olimpia

2021.08.02. 20:36

Tata futóbajnok büszkesége, Szögi István hajnalban áll rajthoz Tokióban

Ismét egy Komárom-Esztergom megyei sportolónak szurkolhatunk a tokiói olimpián. Szögi István magyar idő szerint augusztus 3-án áll rajthoz.

Kemma.hu

Forrás: MTI

Szögi István a középtávfutó csapat tagjaként, Bartha-Kéri Bianka és Stupián Anikó mellett jutott ki az ötkarikás játékokra és augusztus 3-án hajnali 2 óra 5 perckor a férfi 1500 méteres futás előfutamában áll majd rajthoz.

Névjegy

Szögi István Tatán a Vaszary János Általános Iskolában kezdte meg tanulmányait, majd a szintén tatai Eötvös József Gimnáziumban folytatta középiskolai tanulmányait. Klubváltása miatt 2011-től a veszprémi Vetési Albert Gimnázium tanulója lett. Érettségi után 2014-ben amerikai sport ösztöndíjat kapott, melynek során először a Dél-utah-i Egyetemen, majd a Florida Állami Egyetemen tanult és szerzett diplomát 2019-ben nemzetközi kapcsolatok szakon.

Ahogy a nemzetisport írta: Szögi István Tatán született, és tizenhárom éves koráig a szomszéd faluban, Bajon lakott a családjával. Kajosként kezdte, ugyanis édesanyja és négy idősebb testvére is ezzel a sporttal foglalkozott, így ötévesen ő is felvette a lapátot. Az edzéseket Tatán, Pálházi Ferenc vezetésével kezdte el. Amikor a tréner saját klubot alapított Neszmélyen, ők is követték.

A korosztályos bajnokságokon rendre dobogós helyen végzett. Közben az iskolában a futás is érdekelni kezdte, 2008-as diákolimpián második lett. Reichnach Ferenc, a TSC-Geotech edzője érdeklődésére csatlakozott is a csapathoz. 14 éves koráig párhuzamosan evezett és futott, ekkor döntött úgy – edzője tanácsára – hogy az egyiket abbahagyja, így maradt a futás.

A sportoló Két USA-beli kitérő és több rangos verseny után a sportoló egy országos csúcsot is megdöntött: Knipl István 1985-ös fedett pályás magyar rekordját (3:39.25) sikerült lefutnia: januárban a bécsi nyílt fedett pályás versenyen több mint két másodpercet faragott a rekordból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában