok ellen parádézó Bartucz Lászlót, aki ezúttal is remekül szállt be a meccsbe. Támadásban sorra szereztük a gólokat, négy gólos vezetésünknél sokak lelki szemei előtt megjelenhettek az olimpia karikái. A félidő végére a portugálok egy jó szériának köszönhetően jelezték, nekik is ugyanaz a céljuk. Hat percig nem tudtunk bevenni az ellenfél kapuját, ez pedig a portugálok egyenlítését eredményezte. 

Ahogyan az eddigi két találkozón, úgy most is rendkívül rossz állapotban kezdtük a második félidőt, támadásban sok volt a hiba, a védelmünk könnyen átjátszható, Portugália pedig meglépett három találattal. Chema Rodriguez gyorsan időt is kért, hogy megállítsa a lejtmenetet és összerázza a csapatot. Az ibériaiak lendületét ezzel ugyan megakasztottuk, de támadásban továbbra sem akartak jönni a gólok. A tizenkét perc alatt szerzett három gól rettenetesen kevés egy ilyen kiélezett meccsen. A közönség töretlenül űzte a csapatot, a magyar válogatott pedig tudott váltani és sikerült kiegyenlíteni. Ekkor úgy tűnt, kezünkbe vehetjük ismét az irányítást, de ekkor piros lappal kiállították Sipos Adriánt, a portugálok pedig ismét megléptek két góllal. Ami az olimpia szempontjából tulajdonképpen három gól. 

Feltámadt a kézilabda-válogatott

Tíz perccel a vége előtt olyan történt, amit csak nagyon ritkán lehet látni: az egész csarnok felállt és biztatták a csapatot. A pokoli hangulat megtette hatását, Bartuczban elakadtak a lövések, támadásban meg Imre Bence vezérletével szereztük a gólokat és átvettük a vezetést. Őrület! Nem lehet ezt szebben leírni. Két perccel a vége előtt Bartucz ismét véd, Imre Bence pedig három gólra növeli az előnyt. Ennek meg kell lennie! Eladjuk a labdát kettőnél, egyedül viheti a portugál játékos a kapuig, ott azonban Bartucz László fogadta és védésével bebiztosította a győzelmet. A végén Lékai Máté állította be a végeredményt. A végén megdobbant a magyar szív. A magyar férfi kézilabda-válogatott 2012 után lesz ott ismét az olimpián.

Olimpiai selejtező torna

Tatabányai Multifunkcionális Csarnok
Magyarország-Portugália 30-27 (16-16)

Magyarország: Bartucz, Mikler (kapusok), Ancsin 2, Bánhidi 4, Bodó 1, Bóka 1, Fazekas 2, Hanusz, Ilic 3, Imre 9 (3), Lékai 2, Ligetvári, Rodriguez, Rosta 2, Sipos, Szita 4. Szövetségi kapitány: Chema Rodriguez

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában