Bravúr

2023.08.12. 11:26

A tataiak csodájára járnak a világbajnokságon: kiemelt döntős a magyar izlandilovas

Magyarország először szerepel izlandilovas világbajnokságon, hála a tatai Magyar, Izlandi Lovas Egyesületnek. Versenyzőjük, Kremmer Veronika az előfutamból egyből a döntőbe kvalifikálta magát.

Kemma.hu

Kremmer Veronika egyenesen a döntőbe jutott a hollandiai izlandilovas vb-n

Forrás: Magyar, Izlandi Lovas Egyesület/Facebook

A hollandiai izlandilovas világbajnokságon Kremmer Veronika, a Magyar, Izlandi Lovas Egyesület versenyzője óriási bravúrt hajtott végre a T1 tölt kategória előfutamában: Ísbjörn vom Vindstaðir nyergében 51 induló közül a negyedik helyet szerezte meg pénteken, ezzel pedig kiemeltként egyből bejutott a vasárnapi döntőbe. 

Ahogy azt Straubinger Zoltántól, a tatai székhelyű egyesület elnökétől megtudtuk, nagy visszhangja lett a vb-n annak, hogy a magyar lovas hazánk első világbajnokságán olyan jól szerepelt, hogy a középdöntőt átugorva egyből a fináléban méretheti meg magát. Sorban érkeztek a különböző nemzetek képviselői, hogy gratuláljanak, és kérdezték, hol voltak eddig a tataiak, a magyarok, mi a siker titka. 

A T1 előfutamában Veronikát egy izlandi, egy dán és egy német lovas előzte csak meg pontozásban. A magyar versenyző 8,03-as pontszámmal vívta ki a kiemelt státuszt. Az előfutamokban a legmagasabb pont 8,77 volt, és összesen hatan értek el nyolcas vagy afölötti eredményt. 

A T1-ben egy ovális pályán hajtanak végre feladatokat lovak és lovasaik: a rövid fal közepétől kezdve egy kör lassú töltben, majd a rövid fal közepénél átmenet lépésbe és kézváltás; a rövid fal közepétől egy kör lassú tölt, a hosszú fal mentén fokozás, a rövid fal közepétől egy kör gyors tölt. A tölt az izlandi patások specialitása mondhatni: négyütemű oldalirányú jármód, amelyben lényegében rázkódásmentesen lovagolhat az ember, ahogy az Veronika edzővideóján is látható:

Az izlandilovas világszervezet egyébként 2020-ban vette fel a tataiakat, és így Magyarországot a teljes jogú tagjai közé, azóta folyamatos a kapcsolatépítés és az éptíkezés a Sjáli Izlandi Lovasparkban. Immár államilag elismert tenyésztőszervezetként irányíthatják és alapozhatják meg a hazai izlandiló-állományt, 2022-ben megszerezték a sportág első magyar érmeit (szintén Veronika révén), és már majd' negyvenfős lóállományt gondoznak, nevelnek.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában