Szendi János és Bácsi Bernát

2024.01.09. 06:55

A vb-győztes tatai asztalitenisz-páros lett a 2023-as év fogyatékkal élő csapata

Az Operaházban rendezte meg az M4 Sport az Év Sportolója Gálát, amelyen tatai sportolókért is izgulhattunk olyan nevek és példaképek mellett, mint a vízilabda-válogatott, az Esztergomba szerződött Elek Gábor kézilabda-edző vagy épp Szoboszlai Dominik labdarúgó. A fogyatékkal élő csapatok kategóriáját végül Szendi János és Bácsi Bernát duója nyerte meg.

Kemma.hu

Bácsi Bernát és Szendi János az M4 Sport - Az Év Sportolója Gálán

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

Tatai sportembereknek is szólt a taps hétfő este a Magyar Állami Operaházban, az M4 Sport- Év Sportolója Gálán. Mint ismert, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) tagjai kategóriánként tíz-tíz jelöltre voksolhattak még az év végén. A 66. alkalommal rendezett voksoláson rekordot jelentő 471 szavazat alapján alakult ki a végeredmény. A fogyatékkal élő sportolók három kategóriában izgulhattak, ki(k) vikehti(k) haza a trófeát. Az Év fogyatékos csapata kategóriában annak ötszörös győztese, a női kerekesszékes vívóválogatott, a paraasztalitenisz-válogatott, valamint a szervátültetett asztalitenisz férfi páros lett volt versenyben, és végül a veseátültetett Szendi János és a csontvelőtranszplantált Bácsi Bernát vehette át az elismerést. A duó világbajnoki címet szerzett 2023-ban Ausztráliában.

A párosnak a temesvári születésű izraeli labdarúgó-játékvezető, Abraham Klein adta át a díjat, magyarul megjegyezve: megérdemelték azt! Szendi János kétszer kapott új vesét, a Tatai Atlétikai Klub versenyzője és oszlopos tagja, aki nem csak az asztal mellett sportolóként veszi ki a részét a feladatokból. Civilben testnevelő. A sípályán sem jön zavarba, röplabdázik is, és számos sportot kipróbált már. Párja, Bácsi Bernát az ATSK Szeged asztaliteniszezője a Délmagyarnak korábban elmesélte, hogy nagyon jó barátok Szendi Jánossal, havonta összejárnak, és az ausztráliai páros megméretésre még jobban fel is készültek, mint az egyénire. Összetartásukat egyébként jól mutatja, hogy a szervátültetett csapatot a Balaton-átúszáson is segítették korábban. A világjátékok évében mindketten a Tatai AC játékosai voltak. 

A gálán Szendi János úgy fogalmazott, hogy nagyon boldogok, és hogy nagyon köszönik a szövetségnek, hogy kijuthattak Ausztráliába, valamint a családjuk támogatását, edzőik munkáját is.

Köszönjük a tatai különítménynek, akik minden idejüket ránk áldozták! Hajrá, szervátültetettek! Hajrá, magyarok!

− zárta köszönő beszédét.
 

Az év férfi sportolója: Szoboszlai Dominik, a magyar válogatott csapatkapitánya lett. Az édesapja révén tatabányai kötődésű Liverpool-játékos kétszer is a mikrofonhoz lépetett, ugyanis a a hagyományos csapatsportokban a nemzeti tizenegyet választották a legjobbnak a sportújságírók. 

Az év női sportolója Érdi Mária világbajnok vitorlázó lett, az év edzője Marco Rossi szövetségi kapitány. Az edzők között a hármas shortlistben szerepelt a Ferencváros női kézilabdacsapatának korábbi vezetőedzője, Elek Gábor is, aki az FTC-vel kétszeres KEK-győztes és egyszeres Bajnokok ligája-döntős volt, és aki jelenleg az esztergomi kézilabdát segíti

Az egyéni sportágak csapatversenyei kategóriában a férfi kardválogatott győzött. Az Év Fogyatékos Sportolója díjakat Kiss Péter kajakozó, valamint Ekler Luca paraatléta vehette át. Az év sportpillanata Vogel Soma védése volt a vízilabda vb-n: a megfogott labda világbajnoki aranyat ért a válogatottnak.  Az év szabadidős sporteseménye kategóriában holtverseny alakult ki: a díjat a hátsó füves futballmentő túra, valamint a Jégpályák éjszakája kapta.

Az MSÚSZ-életműdíját Schmitt Pál kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, a Nemzet Sportolója, korábbi köztársasági elnök, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábbi tagja vehette át Novák Katalin köztársasági elnöktől, illetve Gyulay Zsolttól, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökétől. A jelenlévők vastapssal ismerték el a díjazott életútját. Ő tatai, edzőtábori emlékeit is felidézte köszönő beszédében. 

Szilágyi Áron háromszoros olimpiai aranyérmes, világ- és Európa-bajnok kardvívó Nemzetközi Fair Play-díjat vehetett át a márciusi, budapesti világkupán bemutatott sportszerű cselekedetéért, azért az akcióért, amelyben látványosan adott vissza egy tust ellenfelének. A díjra Novák Katalin terjesztette fel a kiváló vívót a Nemzetközi Fair Play Bizottságnál, és a szervezet elnökének, Kamuti Jenőnek a társaságában ő is nyújtotta át.

Érdekesség: a kardvívó 2023 augusztusában Esztergomban vehette át a Szent István rend kitüntetést Novák Katalintól.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában