Új kezdet

2022.09.01. 12:05

Átadták a bányakórházból átalakított új tatabányai katolikus gimit + fotók, videó

Szeptember elsején immár a volt bányakórházban kezdődött el a Szent Margit-iskola új tanéve.

R. V.

A felújított, átalakított épületben ez az első tanév

Forrás: 24 Óra

Fotó: F. P.

A 2022/23-as tanévet az Óvárosi Szent István-templomban tartott szentmisével nyitották meg szerda reggel, amit Gedő Attila címzetes esperes, az iskola püspöki biztosa celebrált.

– Újrakezdéskor mindig tudatosul bennünk, hogy köszönettel és hálával tartozunk. Ezt a tanévet hála Istennek már az új épületben kezdhetjük, amit a legjobban úgy hálálhatunk meg, ha benne jó munkát végzünk. Kezdéskor elhatározások, saját magunknak tett ígéretek vannak, de ne felejtsük el: egymás támogatásával és szolgálatával tudunk igazán jó eredményeket felmutatni – mondta el beszédében az atya.

A szentmisén beszédet mondott Turzáné Papp Erika igazgató is, aki a közelmúlt nehézségeit, és a jövő szépségeit elevenítette fel, majd köszönetet mondott a felújításban résztvevőknek.

– Ez az év a Szent Margit Általános Iskola számára a harmincadik, a gimnázium számára a negyedik tanévet hozta el. Sokan vártunk erre a pillanatra, hiszen a régi épületben már nem fértünk volna el. Mindemellett nosztalgiával gondolunk vissza a konténertermekben tartott órák három hónapjára. Most egy új, hatalmas iskola vár minket, ahol már nem kell szűkölködni. Hála és köszönet mindenkinek, aki segített ebben – tolmácsolta.

A szentmisét orgonaszóval zárták, ahonnan a diákok visszatértek az iskolába, ahol a világos, ablakos aulába belépve lépcsőn keresztül érkeztek meg a számukra megfelelő tanterembe. Jelenleg hat osztály van, ezért az osztálytermek elférnek a magasföldszinti területen, a szaktantermek az emeleten vannak. Egyes berendezési tárgyakat még átlátszó védőfólia takar, de a növények már a szürke lapokkal kövezett folyosókat díszítik. A fakó borítást ellensúlyozza a folyosó végein elhelyezett szekrénysor, melynek ajtajait a szivárvány színei öltöztetik. Az igazgató elmondta: az épületet szeptember 13-án áldja meg a Spányi Antal a Székesfehérvári egyházmegye huszadik megyés püspöke.

2019 őszén, a bontási munkálatok befejezte után átadták a kivitelezőnek a Bányakórház területét, így megkezdődhetett a katolikus gimnázium építése. Akkor Turzáné Papp Erika, a Szent Margit Gimnázium és Általános Iskola igazgatója köszöntője után Dózsa István, a Székesfehérvári Egyházmegye vagyonkezelője arról beszélt, hogy az egyháznak személyes elköteleződése, hogy a szeretetet továbbadja. Ennek két speciális területe az egészségügy és az oktatás. 

„Felújítjuk a születések házát” – fogalmazott akkorBencsik János országgyűlési képviselő. Hozzátette: a húsz év felettiek kétharmada ebben az épületben született. Nagy dolog, hogy a Modern Városok Programja keretében újjászülethet a romos épület. Schmidt Csaba akkori polgármester kiemelte: az épület a közösségeket szolgálta korábban is, és a jövőben is e nemes feladatnak tesz eleget.

110 éve adták át

A Magyar Általános Kőszénbánya Részvénytársaság 1912-ben adta át a bányakórházat, melyben 23 kórteremben 129 betegágyat lehetett elhelyezni. A főbejárat előtti fogadórész és a háromszintes oldalszárny 1945 után épült. A bányakórház sebészorvosa volt Szabó István rendező édesapja, dr. Szabó István. Nagyapja, dr. Szabó Ignác pedig a kiépülő bányatelep, majd Tatabánya első orvosa volt. Ignác több évtizedes orvosi pályafutása alatt a nevéhez köthető a helyi egészségügyi hálózat kiépítése, valamint a modern anya- és csecsemővédelem megszervezése az 1920-as években. (Tatabánya díjat nevezett el a filmrendező nagyapjáról a rendszerváltás után, amit évente a legkiválóbb egészségügyi dolgozó kap.)

Az idén májusban arról számoltunk be, hogy az épületbe 2000 köbméter betont, 180 tonna vasat építettek be. Szinte mindent egyedileg kellett legyártatni a régi épületrészhez. A legtöbb problémát ugyanis annak dőlése jelentette: 51 centiméteres a szintkülönbség két végpont között, s ezt észrevétlenül kellett korrigálniuk. Egyedileg készültek a nyílászárók: száznegyven ajtó és kétszáz ablak. A tornacsarnokot hat darab előregyártott, 30 méter fesztávolságú elem tartja, s ezeket 110 tonnás daruval emelték a helyére. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában