Választás

2023.06.25. 15:27

Gál Csaba Tatabányáról: „Kellene egy jó vízió a megyeszékhelynek”

Több mint 56 százalékos eredménnyel nyerte meg nemrég a tatabányai önkormányzati időközi választást a közgazdász Gál Csaba, a Fidesz–KDNP képviselője. Többek között arról kérdeztük, hogy milyen érzelmi többletet jelentett a számára az, hogy az Alsógalla–Óváros városrész volt a tragikusan fiatalon elhunyt volt polgármester és frakcióvezető, Schmidt Csaba körzete.

Kemma.hu

Gál Csaba magabiztosan nyert a körzetben

Forrás: Gál Csaba/Facebook

− Titkon remélte, hogy ilyen arányban nyerhet?
− A győzelem mértéke nagyobb volt annál, mint amire számítottam – kezdte Gál Csaba.- Őszintén szólva a választás előtt már az ötven százalék feletti eredményt is jónak értékeltem volna.

− Milyen volt a kampány?
− Felkészülni nem nagyon volt időm, hiszen gyorsan történt minden. Ismert, hogy Schmidt Csaba tragikus halála miatt kellett kiírni ezt az időközi választást. Menet közben tudtuk megfogalmazni üzeneteinket és reagálni a többi jelöltre. De utóbbira nem is volt nagyon szükség, mert szerencsére egyáltalán nem volt negatív kampány. Számomra a legnagyobb kihívás a személyem iránti megnövekedett érdeklődés volt, hiszen én eddig  háttérember voltam, most pedig a plakátokról ismeretlenek is megismertek.

− Nagy váltás a háttérből előre lépni. Sokat kellett győzködni a jelöltségre?
− Nem, mert megértettem a helyi Fidesz-vezetők szempontjait. A körzetben élő, a feladatokat ismerő személy kellett. Ráadásul előny volt, hogy több mint egy évtizeden át gazdasági vezetője voltam a tatabányai önkormányzatnak. Így a hivatalt, a közgyűlést és a bizottságok munkáját jól ismerő, felkészült képviselőként tudom képviselni az itt lakók érdekeit.

− Tíz évig segítette a tatabányai költségvetés megalkotását. Miért jött el a hivatalból?
− A tatabányaiak tudják, hogy nagy a fluktuáció a hivatalban, a jegyzők is egymást váltották. Az egyik olyan megkérdőjelezhető döntéseket hozott, amely elbizonytalanított. Aztán a hitem akkor rendült meg végleg a jelenlegi városvezetésben, amikor törvénytelenül küldtek el 24 kollégát. A szakmai tisztesség azt követelte, hogy még az az évi költségvetést összeállítsam, de akkor már tudtam, hogy eljövök.

− Azóta gazdasági vezető a szakképzési centrumban. Itt újra együtt dolgozott a volt polgármesterrel. Hogyan élte meg, hogy az ő volt körzetében indult?
− Aki ismerte Schmidt Csabát, az tudja, hogy rendkívüli munkabírása volt. Ugyanezt a munkamorált követelte meg a munkatársaitól is. Nagyon magasra tette a lécet, így bárki vette át bármilyen munkáját, annak nagy kihívással kell szembenéznie. Ez nehéz, mert hozzá mérnek majd engem is. Másrészt nagyon jó kapcsolatban voltunk, így erkölcsi kötelességem a tudásom legjavát adni.

− Melyek a legfőbb feladatai a körzetében?
− Egy évre szól ez a mandátum, mert jövő nyáron választás jön. Ez behatárolja a lehetőségeket. Így elsősorban a mostani fejlesztéseket kell kézben tartanom. A legfontosabb most a Benedek Elek Óvoda felújításának befejezése. Úgy érzem, a városvezetés itt sem volt a helyzet magaslatán. Nagyon össze kell szednie magát a kivitelezőnek, ha ősszel itt gyerekeket akar fogadni az intézmény. Sajnos a zöld területek gondozása és a csatornák tisztán tartása is hagy kívánni valót maga után.

− Milyen feladatra vállalkozik a frakcióban?
− A szakterületemből adódik, hogy a pénzügyi bizottságban tudom leginkább kamatoztatni a tudásomat. De erről a képviselőtársaim döntenek majd.

− Ha kinézünk a körzetéből, akkor milyennek látja Tatabánya elmúlt éveit és a jövőjét?
− Az elmúlt évtized a fejlődésé volt, rengeteg hatalmas beruházás készült el az Árpád Gimnáziumtól kezdődően a könyvtáron át a sportcsarnokig. Még csak gondolni sem mertem erre az első büdzsénél, amit én terveztem. 2011-ben összesen 140 millió forint volt a fejlesztési keret, míg 2018-ban ha jól emlékszem, már 22 milliárd forint volt ez az összeg. Jelenleg azt látom, hogy nincs városvezetési stratégia, csak reagálás a gondokra. Sodródásnak látom ezt, márpedig kellene egy jó vízió a megyeszékhelynek.

− Úgy tűnik, hogy még a reagálás is akadozik. A közgyűlési vita  a legutóbbi zárszámadásnál arról szólt, hogy elköltetlen pénzek kerültek elő.
− Egyrészt a már átadott beruházások gondozása sem jó, azaz karbantartásra többet kellene költeni. Másrészt tényleg vannak akár 2019 óta húzódó beruházások, amelyekre a forrás adott, de nem készülnek el, míg az árak csak növekednek. Persze lehetne azt mondani, hogy másra csoportosítsunk át, de ez sem történik meg. Szakmailag helyes a bevételek alultervezése, de ezt év közben felül kellene vizsgálni. Ha ez nem történik meg, akkor drágulnak vagy elmaradnak a beruházások. Végső soron pedig az itt élőket nem a büdzsé érdekli, hanem hogy épüljön és szépüljön a környezetük. Én ezen leszek.

− A magabiztos győzelme és a szakmai tudása okán még akár polgármester jelölt is lehetne. Kissé provokatív felvetés, de nem gondolt erre?
− Valóban provokatív a kérdés. Nem akarok kibújni a válaszadás alól, de nekem most a képviselői munkára kell koncentrálnom. Ugyanis hiába dolgoztam sokat ezen a területen, ez a mostani mégis egy más szerepkör. Ami a városvezetést illeti, a Fidesz helyi szervezetében látok több olyan személyt is, aki képes lenne magas színvonalon ellátni ezt a feladatot. Ugyanakkor hamarosan ki kell választani ezt a polgármester jelöltet, mert szerintem nem szabad az utolsó pillanatra hagyni ezt a döntést. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában