Európa Játékok

2023.07.06. 17:27

A komáromi sportlövő, Pekler Zalán lett a magyar küldöttség legjobbja

A vasárnap véget ért Európa Játékokon a komáromi Pekler Zalán négy arany-, a tatai Kun Anna egy ezüst- és egy bronz-, a tatabányai Büki Lili és Muhari Eszter pedig egy-egy ezüstérmet nyert.

Kun Attila

Pekler Zalán négy aranyérmet szerzett egyéniben és csapatban

Forrás: European Games Kraków-Małopolska 2023/Facebook

Június 21-én kezdődött és vasárnap ért véget a Lengyelországban, krakkói központtal rendezett Európa Játékok. A magyar küldöttség 22 sportág 25 szakágában 180 versenyzővel képviseltette magát, köztük tíz, Komárom-Esztergom vármegyei klubban szereplő sportolóval. Dzsúdóban vegyes csapatversenyt rendeztek, amelyben a magyar válogatott is helyet kapott a 22 induló között. A hetedik helyen végző magyar csapatba bekerült az Ippon Judo Tatabánya SE cselgáncsozója, a 73 kg-os Szabó Áron is, aki egyetlen mérkőzését elveszítette a német Jano Jasper Ruebóval szemben. Az összecsapáson akció nem született, a győzelmet pedig a német dzsúdós szerezte meg, miután Áron a ráadásban megkapta harmadik intését. 

Atlétikában az Európa Játékok keretében zajló csapat-Európa-bajnokságon a magyar válogatott a II. divízióban indult. A TSC-Geotech versenyzője, Molnár Janka óriási egyéni és új U23-as országos csúccsal (51,74 mp) harmadik lett női 400 méteres síkfutásban, majd egy nappal később ugyanezt a helyezést érte el fő számában, 400 gáton. Klubtársai közül Lesti Diána negyedik lett távolugrásban, míg Wahl Zoltán egyéni csúccsal (20,92) szintén negyedik lett 200 méteren, emellett a verseny záró számában, a 4x400 méteres vegyes váltófutásban tagja volt az ötödik helyen végző magyar csapatnak. Ezeknek a teljesítményeknek is köszönhetően a magyar válogatott megnyerte a divízió küzdelmeit és legközelebb már a legmagasabb osztályban indulhat (ezek az eredmények egyébként nem számítottak bele az éremtáblázatba, mivel az ugyanitt rendezett első divízióban jobb eredmények is születtek). 

A legnagyobb sikereket sportlövészetben értük el, ahol a komáromi Erődök Városa Sportlövő Egyesület versenyzője, Pekler Zalán szenzációs teljesítményt nyújtva négy aranyérmet nyert, amellyel a magyar küldöttség legeredményesebb versenyzője lett! Pekler első versenyszámában, légpuska vegyes csapatban Mészáros Eszterrel aranyérmes lett, ezt követően azonban világranglitsa-vezetőként légpuska egyéniben lemaradt a döntőről és csak 12. lett. Csapatban azonban újabb siker következett: Hammerl Somával és Péni Istvánnal megnyerte a férfi légpuska csapatversenyt, majd első lett a férfi kisöbű szabadpuska összetett számában, amellyel olimpiai kvótát szerzett. 

Pekler – ismét Mészáros Eszterrel – ötödik lett a kisöbű szabadpuska összetett vegyes csapatversenyében, majd a kisöbű szabadpuska összetett szám csapatversenyében (újfent Hemmerllel és Pénivel) újra aranyérmes lett.  Pekler klubtársa, Bajos Gitta Dénes Eszterrel és Mészáros Eszterrel negyedik lett a női légpuskások csapatversenyében, míg az ugyancsak a komáromi klub színeiben versenyző Tömör-Tones Petra a 27. helyen végzett női trapban. 

Vívásban Büki Lili, Muhari Eszter (egyaránt Tatabányai SC) és Kun Anna (Tatai Vívó SE) képviselték vármegyénket, mégpedig úgy, hogy (az MTK-s Wimmer Dorinával kiegészülve) ők alkották a magyar női párbajtőr-válogatott gerincét. Egyéniben Büki a legjobb 64, Muhari pedig a legjobb 32 között esett ki, Kun pedig négy győzelmet követően az elődöntőben búcsúzott a későbbi ezüstérmes lengyel Martyna Swatowska-Wenglarczyk ellen és bronzérmet szerzett. 

Csapatban szenzációsan teljesített a magyar válogatott, amely Spanyolország, Lengyelország és Olaszország legyőzésével egészen a döntőig menetelt, ott pedig döntő tus után kapott ki 34-33-ra a címvédő franciáktól és ezzel ezüstérmet szerzett. Az Európa Játékok a vívás csapatversenyeiben egyébként Európa-bajnokságnak is számított, az egyéni Eb-t idén Plovdivban rendezték. 

 

A magyar küldöttség egyaránt tíz arany- és ezüstéremmel, valamint 18 bronzzal a nyolcadik helyen végzett az éremtáblázaton 48 nemzet versenyében, vármegyénk sportolói mindehhez négy arany-, valamint egy-egy ezüst- és bronzéremmel járultak hozzá. Soha rosszabbat! 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában