Vármegyei statisztikák

2024.02.16. 11:47

Több közúti balesetben kevesebben sérültek meg vármegyénkben tavaly

Több baleset következett be vármegyénk közútjain a tavalyi első három negyedévben 2022 azonos időszakához képest, jó hír azonban, hogy ezekben kevesebben sérültek meg – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Fókuszban a vármegyék című kiadványából.

Várvizi Tamás

Az összesítésből kiderül: Komárom-Esztergom vármegye közútjain 2023 I–III. negyedévében 351 közlekedési baleset történt, melyek során 455 személy sérült meg. A balesetek száma 7 százalékkal több, a sérülteké viszont 5,4-del kevesebb volt, mint az előző év azonos időszakában. Komárom-Esztergomban 117 baleset végződött súlyos, 224 könnyű sérüléssel, előbbiek száma 2,5 százalékkal csökkent, az utóbbiaké viszont 13-mal emelkedett 2022 azonos időszakához képest. 21 balesetet ittas állapotban okoztak, számuk az egy évvel korábbinál eggyel több, arányuk (6 százalék) az országosnál (7,5) kisebb volt.

A közlekedési balesetek halálos áldozatainak száma nem változott, 10 fő volt, a súlyosan sérülteké (126 fő) 11, a könnyebben sérülteké (319 fő) 3,3 százalékkal csökkent. Ami a közlekedési balesetek okait illeti, túlnyomó részük, 93 százalékuk a járművezetők hibájából következett be, jellemzően az elsőbbség meg nem adása és a sebesség nem megfelelő megválasztása miatt.

Országosan egyébként a tavalyi első három negyedévben 10 ezer 704 baleset történt az országban, 4,1 százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakinál. A vármegyék döntő többségében csökkent a balesetek száma, a visszaesés Tolna, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén és Somogy vármegyékben volt a legjelentősebb (13 százalékos), míg Nógrád vármegyében 13 százalékkal több baleset történt. A balesetek 2,8 százaléka végződött halállal, 29 százalékuk súlyos, 68 könnyű sérüléssel járt. A halálos kimenetelű balesetek aránya Tolna vármegyében volt a legmagasabb (7,5 százalék), a súlyos sérüléssel járóké pedig Fejérben (39).

Az összes baleset csaknem kétharmadát személygépkocsival okozták, a kerékpárok és a motorkerékpárok részesedése 11, illetve 4,5 százalék volt, a kerékpárral okozott balesetek aránya Békés vármegyében volt a legnagyobb (19 százalék). Az ittas állapotban okozott balesetek száma 14 százalékkal, 799-re csökkent, a legtöbb a fővárosban (135 eset) és Pest vármegyében (121 eset) történt. Alkoholos befolyásoltság a legnagyobb arányban a Tolna (12 százalék), a legkevésbé a Csongrád-Csanád vármegyei (5,3) balesetekben játszott szerepet.

Emlékezetes tragédia
A cikkünkben taglalt időintervallum egyik legemlékezetesebb balesete tavaly augusztus végén történt a vármegyében. Egy férfi egy balesetnél állt meg segédkezni az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, Ács közelében (egy kisbusz és egy autószállító tréler ütközött, utóbbiról pedig leesett egy gépkocsi), ám az illetőt elütötte egy autó és átrepítette a sztráda Hegyeshalom felé vezető oldalára, ahol aztán újra elgázolták őt. A segíteni szándékozó férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában