kenyértörés

2021.09.19. 09:06

Vége az ellenzéki összefogásnak Tatabányán: négyfős frakciót alapított a polgármester

Szücsné Posztovics Ilona és további három képviselő távozik az Összefogás frakcióból, ezzel végleg felbomlik a 2019 őszén tető alá hozott összellenzéki összefogás.

B. K.

Szücsné Posztovics Ilona és három képviselő távozik az Összefogás frakcióból, ezzel végleg felbomlik a 2019 őszén tető alá hozott összellenzéki összefogás.

Forrás: 24 Óra

Fotó: D. I.

A koronavírus-járvány miatti korlátozások alatt a közgyűlés helyett a polgármesterek egymaguk hoztak döntéseket hónapokon keresztül, idén júliustól azonban már ismét a választópolgárok által megszavazott képviselőké a döntés joga. Az azóta megtartott három közgyűlésen gyorsan kiderült: az Összefogás sorai megbomlottak a pandémia ideje alatt, a frakcióból volt, aki kilépett, többen pedig nem támogatták Szücsné Posztovics Ilona javaslatait.

Nagy Béla (független) képviselő hivatalosan is távozott a frakcióból, de látványosan kiszavazott a polgármester által előbb alpolgármesternek kinevezett, majd lemondatott Fekete Miklós, míg Hoffer Dávid és a polgármester közti csörte egészen bírósági feljelentésig fajult.

A felszínre bukó feszültségek kiváltó okait mindannyian másban látják, viszont az egyértelművé vált, hogy az önkormányzati választásokra összeállított együttműködés kudarcot vallott, a kegyelemdöfést pedig éppen Szücsné Posztovics Ilona tette meg, aki alig pár hónapja lett csupán hivatalos tagja az Összefogás frakciónak.

A korábban a függetlenségét hangsúlyozó, az augusztus végi, Demokratikus Koalíció kampánygyűlésén azonban már mint DK-s polgármesterként bemutatott Szücsné Posztovics Ilona közösségi oldalán " target="_blank" rel="noopener noreferrer">jelentette be, hogy Balogh Ferenc (Jobbik), Lusztig Péter (DK) és Renczes Dávid (Momentum) képviselőkkel együtt kilépnek az Összefogás Tatabányáért frakcióból és új frakciót alapítanak a következő közgyűlésen. Ahogy arról írtunk, ezzel a nyolctagú Fidesz-KDNP frakció lett a legnagyobb képviselő-csoport Tatabányán.

Tatabánya polgármestere azzal indokolta döntését, hogy véleménye szerint „Fekete Miklós (MSZP), Nagy Béla (független) és Hoffer Dávid (DK, majd független) önkormányzati képviselők szavazási magatartásukkal a Fidesz-KDNP frakció érdekeit támogatták.”

Példaként az Agora Nonprofit Kft. kettős ügyvezetésével, az M1-es autópálya melletti nagyszabású területfejlesztési tervvel kapcsolatban történt voksolásokat hozta fel, amelyek esetében frakciótársai a polgármester által támogatott javaslatok ellenében szavaztak.

Mindez ráadásul az ellenzéki előválasztás kellős közepén történt, nem véletlen, hogy a budapesti pártközpontok próbálják menteni a menthetőt, főleg, mivel kimondva-kimondatlanul a Fidesz mellett az MSZP felelőssége is felmerült. Gurmai Zita, az előválasztás MSZP-s jelöltje a történtekre " target="_blank" rel="noopener noreferrer">reagálva kijelentette: a tatabányai MSZP-s alapszervezet „továbbra is elkötelezett polgármester asszony támogatása mellett”. Hozzátette: az Összefogás frakció MSZP-s önkormányzati képviselők (Fekete Miklós és Hajdú Ferenc) ügyében kezdeményezte „az ügy kivizsgálását, és ha bebizonyosodik, hogy bármely párttársam a saját vagy a Fidesz érdekét a tatabányaiak érdeke elé helyezte, meg fogjuk tenni a szükséges lépéseket.”

Nem az MSZP lenne az első, amely esetében a helyi képviselők szavazatát a budapesti pártközpontok kérik számon: Hoffer Dávid többek között azért lépett ki a Demokratikus Koalícióból, mivel állítása szerint Varju László, a DK alelnöke fenyegető hangnemben utasította őt szavazata megváltoztatására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában