Erős Márton

2023.06.25. 06:55

Szívszorító módon búcsúztak a szeretett esztergomi tanártól, sportembertől csapattársai

A MEC-Vasas-Esztergomi Evezősök Hajós Egyletének Masters veterán nyolcasa második helyen végzett a közelmúltban Csepelen megrendezett Evezős Nyílt Budapest Bajnokságon. A csapat egy szörnyű tragédia ellenére is vállalta a versenyzést, ugyanis Erős Márton a nyolcas esztergomi származású tagja éppen a megmérettetés előtti napokban, evezés közben vesztette életét.

Kemma.hu

– Értelmes, szerény, visszafogott, komoly természetű emberként ismertem. A Duna és az evezés volt a szerelme – mondta az elmúlt héten, ötvenöt éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Erős Mártonról, egykori tanítványáról Mármarosi Győző, az Esztergomi Evezősök Hajós Egyletének elnöke.

Mint ismert, a matek-fizika szakos tanár évekig az ESZC Bottyán János Technikumban dolgozott, majd főállású pedagógusként a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumban helyezkedett, mellette óraadóként általános iskolákban is tanított. Mármarosi Győző elmondása szerint Erős Márton ha időben végzett a tanítással, akkor hetente 2-3 alkalommal lejárt evezni a Dunára.


– Ő már kiskorában, a minisek között is feltűnt tehetségével, elég erős, magas alkatú gyermek volt. Az ifjúsági, serdülő és felnőtt korosztályokban általában csapatban evezett, veteránban sokszor nyert bajnokságot. Azért szerepelt kölcsönversenyzőként a budapesti egyetemi klubban, mert ott voltak a korosztályának megfelelő versenyzők. Biztos tagja volt az ottani négyes és nyolcas csapatnak. Erős felépítésű volt, szorgalmasan edzett. Saját hajója volt neki, azzal járt evezni a Dunára – mesélte.

Mármarosi Győzőtől megtudtuk, hogy Erős Márton elképesztő sikereket ért el pályafutása során. A Budapest-Baja Hosszútávú Evezős Versenyen – amelyen elmondása szerint kikötés nélkül kell teljesíteni a 165 kilométeres távot – több éven keresztül rajthoz is állt.

– A versenyzőink közül igazán senki nem mert ilyet bevállalni, egyedül Erős Márton volt, aki többször is megcsinálta. Megbízható, korrekt és szorgalmas ember volt Marek, ez volt a beceneve – tette hozzá.

A tragikus hirtelenséggel elhunyt sportoló, pedagógus hosszú évek óta az Esztergomi Evezősök Hajós Egyletének elnökségi tagja is volt. Halálhíre megrázta a klubot, számos régi sporttársa és ismerőse is megrendült a tragédia kapcsán.
– Nem betegeskedett, minden sportorvosija sikerült. A tragédia napján lent voltam a csónakházban, még váltottunk néhány szót, semmi előjele nem volt a későbbi rosszullétének. Azt mondta, hogy a szokásos evezésre megy, a Táti-ág felé. Mikor hazaértem, akkor kaptam a szomorú hírt – idézte fel Mármarosi Győző.

Információink szerint kajasokok találtak rá Erős Mártonra, akik még a mentők kiérkezése előtt megpróbálták újraéleszteni. A tragédia ellenére csapata úgy döntött, rajthoz áll a csepeli versenyen. A MEC-Vasas-Esztergomi Evezősök Hajós Egyletének alakulata szép gesztussal írta be magát a megmérettetés történetébe, ugyanis üresen hagyták Erős Márton helyét, így a fekete trikóba öltözött hét evezős pedig másodikként ért célba. A futam után Cseh Ottó, a Magyar Evezős Szövetség elnöke a csapatnak az ezüstérmek mellett egy jelképes aranyérmet is átadott.

– Nagyon szerették és az ország különböző részein működő egyesületeiből is sokan ismerték Erős Mártont. Negyven évet gyakorlatilag a vízen töltött, halálával nagy űr keletkezett – jegyezte meg egykori mestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában