Hollandia

2023.08.07. 20:35

Történelmi világbajnokság: tatai izlandilovas képviselheti először hazánkat

Kremmer Veronika személyében most először szerepel izlandilovas világbajnokságon magyar versenyző. A tatai Magyar, Izlandi Lovas Egyesületnél pedig mindeközben egyre gyarapodik a lóállomány, ezzel megalapzva a hazai tenyésztés beindulását.

Kemma.hu

Kremmer Veronika itt még Tatán, a Sjáliban. Most már Hollandiában készül a versenyszámokra

Forrás: Kemma.hu

Fotó: Sz. A.

A tatai székhelyű, Magyar, Izlandi Lovas Egyesület a hollandiai izlandilovas világbajnokságon képviseli a következő napokban Magyarországot. Kremmer Vernika, aki 2022-ben a Közép-Európa Bajnokságon megszerezte a sportág első magyar érmeit (egy ezüstöt és egy bronzot), most Oirschot városában képviseli hazánkat, Ísbjörn vom Vindstaðir, valamint Neptún vom Vindstaðir nyergében. Mindkét lóval úgynevezett tölt jármódban indul majd, de más-más kategóriában. A tataiak közösségi oldalukra már tettek is ki videót az edzésről.

A T1-ben, ahogy az az izlandilo.hu-n olvasható, egy ovális pályán a lovasok három körben az alábbi feladatokat mutatják be: a rövid fal közepétől kezdve egy kör lassú töltben, majd a rövid fal közepénél átmenet lépésbe és kézváltás; a rövid fal közepétől egy kör lassú tölt, a hosszú fal mentén fokozás, a rövid fal közepétől egy kör gyors tölt. 
A T2 kategóriában is ovális pályán versenyeznek. Itt a feladatok részeként előbb bármilyen tempójú, majd lassú, állandó és nyugodt töltben kell bemutatniuk a feladatot, majd kézváltással lépésbe váltani, végül a lassútól közepes tempójú töltbe váltani, egy kézben tartott, egyértelműen odadobott szárakkal. 

A tatai egyesület tagja, Veronika egyébként tavaly T1-ben szerezte meg az ezüstöt Ísbjörn vom Vindstaðirral, míg a másik izlandi lóval, akkor T4 kategóriában a bronzot. Straubinger Zoltán elnök, Németh Krisztina elnökhelyettes vezetésével a Magyar, Izlandi Lovas Egyesület emellett Tata és hazánk gasztronómiáját, kultúráját, értékeit is bemutatja a hagyományos nemzetközi esten, amelyen a világszövetség mindegyik tagországa részt vesz.

A világbajnokságról
A hollandiai világbajnokság maga kedden, 8-án kezdődik és 13-ig tart, de hétfőn már edzések isvoltak, megnyitottak a különböző helyszínek is, fogadva az első látogatókat. Maga a megnyitó ünnepség szerda este lesz, és a versenyszámok mellett számos kísérő program is várja mind a nézőket, mind a lovasokat, stábtagokat. Így például különböző szemináriumok, beszélgetések is. Az izlandi lovasok kétévente szerveznek vb-t.

Straubinger Zoltántól megtudtuk, természetesen az idén is bíznak a szép eredményben, de már maga a részvétel is óriási dolog, hiszen 2020-ban vették fel hazánkat a tatai egyesülrt lévén az izlandilovas világszövetségbe, és ez a második viadal, amelyen részt vesznek. Azt pedig, hogy milyen szépen érik be a hamarosan másfél évtizedes múltra visszatekintő, immár országos egyesület szakmai munkája, jól mutatja, hogy a Sjáli Izlandi Lovasparkban lényegében „kis Izland” született. 

Az Agrárminisztérium, ahogy arról beszámoltunk, tenyésztőszervezetként ismerte el őket, az azt jelenti, hogy a tatai Magyar, Izlandi Lovas Egyesület irányításával megindulhat az izlandi ló tenyésztése hazánkban, az itt kidolgozott tenyésztési program alapján. Az állomány pedig szépen gyarapodik. A minap újabb csikó született náluk, így pedig bizony már negyven körüli a Tatán nevelkedő és tartott izlandi lovak száma. 

Straubinger Zoltán, az egyesület elnöke a legelőn, néhány Tatén nevelkedő izlandi ló társaságában
Straubinger Zoltán, az egyesület elnöke a legelőn, néhány Tatén nevelkedő izlandi ló társaságában
Forrás: Beküldött

Straubinger Zoltán korábban elárulta, hogy elit kategóriájú a magyarországi, izlandi lóállomány alapja, és hogy a 2029-es világbajnokságon akár már magyar születésű izlandi ló hátán is lovagolhat majd magyar izlandilovas. Németh Krisztina azt emelte ki, hogy a kancákkal, vehemekkel tényleg olyan minőségű lovakkal lett megalapozva a magyar állomány, hogy tényleg világbajnokok nevelődhetnek ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában