Választás

2024.02.16. 06:55

Gál Csaba ideális jelölt továbbvinni az elhunyt tatabányai polgármester örökségét

Bencsik János országgyűlési képviselő a közelmúltban a Kemma.hu-nak adott podcast-interjúban kitért arra is, hogy személy szerint mit tart fontosnak a városvezetés során, hogyan látja Tatabánya fejlődését. Kitért arra is, hogy kit lát alkalmasnak arra, hogy a 2024-es önkormányzati választáson a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje legyen. Szerinte Gál Csaba alkalmas a polgármesteri szolgálatra.

Kemma.hu

Az elmúlt egy-két évben számos, a korábbi, ciklusban indított beruházás ért célba Tatabányán. Kérdés, hogy ki viheti tovább a 2023-ban elhunyt, várost kilenc évig vezető Schmidt Csaba örökségét. Bencsik János, a Tatai-medence országgyűlési képviselője szerint Gál Csaba, Alsógalla-Óváros önkormányzati képviselője, a helyi Fidesz-KDNP frakció vezetője, aki épp a néhai politikus egykori körzetét nyerte meg nagy fölénnyel a tavalyi időközi választáson. 

Gál Csaba a képviselői megbízólevele átvételekor, 2023 júniusában polgármesterjelölt választás tatabánya tatabányai
Gál Csaba a képviselői megbízólevele átvételekor, 2023 júniusában 
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

Mint a Kemma.hu-nak adott podcast-interjúból kiderült, Bencsik János jól emlékszik még azokra az időkre, amikor Tatabányán az volt az elsődleges cél, hogy talpon maradjon a megyeszékhely és túléljék a nehéz gazdasági válság időszakát. 

Biztosítani kell az itt élők megélhetését

− Az én korosztályom, meg az előttünk járó korosztály ezt még tudja, meg érzi a zsigereiben. A fiatalok esetében ez már másként csapódik le. Azok, akik nem születtek bele egy tíz-tizenötezer munkanélkülivel bajlódó város mindennapjaiba, azoknak ez nem annyira izgalmas történet, de mégis azt kell mondanom, hogy a fiatalok is figyeljék a nagy geopolitikai mozgásokat, amelyek körülöttünk zajlanak, amelyekre csak legyinteni szoktak, hogy jó, hát az olyan messze van tőlünk. Az a helyzet, hogy a pillangóhatás, hogyha valahol valami megmozdul ebben a globális faluban, amelyben éljük az életünket.

Ezért is fontos az, hogy menedzseljük a gazdaságot, a város gazdaságát.

Nagyon meglepődve olvastam, hallottam november végén vagy december elején, hogy mintha nem egy városvezetői feladat lenne ennek az elvégzése, márpedig ez az. Ezt tudomásul kell venni. Az egyik legfontosabb, mert akik itt élnek, azoknak a megélhetését biztosítani szükséges. Mert ha nem, akkor utána nem lesz kiket képviselni és nem lesz kiknek az életéért tevékenykedni − tette hozzá a politikus, aki a megyeszékhely rendszerváltás utáni első polgármestere volt, és 2010-ig töltötte be ezt a tisztséget, így testközelből tapasztalhatta meg, mekkora csapást jelentettek a városnak és az itt élőknek a bányabezárások, a gazdasági átalakulások.

− Én városüzemeltetés párti vagyok, mindig is az voltam. Amikor polgármesterként szolgáltam, akkor a város mindennapi megélhetéséért kellett dolgozni, és a későbbi stabil költségvetésért az adóbevételi források megteremtéséért, ami 2010 környékén fordult igazából  termőre − idézte fel azt az időt, amikor Schmidt Csaba átvette tőle a polgármesteri posztot. 

Korábbi ciklusokban elindult, azóta beért fontosabb fejlesztések Tatabányán

  • a Multifunkcionális sportcsarnok megnyitása. A telt házas Davis Kupa-selejtező után itt rendezik márciusban a férfi kézilabda olimpiai kvalifikáció mérkőzéseket.
  • Az Árpád Gimnázium felújítása
  • A József Attila Könyvtárat a Modern Városok Programban, csaknem hárommilliárd forintos támogatással újították fel, a korábbi alapterület dupláján, 21. századi technikával felszerelve.
  • Katolikus gimnázium kialakítása a felújított, volt bányakórházban. A fejlesztés 2024-ben is folytatódik: a kormány 845 millió forint hazai költségvetési forrást biztosított a tornacsarnok és az aula befejezéséhez
  • A Tulipános Ház felújítása. Az egykori Tiszti Kaszinó épületét a város 2014-ben vásárolta meg, 2016-ban került be a Modern Városok Programba, és 1,4 milliárd forint támogatással újították fel.
  • A Sárberek-Bánhida vasúti összekötő út kiépítése. Megépítéséhez a Terület-, és Településfejlesztési Operatív Program 3 milliárd 380 millió forintnyi támogatással járul hozzá, a Modern Városok Program pedig 3 milliárd 250 millió forintot tett hozzá.
  • a Csónakázó-tó felújítása. A beruházás az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg 813 millió forint uniós és 78 millió forintos hazai forrás felhasználásával.

− Az elmúlt évtized a fejlődésé volt, rengeteg hatalmas beruházás készült el az Árpád Gimnáziumtól kezdődően a könyvtáron át a sportcsarnokig. Még csak gondolni sem mertem erre az első büdzsénél, amit én terveztem. 2011-ben összesen 140 millió forint volt a fejlesztési keret, míg 2018-ban, ha jól emlékszem, már 22 milliárd forint volt ez az összeg. Jelenleg azt látom, hogy nincs városvezetési stratégia, csak reagálás a gondokra. Sodródásnak látom ezt, márpedig kellene egy jó vízió a megyeszékhelynek − fogalmazott Gál Csaba a beért fejlesztésekkel kapcsolatban, amikor elsöprő fölénnyel megnyerte az időközi választást Tatabányán.

A kérdés adott: miután 2019-ben a városvezetői tisztséget a szivárványkoalíció támogatásával a magát függetlennek, frakciókon kívülinek valló, majd 2021-ben oda belépő  Szücsné Posztovics Ilona (akinek regnálása alatt azóta az ellenzéki frakció látványosan szétesett) megnyerte, és számos ügyben komoly kritika érte a városvezetést, ki vihetné tovább felelősen, jó gazda módjára a 2019-ben megtorpant munkát. Tehát a 2024-es önkormányzati választás során ki lehet a jobboldal jelöltje. A válasz a kormánypárti politikus részéről megvan: Gál Csaba. 

Gál Csaba az ideális polgármester-jelölt

− Én azt gondolom, hogy reális a fölvetés, és Tatabányán én jó eséllyel Gál Csabára fogok javaslatot tenni, mint lehetséges polgármester-jelöltre, aztán a helyi politikai közösségünk helyi tagsága majd eldönti azt, hogy bíznak-e benne annyira, vagy hogy van-e alkalmasabb jelöltünk − mondta Bencsik János, aki szerint jelöltje annak idején, mint a városvezető pénzügyese, aki az éves költségvetések tervezéséért és végrehajtásáért volt felelős, elég jó színvonalon végezte a munkáját.

Mint azt a választókerületi elnök felidézte, nem véletlen az, hogy a 2023-as időközi választáson is Gál Csaba kapta meg a lehetőséget, hiszen ott is él a körzetben. Megfelelő felkészültséggel bír, kötődik a bányászati hagyományokhoz és azokhoz a ma még velünk együtt élő emberekhez, szakemberekhez, akik a bányánál dolgoztak. Az ő mentora is egy régi bányavállalat tisztviselő volt − utalt arra a térség országgyűlési képviselője, hogy 2023-ban nagy arányban bízták rá a választók az alsógallai, óvárosi körzetet. 

És ő élt is ezzel a lehetőséggel. A tapasztalata és hozzállása tette alkalmassá arra, hogy a Fidesz-KDNP frakcióvezetője legyen a tatabányai közgyűlésben. Markánsan megjelölve azokat a területeket, ahol változásra van szükség és kellő nyitottsággal a kompromisszumra, hogy az óhatatlanuk vitás kérdéseket közmegelégedettségre zárja le

− tette hozzá Bencsik János, kiemelve, hogy a képviselő érdeklődik a városüzemeltetési kérdések iránt is. 

A frakcióvezető, körzeti képviselő Gál Csaba az utóbbi időszakban több ügyben is hallatta a hangját, illetve tette a dolgát, nem egyszer a városvezetés helyett. Az óvárosi árkádsor omladozó vakolata miatt nemcsak a hivatalt értesítette, de maga tett ki szalagot, hogy fehívja a figyelmet a veszélyre például, de a decemberi hókáoszban is kivette a részét a munkákból. 

Az ünnepek során a körzetében működő szervezeteket, közösségeket is felkereste, és mint fogalmazott:

Megtiszteltetés számomra és köszönöm, hogy részese lehetek az értékteremtésnek. Azért dolgozom, hogy a közösségépítéshez, az értékteremtő munkához, identitásunk megőrzéséhez és hagyományaink ápolásához a város megfelelő segítséget, lehetőségeket adjon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában